fbpx

Sve, sve – ali majčinstvo…

Majčin dan

Sve u prirodi ima svoje mjesto; svaka biljčica, životinja, mikro-organizam; svaka pojava. Sve je u vezi jedno s drugim, naslanja se jedno na drugo i sve izgleda kao jedan lijepi mozaik u kom svaka kockica stoji baš na svom mjestu i čije bi se ispadanje odmah primijetilo i pokazalo kako mozaik više nije kompletan.

I majčinstvo je jedna od kockica tog mozaika. Siguran sam da nema čovjeka koji bar ponekad ne razmišlja o tom fenomenu, koji se bar ponekad ne divi majkama koje su spremne sve učiniti za svoje potomstvo, ne žaleći ni svoj život ako treba, ako njime mogu pomoći svojoj djeci.

Ne odnosi se to samo na ljudski rod. Brojni su primjeri kod životinja na kojima vidimo koliko su majke privržene svom potomstvu. Iz djetinjstva mi je ostalo sjećanje kako je naša krava bila uznemirena kad je osjetila da smo njeno tele prodali i da će ga kupac uskoro odvesti. Poslije je danima tužno mukala, „uzvila“ je, odnosno nije „spuštala“ mlijeko i vime joj se upalilo pa je morao dolaziti veterinar. Od tada sam uvijek sa strepnjom čekao da se krava oteli jer sam već tada imao na umu da ću ponovo doživjeti dan kad će se tele odvojiti od svoje majke i kada ću biti svjedokom njene tuge.

Jučer sam dobio jedan video  koji me i potakao da napišem ovaj tekst. U jednoj bezazlenoj igri čovjeka i keruše s njenim štenetom, nikakav pokušaj čovjeka da  je odvoji od šteneta nije imao uspjeha. Ona naprosto nije željela ništa rizikovati kad je u pitanju njeno dijete i ni čovjeku koji se o njoj brine nije vjerovala. Dijete iznad svega!

I u ljudskom rodu je slično. U društvu se mnogo toga mijenja, u raznim vremenima i prilikama neka pravila se mijenjaju. Nešto je važilo danas, a ne važi sutra. Sve je podložno sudu vremena, sve se stavlja na vagu i provjerava, a onda često i mijenja. Ali nema toga suda vremena niti takvih sila koje su ikada mogle promijeniti majčinske osjećaje. U svako vrijeme, na svim prostorima, u svim prilikama i neprilikama, majka je bila i ostala – majka! Čini se da će tako i ostati, jer kada bi se to promijenilo, ovaj svijet sigurno više ne bi bio ni blizu ovakav kakav je danas.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
20 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Guest
Gost
Guest
3 godine prije

Jos kad bih u prirodi postojala takva vrsta ljubavi i sa oceve strane !

Gost
Gost
Gost
3 godine prije
Reply to  Guest

Jako griješiš. Ima loših očeva, ali i loših majki, na sreću ima puno više dobrih majki i dobrih očeva. Ja kao otac ti mogu reći da je moje dijete jedina osoba na ovome svijetu za koju bih život dao kad bi bilo potrebno

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Gost

Ispravno govorite Gost.

Radi se o dvije ljubavi koje ne mogu biti u konkurenciji. Priroda se pobrinula da novorođenče odgaja majka, a nakon toga ulogu preuzima otac. Te dvije ljubavi su komplementarne i čine jednu ljubav, potrebnu za zdrav odgoj djeteta.

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije
Reply to  Guest

@Guest
Prenio sam vase misli mojoj kceri, a ona se samo sazaljivo nasmjehnula.
To cime masete se jos naziva i predrasuda, a vrijedi napomenuti da je lijecenje od predrasuda cesto neizvjesnije od lijecenja raka.

Rabotnik
Gost
Rabotnik
3 godine prije
Reply to  Andrej

Jest predrasuda, ali ipak ima i tu nesto. Moja baka je govorila “ne kaze se dzabe, otac k’o kolac”. Ljubav oca i majke je drugacija. Po meni, majke snose veci teret brige za dijete. Krenimo od same trudnoce i poroda. Ja sam potpuno nemocan kad moje dijete place i zeli sisati. Tu mu samo mama moze pomoci (bocicu i dudu ne racunam).

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije
Reply to  Rabotnik

@Rabotnik
Babe su svašta govorile, a moja je čak pobjegla od stroja za pranje rublja kada ga je prvi puta zagledala, jer je mislila da će eksplodirati. Time se kasnije nije baš hvalila pred unucima.
Moja baba je također običavala u vožnji govoriti mojemu djedu, da prestane non-stop prebacivati iz brzine u brzinu, jer će nešto pokvatiti, te da je najbolje ako izabere jednu brzinu i ostavi sve skupa na miru.
Što vi mislite, kamo bi otišao ovaj svijet da smo slušali babe?
A da nije baš pametno slijepo slijediti babe (doduše, nikoga ne treba slijepo slijediti) najbolje govori sljedeći prilog na poveznicama.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22182338
https://www.sciencedaily.com/releases/2014/04/140407113355.htm

Oba priloga su dakako na engleskom jeziku, kao i večina znanstvenih radova, te se zna tko su autori, te gdje je rad objavljen, za razliku od nepouzdane i neprovjerene predaje naših baba.
Za one koji nemaju strpljivosti ili vremena za detalje, na sljedećoj poveznici prilažem sažetak, također na engleskom jeziku.

https://www.peacequarters.com/fathers-have-more-influence-in-a-daughters-lives-than-mothers-studies-show/

No, istini za volju, babe nisu i neće izgubiti svoju funkciju. Uvjeren sam da su babe jos uvijek majstori u pripremi džemova i marmelada.

Rabotnik
Gost
Rabotnik
3 godine prije
Reply to  Andrej

Ma ajte kolega Andrej. Nisam vas mislio uvrijediti. Ni ponajmanje. I ja sam otac, na kraju krajeva.
Rekle babe ili ne, jos uvijek sam misljenja da zena snoce veci teret u podizanju djece. Da je drugacije, radjali bi i muskarci. Naravno, uloga oce je itekako bitna. Ono sto zelim reci je da je majka vise fizicko/fizioloski vezana za dijete, ono je naposlijetku devet mjeseci raslo u njenoj utrobi. To je ta duboka veza koju razumiju sve ziva bica – ne stajes na put izmedju majke i djeteta, bilo koje vrste jer si prekrsio prirodni zakon i ne mozes garantirati sta ce ti se dogoditi (mozda je malo gore ako je majka slonica nego majka macka ali…).

A sad sto se tice savjeta, baba i znanstvenih istrazivanja, znam na sta mislite to o babama. Ali s druge strane, gdje bi otisao svijet da smo slusali ama bas sve naucnike/znanstvenike. Sta reci o tome da se znanstvene teorije mijenjaju, ponekad iz korijena s novom generacijom (kao sto netko rece na engleskom “science advances by funerals”).

Sve izvore treba poslusati. Ne bih tek tako zamario predaju nasih baba i neke observacije prikupljane kroz mozda nekoliko generacija. Ima i mudrih baba kao sto ima i dobrih znanstvenih/naucnih istrazivanja.

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije
Reply to  Rabotnik

@Rabotnik
Nisam niti pomislio, da ste imali uvredljive namjere, niti sam karakterno zapaljive naravi. Stovise, u nekim podrucjima mojih aktivnosti, moj kruh ovisi o mojoj smirenosti i jednostavno si ne mogu priustiti luksuz ishitrenih reakcija.
Biti brz na pistolju za mene je, kakogod okrenem, vrlo lose.
Reagirao sam komentarom jer sam upoznao drugu stranu medalje, onu o kojoj se rijetko ili nevoljko govori. U nacelu, sve ono sto se odupire zdravom razumu kod ljudi izaziva podozrive poglede, ali sam vec naviknut na takve reakcije.
Naravno da nisam zelio upoznati tu drugu stranu medalje, ali stjecajem okolnosti ipak jesam, a kada nesto znate, jednostavno ne mozete vise pred time zatvarati oci. Barem ja ne mogu.
Glede odnosa prema bapskoj predaji pokazujem krajnju rezerviranost. Ne kazu uzalud, da onaj tko se na mlijeko opece, taj i na jogurt puse.
I moja malenkost, poput vecine ostalih ljudi, koristi zivotna iskustva, kakvagod ona bila.
Tko nije vidio majke bez majcinskog instinkta i bolje da to nije vidio. Tko nema detektor za prepoznavanje takvih pojava i bolje da ga nema, jer takve pojave nisu prijatne niti zdravom umu bliske.
Ukratko, nekada mi se cini da je blazen onaj koji o tome nista ne zna, a da je proklet onaj koji bilo sto zna.

RBAJKANA
Gost
RBAJKANA
2 godine prije
Reply to  Rabotnik

Ah! Kako kod koga! Nije svugdje isto. Negdje su žrtve očevi, a negdje majke. Pozdrav svim čitateljima, a najveći Fici!!!

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije

“u kom svaka kockica stoji baš na svom mjestu i čije bi se ispadanje odmah primijetilo i pokazalo kako mozaik više nije kompletan.” – Dok traje materijalna manifestacija Svemira, iz njega ne ispada materija. Sva potrebna materija je već u njemu i biti će tamo sve do demanifestacije Svemira.

“koji se bar ponekad ne divi majkama koje su spremne sve učiniti za svoje potomstvo” – Negativna strana majčinstva je velika vezanost za dijete, što se očituje u situacijama gubitka djeteta, kada majke često imaju problema s nastavkom života, baš zbog takve vezanosti.

“Sve je podložno sudu vremena” – Samo ono što je materijalno, podložno je utjecaju vremena. Čovjek kao svjesna jedinka (duša) se ne mijenja, pa nije podložan utjecaju vremena. Kada živi u materijalnoj iluziji, doživljava život pod utjecajem vremena, no to i dalje ne mijenja on što on jest, to ne mijenja (njegovu) dušu.

“Ali nema toga suda vremena niti takvih sila koje su ikada mogle promijeniti majčinske osjećaje.” – Ono što zovemo osjećajima su emotivne reakcije, koje su također materijalne, te time podložne utjecaju vremena. Primjer su promjene odnosa sa starošću, promjene ovisno o događajima u životu, ovisno o odnosu majke i djeteta, ovisno o postojanju djeteta i sl.

Wswsws
Gost
Wswsws
3 godine prije

Upravo zato vode ovu nevidenu kampanju protiv majcinstva. Msm svode zenu na cice i guzice, propagira se prostitucija kao nesto normalno, lgbtzmnj propagiraju kao ideologiju, sebicnost i egoizam kao nacin zivota…dakle, ako zelis unistiti drustvo najprije unisti zenu, ostalo je lako…

Wswsws
Gost
Wswsws
3 godine prije
Reply to  Wswsws

S tim da u banana zemljicama kao Hrvatska, zenu mozes umlatit bez posljedica, samo tako. Toliko o majcinstvu u nas.

vuka sin
Gost
vuka sin
3 godine prije
Reply to  Wswsws

najjaci prirodni nagon zene je majcinstvo i ono odredjuje vecinu zena najjaci prirodni nagon muskarca je seksualni nagon da nije tako ne bi bilo nastavka vrste a ocinski nagon ne postoji on je naucen odgojem i stice se odnosom prema tako predivnim bicima kao sto su djeca premda je istina malo surova ali razmislie muskarci sto vam je prvo na pameti i sto vas u potpunosti kontrolira

Istina
Gost
Istina
3 godine prije
Reply to  Wswsws

A uništenje žene se dešava zbog vrhunca patrijarhalizma.
No jednako treba primijetiti da je tome značajan krivac feminizirani pogled na svijet.
Najnovija grupa na Zapadu su nebinarni koji se izjašnjavaju kao nepripadnici muškog i ženskog spola: dakle u potpunosti aseksualni.
Sasvim paradoksalno, ali se ne sukobljavaju sa heteroseksualcima nego homoseksualcima, muškim i ženskim, kao i transseksualcima.
Spomenuti su ih, nakon njihove prve pojave, pokušali svrstati u svoje redove, ali su ih snažno napali kada su uočili bezuspješnost svoga pokušaja, jer, iako devijantnu, žele zaštiti svoju seksualnost koju binarni uopće ne žele imati ili priznati.
Feminiziram, umjesto majčinstva i iskrene seksualnosti i ljubavi, propagira bajkoviti hijerarhijski moćnički pogled na svijet, u kojem jedan treba pobijediti, dominirajući, kroz određeni tip ponašanja.
Najbolji primjer je komunistička ikonografija Sjev. Koreje, mada je na području čestih nuklearnih pokusa radijacijom već ugroženo zdravlje lokalnog stanovništva, a prije nekih dana je zabilježen i blaži zemljotres, pa je za očekivati jedan jači ukoliko se pokusi nastave.
Majčinstvo je prirodnost evolucije.
Oni koji poremete taj balans narušavaju i okolinu u kojoj žive, ma kako neko prirodu i čovjekovu svrhu u njoj shvatio.
😉

stefano
Gost
stefano
3 godine prije

Hari prevedeno i napisano bez imalo emocija, imam osjećaj da nisi roditelj pa se ne možeš staviti na to mjesto. Moja draga supruga a imamo tri sina u najgorim godinama svaki vikend spava u boravku i danonoćno kontaktira sa njima Ja joj kažem on sada negdja j… a ja nemogu čekati kad će doći kući , ona mi kaže lakoje tebi to reći ja si nemogu pomoći . Prava je tigrica i u obitelji dobro sve štima , djeca nisu razmažena ali znaju nivo preko kojega nemogu preći.Andrej dobro sve napisano tako da nerazumijem ove minuse a u vezi tvoje babe možda je htjela reći djedu da si je trebao kupiti auto sa automatskim mjenjačem. lijep pozdrav

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije

Majčinstvo (kao oblik zaštite i brige o podmladku) je “zapisano” u DNK (genima) svih bića koja rađaju svoj podmladak, ptica, nekih reptila i čak kod nekih riba i vodenih organizama, no mislim da je najjače izraženo kod sisavaca koji su ujedno na vrhu hranidbenog lanca.
Razlog za moj komentar je prva rečenica Ivinog članka koji kao i svi njegovi članci zrače optimističkim pogledom na svijet.

Nisam sklon isključivom optimizmu, dakako ne želim biti pesimist, ali bi se osvrnuo na stvarno stanje općeg života na zemlji koje je pored (naizgled) savršeno posloženog reda, po meni, do krajnosti kaotično i nasilno. Sva bića na ovom svijetu, živa ili mrtva su u biti nečija hrana, (pa i nas pojedu bakterije na kraju). Život je toliko nestalan, nesiguran tako da bez majčinskog instinkta ni jedno biće na višem stupnju razvoja ne bi opstalo.
Ne znam da li je u cijelom svemiru tako, ali zar je Bogu kao vrunskom svemirskom umu, bilo potrebno stvoriti takav “život”
gdje je smrt jednoga potrebna da bi drugi živio???
Ja razumijem da je upravo instinktivni strah od smrti glavni generator života i tjera sva bića na iznalaženje puteva i načina za preživjeti i produžiti svoju vrstu, bilo da je to razmnožavanje velikog broja novih jedinki, ili jača briga oko malog broja novog podmladka.
Kod ljudi, koji su najsavršenija kreacija, instinkt za zaštitu svog mladunčeta je itekako prisutan kod majke, ali i kod oca, iako uloga oca je da zaštiti prvenstveno majku svog potomstva. Mi smo svi pod uticajem “modernog” okruženja gdje je ljudsko društvo razvilo takvu organizaciju, gdje cijela zajednica brine o sigurnosti pojedinca, naročito majke i djeteta pa se stječe dojam da su muškarci izgubili ulogu zaštitnika. No velika većina muškaraca (očeva) bi u nekakvoj kriznoj situaciji itekako branila svojeg potomka i njegovu majku.
Vjerujem da ove moderne pojave gdje žene (i muškarci) sve manje žele imati djecu i sve više egoistički brinu samo o zadovoljenju svojih degeneriranih čulnih potreba dolazi upravo iz prirodne (Božje) potrebe za ravnotežom života na ovom planetu i ne treba se plašiti. U slučaju bilo kakve neravnoteže izazvane katastrofom ili jednostavnim urušavanjem civilizacije ljudi, zasigurno će ostati dovoljan broj ljudi za produženje vrste i kod tih će se jedinki ponovo vratiti iskonski instinkt kod žene kao majke i muškarca kao zaštitnika

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  otpisani

otpisani,
DNK sadrži “podatke” o izgradnji dijelova tijela.
Majčinstvo u smislu instinktivne brige za podmladak dolazi s dušom. Čovjek može usvojiti navike u suprotnosti s tom brigom.

U tvom stanju svjesnosti ne možeš spoznati savršenost reda, pa ti se stvari čine kaotičnim.
Duša ne umire. Samo tijelo može umrijeti i to onda kada ga duša napusti.
Tijelo jedne vrste koristi se za održavanje tijela druge vrste. Tijelo je materijalna konstrukcija ili mehanizam.
Obje vrste žive u iluziji pa ne znaju za mogućnost života bez materijalnog tijela, izvan materijalnog svijeta.

Bogu ništa ne treba, on je samodovoljan. Bogu ne treba čovjek. Čovjeku treba Bog za bilo koji aspekt njegovog postojanja. Božja milost omogućuju čovjeku bilo kakvu vrstu spoznaje. O čovjeku ovisi kakvu vrstu spoznaje želi. Zato se kaže “Pomozi si i Bog će ti pomoći”.
Strah od smrti dolazi zbog nedostatka znanja o životu. Bog je generator života.
Živa bića ne stupaju u seksualne odnose i ne formiraju obitelj zbog straha od smrti ili zbog želje za preživljavanjem.

