Po sitnicama se prepoznajemo

Švedski trener čisti poslije utakmice
6 komentara

Šveđani su u nogometu pobijedili Talijane, to je iznenađujuća vijest o kojoj priča sportski svijet. O toj utakmici se priča detaljno, sagledava se svaki potez iz svakog ugla. Priča se proširuje i izvan igrališta.

Razumljivo je to među ljubiteljima nogometa, nije šala dočekati da Italija ne sudjeluje na svjetskom prvenstvu. Mnogo je onih koji žele komentirati, reći što misle, iznijeti neki detalj za koji misle da je posebno važan, i tako dalje. Ali meni za oko je zapela jedna vijest koja je objavljena tek onako, kao neka sitnica, nešto usputno, tek da popuni šupljinu koja se u nekom trenutku pojavila. Nešto što gotovo da i nema nikakve veze s ovom utakmicom, nogometom, sportom; nešto što je sasvim sporedno i nevažno, ali eto, nekim čudom, greškom, našlo se među vijestima. Vijest je to da je izbornik švedske reprezentacije Janne Andersson, nakon što su njegovi igrači napustili svlačionicu poslije utakmice, ostao i počistio smeće kako bi svlačionica poslije njihovog izlaska ostala uredna.

Eh, kakva lekcija!

O ovom potezu bi se mogla čitava knjiga napisati, analizirajući kako se sve može tumačiti takva gesta. Koja je to poruka domaćima, koja njegovim igračima, a koja ostalima. Šta se iz jedne minute Anderssonovog rada može naučiti o ponašanju pobjednika, o odnosu prema sredini u kojoj se živi i radi. Šta se može zaključiti o odnosu prema raznim vrstama poslova i kako se u ovo uklapa ona naša: „To mi nije u opisu radnog mjesta“. Svašta se može naučiti iz ovog poteza švedskog izbornika, a posebno se bolje može razumjeti zašto je baš on doveo do toga da se pred njegovim igračima i moćna Italija mora skloniti s puta. Onaj koga krasi ovakva osobina, sigurno ima još mnogo drugih vrlina koje su mu, sve zajedno, pomogle da sve postavi na svoje mjesto u svom izborničkom poslu, da valjano motivira igrače i da uspiju ostvariti svoj cilj.

Od mnogo mogućnosti da nešto naučimo iz ove jednostavne geste švedskog izbornika, bilo bi dobro da naučimo bar neku sitnicu i svi mi, a prije svega oni koji se bave sličnim poslovima, makar to bila i sitnica, mala kao ova o kojoj sam upravo pisao.

fudbalnogometreprezentacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Friedrich
5 godine prije

A kada bi majmun ili “pokvareni dupin ” to napravili, ljudi su zakon ako imate vjere u njih

Riddick
5 godine prije

To treba mladi i napaljeni fudbaleri kada prodju strasti da se vrate i lepo pokupe smece za sobom…
Misle da ako su postigli uspeh mogu da rade sta hoce…
Gospodinu svaka cast , kapa dole.

Majk Majers
5 godine prije

Ovo je lekcija samo onima koji je zapravo imaju sposobnost primjetit! Mulci koji ganjaju “mijur” sa promajom u glavi, sigurno ne mogu.

Zvrk
5 godine prije

Možda dotični teži perfekciji.

Danko Nešović
5 godine prije

Pokazao je da cijeni rad čistačica.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI