fbpx

Vitalni veteran

Nogometaš veteran

U Posavini, čini se, postaje normalno da neki nogometaši aktivno igraju ligaške utakmice i u životnoj dobi kada mogu igrati skupa sa svojim unucima.

Nedavno sam pisao o Mići Pejiću iz meni susjednog sela Brvnika kao o sedamdesetogodišnjaku koji je još bio na golu svoje Sutjeske. Nisam očekivao da će se u mom životu pojaviti još neko ko će ići njegovim stopama, a onda saznam da se konkurent pojavio upravo u mom selu, u Grebnicama. To je Ivo Ević zvani Brico koji sa svoje 62 godine ne samo da kao napadač igra, nego igra svih 90 minuta utakmice. Trči lakše nego mnogi kojima bi mogao biti djed, bez obzira na to što ima i koji kilogram više nego što bi to bilo idealno za jednog nogometaša.

Brico je oduvijek živio sportski. Nikad se nije opijao niti pušio, a rado je trenirao. I kada je najumorniji od redovnog posla, on ne propušta trening jer kaže da ga to oporavi, da ga odmori. Sada radi možda više nego ikad, jer je ostao jedan od rijetkih majstora s obje strane Save, a radi vodoinstalaterke poslove i poslove vezane za centralno grijanje. Ne stiže sve uraditi, ali ne propušta ni treninge niti utakmice kojima se, kako kaže, raduje kao dijete. Ako ne stigne na nogometno igralište, trči nasipom, kroz prirodu. On i njegov sin igraju za isti klub, Korpar, ali nisam siguran da bi sin izdržao jači trening od oca.

Danas sam bio na utakmici i ponovo, nakon mnogo godina, gledao ovog živahnog veterana kako igra. Imam osjećaj da je rekord Miće Pejića ozbiljno ugrožen. A kako je krenulo, možda će se uskoro ova pojava toliko proširiti da će u klubovima biti normalno da u njima igraju šezdesetogodišnjaci?

5 7
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
5 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Svaka čast gospodinu.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 mjesec prije

U zdravom tijelu zdrav duh

Plačko
Gost
Plačko
1 mjesec prije

Samo je jedna i jedini majstor Brico. Svijet ga nema: ,,ali ga zato mi imamo”!! Uvijek vesela duha, rijetko ga se može vidjeti,loše volje. Precizan, pedantan u svojemu poslu. A uvijek nađe vremena i za: ,,u zdravom tijelu, zdravi duh”! Veliki pozdrav Bricinoj vrijednoj supruzi, sinu Mariju i majstoru Brici. Živi i zdravi bili, pozitivni ljudi.👍👍👏👏

cvr
Gost
cvr
1 mjesec prije

Ivo, ako možeš, postavi video snimak sa neke utakmice u kojoj igra.

Lexilio
Gost
Lexilio
1 mjesec prije

Ovo su apsolutni rekorderi posebno Mićo ali moramo naglasiti i to da golmani duže traju dok je teže u starijim godinama biti napadač. I u najnižim ligama mora se trčati. Inače nije rijetkost po tim nižim ligama vidjeti igrače 40+ godina posebno u sadašnje vrijeme kada je sve manje mladih ali ovi su probili sve granice. Šteta što nogometni savezi nemaju takvu evidenciju jer to bi bio dobar materijal za dokumentarac na svjetskoj razini što bi i tim rekorderima donijelo neki prihod iako oni ne igraju za novac. U profesionalnom nogometu poznat mi je Stanley Matthews koji je do svoje 50. godine nastupao u Prvoj Ligi Engleske koja se tada zvala First Division (danas Premiership). Zatim je kao trener Hiberniansa s Malte ubilježio i službene nastupe kao igrač u Prvoj Malteškoj Ligi sa 55. godina što je vjerovatno rekord na profesionalnoj razini. Navodno je do 57. godine nastupao u revijalnim utakmicama ali to se ne priznaju kao službeni nastupi. Sve je to stvar volje. Meni se dogodio prekid nakon juniorskog staža i nikad više uhvatiti volju za pravi povratak iako je bilo prilika. Ali ovakvi rekordi su za svaki respekt. Gosp. Kobaš, ovo je kao što napisah materijal za dokumentarni film i bila bi prava šteta da se to ne snimi samo bi NS BiH trebao poduprijeti. Nabacite ideju ljudima iz kluba pa možda i bude nešto od toga.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
5
0
()
x