Ravnoteža u Svemiru je uvijek aktivna, postojeća, dinamička, bez obzira na ono što se u tom Svemiru događa.
Čovjek može svojim nesmotrenim djelovanjem pridonijeti uspostavi takve ravnoteže koja mu otežava život. To stanje onda čovjek naziva neravnotežom. Kada velik broj ljudi živi na taj način, nastaje neravnoteža u društvu koja ljudima otežava život.

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  Hari1

“Majčinstvo u smislu instinktivne brige za podmladak dolazi s dušom” … dobro Hari, pa zašto taj instinkt dolazi tek kada su jedinke spolno zrele i ostvare potomstvo, a nema ga kod nedoraslih jedinki ?? Pa zar i paukovi imaju dušu??? (ženke paukova neko vrijeme svoje mlade nose na svom tijelu kako bi ih zaštitile)
Mislim da si u totalnoj zabludi… Za svako biće na ovom svijetu se zapis budućeg razvoja nalazi već u reproduktivnim stanicama i taj instinkt se razvije u vegetativnom dijelu mozga kada žlijezde odrade svoj posao (proizvode hormone koji potiču druge elektro-kemijske.procese u tijelu i mozgu)

“U tvom stanju svjesnosti ne možeš spoznati savršenost reda” … opet se varaš, ja sam itekako svjestan savršenog reda u totalnom kaosu, samo postavljam pitanje zašto je Bog ostavio nedovršen posao i život programirao takvim da od trenutka njegovog nastajanja teži propadanju, nestajanju ? (tvoja teza o životu oslonjenom na dušu ima previše rupa i meni je prihvatljiva sa velikom zadrškom)

“Obje vrste žive u iluziji pa ne znaju za mogućnost života bez materijalnog tijela, izvan materijalnog svijeta”….
Zaključujem da si ti svjestan mogućnosti življenja bez ovog tijela koje je samo hrana za druge vrste (?) pa se pitam što još čekaš ovdje, u svom tijelu koje ti u konačnici služi samo za patnju i hranjenje bakterija, kad jednostavno možeš otići npr. u zološki vrt, u kavez sa tigrovima ili lavovima i uljepšati im dan, a svoju dušu osloboditi tereta tog bezveznog i nepotrebnog tijela i omogućiti joj da ode u život vječni ?… 😉

“Bogu ne treba čovjek” možda si u pravu … ali smo njegovim Anđelima (svemirskim radnicima, stražarima i stvoriteljima) itekako dobro došli da im robujemo, (jer nas inače ne bi napravili).

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  otpisani

otpisani,
za razvoj ili ispoljavanje bilo kojeg instinkta su potrebni odgovarajući uvjeti. Neke od njih si opisao.
Svako živo biće ima dušu, odnosno točnije, svako živo biće jest duša. Čovjek reinkarniran u životinju ili biljku imati će onu spoznaju koju omogućuje tijelo životinje ili biljke.

Da si svjestan savršenog reda, ne bi govorio o kaosu. Svjesno opažanje misaone ideje o tom redu i svjesno opažanje samog reda su različite stvari.
Bog ne ostavlja nedovršene poslove, nedovršenost implicira pogrešku.
Materijalni život ne teži propadanju, nego ga karakterizira trojstvo nastajanja, održavanja i propadanja. Ako bi gledali “dan” kao cjelinu, današnji dan istovremeno karakterizira propast jučerašnjeg, održavanje današnjeg i nastajanje sutrašnjeg.

Ja također živim u materijalnoj iluziji. Prekidom materijalnog života ne dolazi se automatski do spoznaje života vječnog. Tek onaj koji je čist od materijalne vezanosti i karmičkog tereta može krenuti u tom smjeru, dakle potrebne su određene kvalifikacije.

Anđeli (negdje ih zovu bogovima, a negdje polubogovima) su u službi (vrhovnog) Boga, svjesni svojih uloga i odnosa s Bogom. Mi njima ne robujemo, niti oni robuju Bogu. Naša slobodna volja odlučivanja i njihova slobodna volja odlučivanja su samostalne. Samostalno je ono što Bog održava samostalnim.

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije

Ljubite i grlite svoju djecu jer se ona kad odrastu neće sjećati ostavljenog suđa ili nepospremljenih stvari, samo topline ljubavi !

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik