Studije pokazuju da se afrički kontinent smanjuje i da se otok Madagaskar polako raspada

Madagaskar
10 komentara

Istraživači su bili svjesni kretanja ispod afričkog kontinenta, dok su se tri tektonske ploče ispod afarske regije kontinenta polako odlijepile jedna od druge. Satelitske slike pružaju priliku za preciznije proučavanje procesa, kako bi se predvidjelo kako bi razvoj događaja mogao promijeniti regiju.

Tektonski pomaci uzduž istočnoafričkog sustava pukotina polako, ali sigurno razdvajaju kontinent i predviđa se da će na kraju redefinirati Afriku i Indijski ocean, pokazuju nova otkrića koja je prikupio tim istraživača s Politehničkog instituta Virginia i Državnog sveučilišta (Virginia Tech).

Studija koju su dr. D. Sarah Stamps iz Odjela za geo-znanosti predstavili s kolegama za časopis Geology, podupire ranije tvrdnje o tome da se afrički kontinent polako razdvaja u niz tektonskih blokova uzduž različitog istočnoafričkog riftnog sustava, nastavljajući do Madagaskara.

Predviđa se da će se i otok uz obalu jugoistočne Afrike raspasti u nekoliko manjih otoka.

Stamps, docent na Virginia Tech College of Science, smiruje strahove od velikih promjena koje će se dogoditi uskoro, uz riječi:

“Stopa današnjeg raspada iznosi nekoliko milimetara godišnje, tako da će proći milijuni godina prije nego što se počnu stvarati novi oceani. Stopa širenja najbrža je na sjeveru, pa ćemo tamo najprije vidjeti nove oceane.”

Redefinirana predviđanja

Računalno modeliranje provedeno je za ispitivanje različitih konfiguracija tektonskih blokova u regiji, jer je tim znanstvenika upotrijebio novo kretanje površine i dodatne geološke podatke.

Kao rezultat statističkih ispitivanja, istraživači su uspjeli definirati nove potencijalne granice za mikro-ploču Lwandle i somalijsku ploču.

“Točno definiranje granica ploča i procjena razilaze li se kontinenti duž usko deformiranih zona ili kroz široke zone difuzne deformacije presudno je za razotkrivanje prirode kontinentalnog raspada. U ovom smo radu redefinirali kako se najveći kontinentalni rascjep na svijetu širi pomoću novog rješenja brzine GPS-a,” rekao je Stamps.

Otkriće će biti pogodno za daljnje razumijevanje nedavnih i trajnih seizmičkih i vulkanskih aktivnosti na Komorskim otocima, smještenim u Indijskom oceanu, između istočne Afrike i Madagaskara.

Nadalje, studija nudi geo-znanstvenicima okvir za buduće studije globalnih kretanja ploča i njihovog potencijalnog utjecaja na regiju.

Tektonski procesi na djelu

Kako su se Crveno more i Adenski zaljev pojavili zbog dubokog geološkog procesa koji navodno traju posljednjih 30 milijuna godina te kako se Arabija odmaknula od Afrike, znanstvenici su predviđali da bi se te vode mogle spojiti u novi ocean.

Predviđanja su bila usredotočena na ranija otkrića koja su ukazala da su se tri tektonske ploče, Nubijska, Somalijska i Arapska ploča, koje se nalaze ispod afarske regije kontinenta, postupno razdvajale.

Za nadzor procesa korišteni su satelitske snimke i mjerenja.

Do sada su studije sugerirale da će se za 5 do 10 milijuna godina novi ocean pojaviti uzduž istočnoafričke Rift doline. U svakom slučaju, istočnoafrička regija nudi znanstvenicima jedinstveno živo područje za proučavanje tektonskih procesa u godinama koje dolaze.

afrikaTektonske ploče
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
3 godine prije

Prati kanal dutchsinse na yt, ne samo da smanjuju magnitudu nego ne bilježe potrese u pacifiku ispred obale.

3 godine prije zadnji put uredio AJeTo
onaj najve... Dalton
3 godine prije

Raspada se i Madagaskar?
A mogli smo tamo prebacit proizvodnju čepova za pivske boce.
Stručnija im radna snaga….
P.S.
Iako još zaostaju za nama….
U uvozu slame, sijena, djeteline….
Štipalica iz Češke.

3 godine prije zadnji put uredio onaj najve... Dalton
Brainstorm
3 godine prije

globalno zagrijavanje.
polarni led se otapa. premjesta se teziste mase. sile koje djeluju na planet vise nisu u ravnotezi.
osim klimatskih nastupaju i tektonske promjene.

Mercury
3 godine prije

Hmmm, znastvenici znaju s 200% sigurnosti kako se razvijala Pangea, ali ovo predstavlja problem…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI