fbpx

Što se skriva pod ledom? Najdublja točka na zemlji otkrivena u novom istraživanju Antarktika

ledenjak

Desetljećima su radarski instrumenti analizirali Antarktiku, šaljući mikrovalne impulse kako bi zavirili kroz led i pratili topografiju ispod kamena, ali još uvijek postoje ogromna područja za koja ima malo podataka ili ih čak nema.

Najdublju točku kontinentalne Zemlje otkrio je na istočnom Antarktiku, pod ledenjakom Denman, međunarodni tim istraživača kojeg su vodili glaciolozi sa kalifornijskog sveučilišta u Irvineu.

Ledeni kanjon doseže 3,5 km ispod razine mora, a samo se oceanske doline mogu pohvaliti većom dubinom. Za usporedbu, najniža izložena zemlja na Zemlji, na obali Mrtvog mora, je samo 413m ispod razine mora.

“Rovovi u oceanima su sve dublji, ali ovo je najdublji kanjon na kopnu”, objasnio je dr. Morlighem, vodeći autor studije.

Tajne Antarktičkog leda

Istraživači su učinili nevjerojatno otkriće u sklopu projekta stvaranja najdetaljnije karte zemlje ispod Antarktika. Karta, BedMachine i nalazi povezani s njom objavljeni su 12. prosinca u časopisu Nature Geoscience.

BedMachine je topografska karta Antarktika koja sveobuhvatno prikazuje njene grebene, rovove i padine, a sastavljena je koristeći podatke 19 istraživačkih institucija. Podatci su prikupljani u razdoblju od 40 godina.

Znanstvenici su pomoću radara i satelitskih slika izračunali debljinu leda i zemlje ispod.

“Ovo je nesumnjivo najtočniji prikaz onoga što se nalazi ispod ledene plohe Antarktika”, rekao je dr. Mathieu Morlighem.

Unatoč radarskim instrumentima koji se desetljećima intenzivno koriste za istraživanje Antarktika, i dalje postoje ogromne praznine u istraživanjima kontinenta iz zraka.

Za projekt, Morlighem je smislio novu tehniku ​​koja mu je omogućila da vidi zemlju ispod leda – oslanjajući se na satelitske podatke o promjenama na površini, nakupljanju snijega i linije radarskih podataka koji se mogu primijeniti na područja u kojima radar nije dostupan.

“Najveći je izazov bio taj što je Antarktik ogroman … pa je primjena ove metode na cijeloj obali bila dugotrajna: trebalo je oko pet godina kako bi došli do BedMachinea”, rekao je.

Međutim, nakon što je istraživanje dovršeno, istraživači su uspjeli pronaći dotad nepoznata obilježja ispod leda.

Dakle, nova karta otkrila je grebene preko korita koje hrane Rossovu ledenu ploču – najveću ledenu ploču na Antarktiku. To područje zabrinjava klimatske znanstvenike, jer istraživanja pokazuju kako predviđeno globalno zatopljenje predstavlja rizik od kolapsa.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
18 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

Pod ledom je velika rupa! Nije jedina na svijetu…
Više bi volio malo eksotike o operaciji “High jump”… Ovo je dosadno. Rupa ko rupa….
Več mi je dosadno čitati dnevno, što uzrokuje manjak testosterona i višak estrogena….

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  preseren3

@ preseren3

Ako hoćeš egzotiku, pogledaj epizodu Ancient Aliens na temu Antartike. S malo manje egzotike, imaš dokumentaraca na jubito-u.

Freud bi ti rekao da moraš uvesti malo radosti u seksualni život 🙂

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

Da li je novinarska patka: deo karte sveta iz 15.veka – Južni Atlantik, Indijski okean i konture Antarktika bez leda?

Jomla
Gost
Jomla
1 godina prije
Reply to  dulebg

izguglaj Piri Reis…

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  dulebg

Piri Reis mapa i ona je iz 16. stoljeća (1513.). Nije patka.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Mercury

Uverenja sam da je ovaj ciklus civilizacije koji sada živimo, zadnjih cca 8000 godina posljednji, ali ne i jedini.
Sadašnja ljudska vrsta je stara biološki oko 200 000 godina. Vatra i nakit minimalno 100 000g.
Ispravite me?

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Lucija

@ Lucija

Kičma te ulovila? (sorry, nisam se mogao suzdržati 🙂 )

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Mercury

Mer cury
O, trebalo bi mene ispraviti ponegdje… 😊fala na pitanju s kičmom nemam problema…

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija
“Sadašnja ljudska vrsta je stara biološki oko 200 000 godina.”
… a, kako objašnjavaš okamenjene tragove vozila stare 14 MILIJUNA godina ?

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  otpisani

@ otpisaani

“Petrification can happen within a few hundred years or even a few months, so it is not the fact that wheel ruts are petrified that suggests they are very old. Koltypin stated that due to a lack of funding he couldn’t test the age of the tracks himself. Instead he pointed to a geological study that dates rock formations in the area of the tracks to the Miocene period 12-14 million years ago.”

Uzmino za sekundu da je u pravu, to bi značilo da treba kompletno mijenjati teoriju evoluciije. Jednom davno sam zbilja kopao i kopao i kopao u potrazi za bilo kakvim podacima da je evolucija ciklična, a ne jednosmjerni pravac, ali nisam našao niti jednu rečenicu na tu temu. Vrlo vjerojatno nitko nije gledao evoluciju iz tog aspekta jer nije bilo apsolutno nikakve potrebe. Da sada obrišemo sve ljude s planete, evolucija vrlo vjerojatno ne bi ponovno kreirala čovjeka. Ionako, po evoluciji, čovjek je kreacija slučajnosti, a ne namjere evolucije.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Mercury

Mercury
Evolucija je zaostala (izmišljotina) iz vremena kada tvorac te teorije nije ni u snu mogao sagledati cijelu istinu. Teorija evolucije se održala do danas i još će neko vrijeme (baljezgati) o tome jer za “školovano” zemaljsko roblje još “drži vodu”, a za ostale i nije bitno da li su nastali od majmuna ili ih je “Bog stvorio jer ionako je svima svrha da svoj kratki život provedu u ropstvu i ostave potomstvo.
Evolucija ne postoji.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  otpisani

@ otpisani

Darwinizam je pokopan, ne evolucija. A što postoji? Ako je evolucija šuplja, jel to znači da bog postoji?

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Mercury

Mercury
Postoji život na Zemlji koji je davno stvoren. Stvoreno je bezbroj vrsta, od virusa, bakterija, gljiva, biljaka životinja i sve to na kopnu i ispod vodene površine. Sav taj život brine sam o sebi preko DNK koji ostaje nepromijenjiv za svaku živuću vrstu, a promjenom okolišnih uvjeta (ili neprilagođenosti) događa se da neke vrste izumru.
No na vrhu svega živoga postoji vrsta koja brine da život na Zemlji ne nestane… i sam ljudski rod je stvoren od te vrste i nije stvoren za ukras ili za hranu naprednijim vrstama već da se razvija do te mjere da i sam postane sposoban pobrinuti se o svom opstanku i o opstanku svega živućeg na ovom planetu (i šire).
Da bi ljudi dostigli taj cilj, svaka jedinka ima zadatak da svojim radom i djelovanjem doprinese tom cilju. Mi već živimo fazu u kojoj odabrane jedinke naše vrste imaju znanje i moć stvaranja novih vrsta živih bića i mijenjanja postojećih upravo zahvaljujući znanju i sposobnostima koje nam je naš stvoritelj dodijelio.
Živimo u vremenu “Bogova i siguran sam da se svakodnevno radi na novim kreacijama živih organizama koje će biti puštene da pokušaju opstati u prirodi. Neke novo stvorene vrste će vjerojatno brzo nestati a nekima će se “posrećiti da prežive i opstanu, možda i milijunima godina. Svaka anomalija ili nekontrolirani poremećaj na DNK nekog organizma vodi u njegov (pojedinačni) nestanak, a teorija da će spontana mutacija na DNK dovesti do pojave nove vrste organizma je obična zabluda koja koči ljudski um u poimanju života i njegove svrhe.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  otpisani

@ otpisani

Gle, nije bitno što ti kažeš dok to meni daje više odgovora od pitanja. S ovim što si sada napisao nismo se mrdnuli s mjesta. Kroz prozor si bacio evoluciju i boga, a to si zamijenio trećom opcijom koja također ne daje odgovore. Prema tebi, izvanzemaljci su stvorili život na Zemlji i oni s njime upravljaju. Ja kažem na to – OK i ponovno pitam kako su nastali ti izvanzemaljci. Niti evolucija, niti teorija boga niti ova tvoja teorija nemaju odgovor na pitanje kako je nastao život. Zašto bih 2 teorije mijenjao za treću koja nema boljih odgovora?

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Mercury

Mercury
OK, ja ti ne govorim da išta mijenjaš a imaš pravo i na svoju, sasvim drugačiju verziju poimanja pojave života.
Ovo moje nije treća “opcija” već (meni) logično viđenje “Boga kao stvoritelja života. Govorim o životu na Zemlji koji zasigurno nije stvorilo biće opisano u Bibliji već je to djelo superinteligentne vrste sa mnogim karakteristikama Boga. …a tko je stvorio Boga tj. kako je došlo do pojave samokreacije teko moćne sile, je za mene potpuno nevažno i svjestan sam svojih ograničenja u poimanju te teme, pa što god kažem možemo usporediti sa poimanjem neke bakterije i njenog viđenja života
Ako već hoćeš da se odlučim odgovoriti ti jezikom kojega ćeš prihvatiti onda – da, Bog je kreator svega neživoga i živoga u svemiru a teorija o evoluciji je razina do koje uspijeva dokučiti skroman ljudski mozak utopljen u egocentričnost.

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

Mi neznamo što nam se nalazi 5m ispod nogu a čitamo o Antartici,nebuloze.150m dalje u mom naselju,kopali kanalizaciju pa na oko 1,5m dubine našli neke posude,kacige i novčiće.Na kraju se ispostavilo da je to staro više od 200g.p.k. i da vrijedi dosta novaca.Ali je na toj dubini državno pa se vlasnik neslavno proveo,dobio neku mizernu odštetu da mu prokopaju dvorište.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  mladen3x

mladen
Doslovce cijeli je Balkan takav. Gdje god zagrebeš, nešto ima. Što kam to govori? Prilično nepoznata povjest…i…pogotovodanas, veliki napiri da – takva i ostane.
Grčka svake godine upiše 300-600 arheologa.
Mislim da bi svaka banana- državica trebala isto. Da su suverene…

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  mladen3x

haha, a kod mene staro rimsko groblje iz kasne antike.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik