Moskva predviđa dolazak “Doba digitalnog terorizma”

digitalizacija

Terorističke skupine iskorištavaju internet za hakiranje i globalni doseg a njihov bi utjecaj uskoro mogao postati jednako opasan kao oružja za masovno uništenje, upozorio je visoki ruski sigurnosni dužnosnik.

Brzi razvoj tehnologije omogućuje teroristima za “još aktivnije” upotrebljavanje interneta za “regrutiranje, privlačenje sredstava, hakiranje i druge kibernetičke zločine”, rekao je zamjenik tajnika ruskog Vijeća sigurnosti Yury Kokov na događaju o sigurnosti u gradu Ufa u središnjoj Rusiji.

Dužnosnik je kazao kako je internet postao “glavni mehanizam” za različite ekstremiste kako bi “kontrolirali svoje raspršene snage i resurse”, dok je trenutno na internetu oko 30.000 “ekstremističkih i terorističkih web stranica”.

„To nam omogućuje da zaključimo da se približava doba tehnološkog i digitalnog terorizma. Što se tiče posljedica, ova vrsta terorizma, u bliskoj budućnosti, mogla bi biti usporediva s oružjem za masovno uništenje“.

Kokov je također istaknuo kako postoje “beskrajni pokušaji” terorista da dobiju pristup “podacima o izradi komponenti nuklearnog, kemijskog i biološkog” oružja.

Još jedna iznenađujuća taktika koju je spomenuo jest da su terorističke skupine počele uvježbati ronioce. Kokov je kazao kako koriste ronioce kako bi “postavili mine u luke i zaplijenili civilna plovila, većinom naftne i plinske transportere”.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

avatar
10000
7 Grupirani komentari
2 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
9 Komentatori
Antinwo.HRKlumpMax PayneL. R.Max Payne Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
mladen3x
Gost
mladen3x

Taman sam na internetu uzgojio svinju od 300 kg i dođe haker i izbriše mi je,ostadoh gladan ove zime…..daj te se opametite ljudi moji,dosta više instagrama,fejsa,lajkova i ostalih gluposti…sutra praznik,pečem roštilj,salata domaća iz vrta,ekipa ukućana(bar nas ima),stol i paviljoni nasred dvorišta,piva se hladi…a susjedu net srušio neki haker,jadan nezna šta bi…pa ga pozovem sebi…ostalo znate…pamet u glavu i živjeli….

shumadinac
Gost
shumadinac

“Visoki ruski sigurnosni dužnosnik” se ovde ograničio na “obične” teroriste. Mnogo su opasniji oni državni koji internet već koriste kao oružje ali i kao izgovor što može biti još opasnije.

Lucija
Gost
Lucija

Pa Bolton je objavio prije par dana da ameri vrše napade na ebergetske sustave Rusije…razlog nebitan, vjerojatno ‘miješanje u izbore treba kazniti’. Trump poricao…kaže da žele pokvariti njegov sastanak s Putinom…

Antinwo.HR
Gost
Antinwo.HR

Ma ko im jebe mater bolesnu svima!Jebo ih tehnologija više

Max Payne
Gost
Max Payne

Off topic kao što sam rekao vratit ću se kad bude forum ali imam problema s registracijom. Završio sam na crnoj listi kao moralno-politički nepodoban a sad na forumu lijepo napišete pravila pa slobodno brišite ili banujete one koji krše uključujući i mene. Ako može da vidite što je s mojom registracijom jer lozinku nisam dobio niti nakon 2 zahtjeva. Za nick sam izabrao Max Payne, moj omiljeni lik iz PC igara. Nemam se namjeru skrivati iza VPN i ostalih štoseva pa ako može da se nešto sredi. Nekad sam koristio nick Perun koji su mi “ukrali” pa odustajem i želim si što prije rezervirati svog Maxa Paynea dok se netko prije mene ne sjeti. Mislim da sam pošteno postupio, ne skrivam se pa očekujem i od vas korektan pristup i da mi omogućite sudjelovanje na forumu koji je puno pregledniji. Što se tiče komentara nemam namjeru sudjelovati jer vrlo je nepregledno i nepraktično. Mail sam ostavio pa mi se slobodno obratite ako ima nekih problema.

Klump
Gost
Klump

Digitalni terorist-drotar? mogoče diresetar?

ad astra
Gost
ad astra

Interesantan tekst, posebno onaj o roniocima i mogućnosti miniranja brodova i luka. Mislim da Rusi nešto znaju o incidentu koji se dogodio u Perzijskom zaljevu. Postoji velika mogućnost da su eksplozije na tankerima izazvane baš od strane terorističkih organizacija. Kome najviše odgovara sukob Irana i US, pa onima kojima su te obadvije strane neprijateljske. ISIS ili kako se već sad zove bi mogao biti krivac. Međutim, islamski radikalizam i terorizam koji izvire iz njega, često mijenja ime ali nikada ideju vodilju. Da Rusi su u pravu ali mislim da je autor teksta imao premalo vremena ili volje da ovu, inače jako popularnu temu, bolje obradi. Ima tu još jako puno izazova koja nosi noava digitalna era. Vojske se pripremaju i na taj vid ratovanja i obrane, Cyber defence. Odličan pokušaj ali, na žalost loš uradak.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik