Na današnji dan umro je Zulfikar Zuko Džumhur

Emisija, Hodoljubljima, Zulfikar Zuko Džumhur,
0
0

Putopisac i novinar, slikar i karikaturista, Zulfikar Zuko Džumhur, autor kultnog serijala Hodoljublje i jedini književnik kojem je Ivo Andrić napisao predgovor za knjigu, umro je na današnji dan 1989. godine.

Zuko se rodio u Konjicu, 24. septembra 1921. godine kao Zulfikar (a zulfikar je sablja koju je poslanik Muhamed darovao Aliji, sablja junaštva u ime vjere), u uglednoj i staroj porodici vjerskih službenika i učenjaka. Djetinjstvo je provodio u Beogradu, gdje mu je otac Abdulselam službovao kao imam, a gimnaziju je završio u Sarajevu. Beogradsku Likovnu akademiju pohađao je u klasi Petra Dobrovića.

Od 1947. Zuko objavljuje karikature i crteže, a ubrzo zatim ulazi u novinarstvo, u kojemu će, na svoj specifični način, ostati cijeloga života.

Kao karikaturista i ilustrator objavljivao je svoje radove u Ježu, Borbi, Politici, Oslobođenju, reviji Danas, te NIN-u kao stalni saradnik i urednik.
Najslavnija Zukina knjiga, prvi put objavljena davne 1958. godine, je “Nekrolog jednoj čaršiji” – Predgovor “Nekrologu jednoj čaršiji” napisao je već spomenuti nobeovac Ivo Andrić, samo tada, i nikada poslije, da je on pisao predgovor.

Zuko Džumhur upamćen je po putopisnoj televizijskoj seriji Hodoljublja, u režiji sarajevskog filmskog i televizijskog redatelja Mirze Idrizovića. U Hodoljubljima je Zuko obilazio svijet i pripovijedao o mjestima na koja bi došao. Dio serijala snimljen je u Bosni i Hercegovini, a dio u inostanstvu, ali nije bilo razlike, jer je intenzitet doživljaja bio jednak bez obzira na to putuje li Zuko u Andaluziju ili na Vrelo Bosne, na Ilidžu. Na koje god mjesto došao, gledatelju je stvarao iluziju kako je tu domaći i oduvijek. Bio je nostalgičan za davnoprošlim vremenima, ali je njegova nostalgija bila autentična i istinski doživljena.

Zuko je, po vlastitoj želji, pokopan u rodnome Konjicu. Dogodilo se to na Dan Republike, posljednji koji je obilježen u svim jugoslavenskim državama, 29. novembra 1989. godine.

hodoljubljeivo andrićnekrolog jednoj čaršijizulfikar zuko džumhur
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI