fbpx

Ne vjerujte podacima o COVID-19 s Apple ili Google, upozorava njemački programer za aplikacije

Google i Apple opasnost po privatnost

Njemački programer aplikacija upozorio je da pandemija COVID-19 daje tehnološkim divovima iz Silicijske doline savršenu zaštitu za izvlačenje ličnih podataka. Međutim, iako vlada može intervenisati, tehnološke firme nisu poznate po tome da bi je mogle poslušati.

Apple i Google predstavili su prošle nedelje aplikaciju koja koristi Bluetooth veze kako bi pratila širenje COVID-19. Jednostavno rečeno, aplikacija prati da li je korisnik pametnog telefona došao u kontakt sa drugim, zaraženim. Slične aplikacije predstavljene u Južnoj Koreji i Singapuru zaslužne su za sprječavanje širenja smrtonosnog patogena.

U Evropi je uvođenje takvih aplikacija naišlo na probleme privatnosti. “Ne mislimo da je najbolje rješenje da Google i Apple posjeduju server na koji su preneseni svi kontakti plus zdravstveni status građana širom svijeta,” izjavio je Julian Teicke, lider njemačke startup inicijative HealthyTogether.

“Ono što nam je potrebno je nezavisna strana koja vladama omogućava neku vrstu kontrole nad onim što se dešava sa ovim medicinskim i kontaktnim podacima”, dodao je.

Prikupljeni podaci neće se čuvati na fizičkom serveru na fizičkoj lokaciji, već u skladištu u oblaku, gdje kompanije insistiraju na tome da se obrišu svi lični označitelji i da se brišu nakon 14 dana. Nasuprot tome, platforma pod vođstvom Njemačke – Panevropska platforma za očuvanje privatnosti (PEPP-PT) – čuvala bi podatke na centralizovanoj lokaciji i bila bi u skladu sa opštim evropskim zakonima o zaštiti podataka(GDPR). Nekoliko evropskih zemalja, uključujućći Francusku, Njemačku i Irsku, razvijaju aplikacije na PEPP-PT platformi.

Međutim, skoro svaki pojedini pametni telefon u Evropi koristi Google Android ili Apple iOS operativne sisteme, a dvije kompanije su rekle da će funkcija praćenja kontakata na kraju biti podrazumjevano ugrađena u ove operativne sisteme.

Apple i Google obećali su da će ova tehnologija praćenja biti udaljeno deaktivirana nakon što pandemija nestane, a do tada će funkcionisati na strogo „opt-in“ osnovi. Evropski zakon GDPR drži ih za riječ.

Ali, Silicijska dolina ima neprimjetne rezultate kada je u pitanju privatnost. Apple se predstavlja kao odgovoran rukovalac korisničkim podacima i čuveno je odbijanje da dozvoli FBI pristup telefonima osumnjičenih za terorizam. Ipak, iza scene, kompanija je, kako se izvještava, odustala od planova da dozvoli korisnicima da šifruju rezervne kopije svojih telefonskih podataka nakon što su agenti FBI izvršili pritisak. S obzirom na to da je više vlada kriminalizovalo kršenje karantenskih mjera, i dalje je moguće da bi se podaci Apple praćenja kontakata mogli koristiti za identifikaciju kršilaca zakona.

Google je, s druge strane, „Big Brother“ pratilac podataka, sa mogućnostima koje su izvan najluđih Orvelovih snova.

Sve što ste ikada tražili na bilo kojem od svojih uređaja evidentira i čuva Google – svaka posjećena web stranica, svaka fotografija i poruka poslata putem aplikacija i svaka datoteka sačuvana ili dokument uređen na Google disku i svako putovanje koje je pratio Google Maps.

Google kaže da ne povezuje podatke sa vama kao osobom – umjesto toga je povezan sa vašim „ID oglašavanjem“ i nikada se ne dijeli, osim ako to želite. Ili osim ako vladina agencija ne zahtjeva da ga Google preda. To se dogodilo 165.000 puta u prvoj polovini prošle godine, a Google je odobrio tri četvrtine ovih zahtjeva.

Ono što je najvažnije, nedavno je otkriveno da je firma sakupila detaljne medicinske podatke – uključujućić imena, bolničke kartoteke, dijagnoze i rezultate laboratorija – o milionima Amerikanaca bez njihovog pristanka. Iako Google insistira na tome da je operacija legalna, ipak su pokušali da je drže sakrivenom više od godinu dana.

Ako bi prikupljanje podataka u doba Covid-19 trebalo da postane neizbježnost, zakonodavci i građani sada moraju da odluče kome vjeruju u obradi tih podataka: staroj vladi Velikog Brata ili novim kraljevima Silicijske doline. Ako se izabere ovo drugo, advokati za privatnost bi dobro pregledali istoriju ovih firmi, posebno u pogledu osjetljivih medicinskih podataka.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
27 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije

“…Ne vjerujte podacima o COVID-19 s Apple ili Google, upozorava njemački programer za aplikacije…”

KONACNO!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  istrazuj

DOLJE DOLINE !
(silicijske)

Opala
Gost
Opala
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Takoreći ući/izaći na stražnji ulaz/izlaz.

Opala
Gost
Opala
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

@Umpah

Gore ne može?
(figurativno)

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Opala

@Opala :
Kao natpis na pokvarenom liftu ?

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

Posle završenih velikih škola i puno rada u struci, njemački programer je otkrio da smo izgubili privatnost.
To je nevjerovatno otkriće.
Bravo njemački programeru 😁

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

kakvo “skladiste u oblaku”?
nema oblaka. server!!! centralno racunalo!
prodaju vam fore da ispadnu poeticniji.

Becko
Gost
Becko
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

Radi se o skupu servera,podaci nisi centralizirani.

Opala
Gost
Opala
1 godina prije
Reply to  Becko

Prazan skup,Server ludi kyrgios nick..
A divote offline,ko dog na lajni ili kokser na dvi.

Patriot
Gost
Patriot
1 godina prije

Vrijeme je da sve pogasimo i uhvatimo se motike.

ewrgiwebrigfbewirbfqewfrqer
Gost
ewrgiwebrigfbewirbfqewfrqer
1 godina prije
Reply to  Patriot

To je jedino ispravno.

Opala
Gost
Opala
1 godina prije
Reply to  Patriot

Ako se mi uhvatimo motike,šta će onda dronovi radit?
Lupat će nas motikom,jer zaprašuju brže-bolje (od) nas!?
Mijenjam Traktor za dronilicu?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Opala

@Opala :
Leteća dronilica za kamen ?
Za ”kamena s’ramena” ?

Praši…ha,ha,ha,ha,ha !

SamoPitam
Gost
SamoPitam
1 godina prije
Reply to  Patriot

“Nema kruha bez motike”

crna guja
Gost
crna guja
1 godina prije

ovo je vec paranoja

mislim
Gost
mislim
1 godina prije
Reply to  crna guja

totalna paranoja=savršena svijest

Alfa33
Gost
Alfa33
1 godina prije

Jednostavno, nemojte koristiti smartphone više, prebacite se na obične stare modele mobitela,ja još uvijek imam svoj Samsung bez kamere i interneta samo za nužne pozive i poruke,nek se nađe pri ruci. Ali svoj komoditet moramo platiti sa nečime,a sad su samo priznali ono što već dugo vremena rade.

ewrgiwebrigfbewirbfqewfrqer
Gost
ewrgiwebrigfbewirbfqewfrqer
1 godina prije
Reply to  Alfa33

Najbolje ga ne koristiti, sve više razmišljam da ga ugasim, što će mi, tko me treba ima fiksni ili mejl. Ne zračim se kad sam vani a i doma manji elektromagnetni smog, doduše nit ga vadim iz đepa da vidim jel me netko zvao jer ne želim da mi virtuala ometa treću dimenziju. WiFi ne koristim, lapić mi je na LAN, doduše fiksni je bežićni al je snaga predajnika na njima deset i više puta manja nego na mobitelima a mogu i preći na žični fiksni, malo naučiti brojeve na pamet, što da ne.

Miha
Gost
Miha
1 godina prije

Čak, kao nekada, pisati brojeve u telefonski imenik – ručno 😉

Šule
Gost
Šule
1 godina prije

Varane ti si još u srednjem vijeku a ludi Ajk je to ljepo kod tebe usavršio svi te prate gušteri,vanzemaljci i ostali iz SF produkcije pa zato moraš svu tehniku pogasit ipak si ti njima jako bitan.

ewrgiwebrigfbewirbfqewfrqer
Gost
ewrgiwebrigfbewirbfqewfrqer
1 godina prije

Ma marš u racku i ti i aplikacija hebala te ona.

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko
1 godina prije

Prije vjerujem stručnjaku, a političarima i njihovim medijima nikada. Koronavirus je izmišljeni pojam, da se izvode eksperimenti, uvodi strah i ljude primorava, da se podvrgnu potpunoj kontroli. Izvodi se socialni i genski ingenering……

sokre
Gost
sokre
1 godina prije

moj android telefon radi bez ijedne google aplikacije, imam čisti android bez gapps a. sve radi normalno treba root telefona i novi software za model. nikada više googla u mojoj kuruzi

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije

imate (www) privacytools (.) io tu mozete vidjet malo sta ima od open sourcea da je relativno pouzdano u pogledu sigurnosti

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
1 godina prije
Reply to  Bosanac

Bosanac, to je OK. Jedini problem sa smartfonima pogotovo u modelima nakon 2016. je sveprisutnost backodoora na mikroprocesoru. Uz Intelove, kineski su ih puni. U načelu, što jednostavnija tehnologija, to manje problema sa privatnosti.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
1 godina prije

Savaka vrsta pohranjivanja osobnih podataka u elektroničkim sustavima otvorenog tipa je teška ugroza privatnosti. Nema tog clouda koji je nedostupan odjelima za cyber ratovanje, bilo vojnim, bilo obavještajnim. Odgovrne države bi osobne podatke držale u zatvorenim sustavima ili na papiru. RH NIJE odgovorna država.
Ovo je primjer gdje digitalizacija ne donosi ništa dobrog. Doduše, ne donosi ni inače puno koristi koliko donosi problema.
Za one zaljubljene u svoj smartfon- čini li vam se da su ljudi danas sretniji i opušteniji nego prije 10 godina? Ili 20?

SamoPitam
Gost
SamoPitam
1 godina prije

Je, je otkrio Švabo toplu vodu

POVEZANE VIJESTI

Izbornik