Ujedinjeni Arapski Emirati otkrivaju novi model umjetne inteligencije koji će parirati velikim tehnološkim divovima

Tehnologija
3 komentara

Ujedinjeni Arapski Emirati prave velike valove lansiranjem novog generativnog AI modela otvorenog koda. Ovaj korak, koji je poduzeo istraživački institut koji podupire vlada, privlači pozornost i označava UAE kao značajnog igrača u globalnoj utrci umjetne inteligencije.

U Abu Dhabiju Institut za tehnološke inovacije (TII) predstavio je seriju Falcon 2. Kako je izvijestio Reuters, ova serija uključuje Falcon 2 11B, tekstualni model, i Falcon 2 11B VLM, model vizije u jezik koji može generirati tekstualne opise iz slika. TII vodi Vijeće za napredna tehnološka istraživanja Abu Dhabija.

Kao veliki izvoznik nafte i ključni igrač na Bliskom istoku, UAE mnogo ulažu u AI. Ova je strategija zapela za oko američkim dužnosnicima, što je dovelo do napetosti oko toga treba li koristiti američku ili kinesku tehnologiju. U potezu koordiniranom s Washingtonom, emiratska AI tvrtka G42 povukla se iz kineskih ulaganja i zamijenila kineski hardver, osiguravajući investiciju od 1,5 milijardi američkih dolara od Microsofta.

Faisal Al Bannai, glavni tajnik Vijeća za istraživanje napredne tehnologije i savjetnik za strateško istraživanje i naprednu tehnologiju, ponosno izjavljuje da se UAE dokazuje kao glavni igrač u umjetnoj inteligenciji. Objavljivanje serije Falcon 2 dio je šire utrke među nacijama i tvrtkama za razvoj vlasničkih modela velikih jezika. Dok se neki odlučuju zadržati svoj AI kod privatnim, UAE, poput Metine Llame, svoj revolucionarni rad čine dostupnim svima.

Al Bannai je također uzbuđen zbog nadolazeće generacije Falcona 3 i izražava uvjerenje u sposobnost Ujedinjenih Arapskih Emirata da se natječu na globalnoj razini: “Vrlo smo ponosni što još uvijek možemo ići daleko iznad naše težine, stvarno se natjecati s najboljim igračima na svijetu.”

Osvrćući se na svoje ranije izjave ove godine, Al Bannai je naglasio da odlučujuća prednost UAE leži u njihovoj sposobnosti donošenja brzih strateških odluka.

Vrijedno je napomenuti da vladajuća obitelj Abu Dhabija kontrolira neke od najvećih svjetskih državnih imovinskih fondova, vrijednih oko 1,5 trilijuna američkih dolara. Ta sredstva, koja su se prije koristila za diverzifikaciju naftnog bogatstva UAE, sada su ključna za ubrzavanje rasta AI i drugih vrhunskih tehnologija. Zapravo, Ujedinjeni Arapski Emirati se pojavljuju kao ključni igrač u proizvodnji naprednih računalnih čipova neophodnih za obuku moćnih AI sustava. Prema Wall Street Journalu, izvršni direktor OpenAI-ja, Sam Altman, sastao se s investitorima, uključujući šeika Tahnouna bin Zayeda Al Nahyana, koji vodi glavni državni imovinski fond u Abu Dhabiju, kako bi razgovarali o potencijalnom ulaganju od 7 bilijuna američkih dolara za razvoj proizvođača AI čipova koji bi se natjecao s Nvidijom.

Nadalje, predanost UAE generativnoj umjetnoj inteligenciji očita je u nedavnom lansiranju vodiča ‘Generativna umjetna inteligencija’. Ovaj vodič ima za cilj otključati potencijal umjetne inteligencije u raznim područjima, uključujući obrazovanje, zdravstvo i medije. Pruža detaljan pregled generativne umjetne inteligencije, baveći se izazovima i prilikama digitalnih tehnologija, dok naglašava privatnost podataka. Vodič je osmišljen kako bi pomogao vladinim agencijama i zajednici da iskoriste tehnologije umjetne inteligencije demonstrirajući 100 praktičnih slučajeva upotrebe umjetne inteligencije za poduzetnike, studente, tražitelje posla i tehnološke entuzijaste.

Ovaj proaktivni stav pokazuje predanost UAE sudjelovanju i vođenju globalne utrke umjetne inteligencije, pozicionirajući ih kao naciju koju treba promatrati na tehnološkoj sceni koja se brzo razvija.

AIUjedinjeni Arapski Emiratiumjetna inteligencija
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Užas.

ime
1 mjesec prije

jedva čekam. ne.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI