fbpx

Znanstvenici savjetuju povezivanje ”asteroida ubojice” sa obližnjim asteroidima radi sprječavanja sudara sa Zemljom

satelit

Asteroidi ubojice koji bi hipotetski mogli doći u opasnu blizinu Zemlje odavno su izazvali strah kod ljudi, međutim, novo istraživanje predlaže ono što se čini učinkovitim načinom za izbjegavanjeonoga za što se predviđa da će biti fatalan sudar.

Nakon što su proveli niz računalnih simulacija takozvane ”privezane diverzije”, tim znanstvenika sa Sveučilišta Središnja Florida razvio je mehanizam koji koristi super-čvrste svemirske kablove za vezanje potencijalno opasnih tijela za manje koji su u blizini, navode podaci koje je objavila Springer Science + Business Media.

Studija nalaže kako seočekuje se da će se središte mase promijeniti kad se njih dvoje povežu zajedno s kablovima, koji se obično koriste u svemirskim dizačima i za satelitsku vezu, što ulijeva naduu to da će se putanja većeg asteroida, koji je na primjer krenuo prema Zemlji, skrenuti ako ne i poništiti.

Da bi testirali teoriju u praksi, tim je koristio poznati asteroid Bennu za računalnu simulaciju.

“Jedan od razloga je taj što je klasificiran kao PHA [potencijalno štetni asteroid] i što on prolazi blizu Zemlje otprilike svakih 6 godina te ima jedan od najvećih stupnjeva opasnosti od svih potencijalno opasnih asteroida”, govore podaci vezani uz istraživanje, objašnjavajući izbor istraživača.

Nastavlja se napominjati da je drugi razlog taj što ima relativno nizak nagib orbite: “Bennu je tip B (primitivan i bogat ugljikom), promjera oko 492 m i vrti se svakih 4,3 h”, pokazuje studija. Očekuje se da će Bennu letjeti Zemljom najkasnije oko 2060. godine, simulacija je pokazala svemirsku letjelicu lansiranu 28. listopada 2035., što joj je omogućilo da on dođe do Bennua prije nego što se previše približi Zemlji te da se pričvrsti vezica za asteroid i za njegovog manjeg susjeda.

„Rezultati pokazuju u oba slučaja jasno povećanje odstupanja u orbiti zbog većih priveza“, što znači da studija sugerira uspjeh te nastavlja: „Za poveze koji tri puta duži, vrijednosti odstupanja su oko 5 puta veće nego za odabrani kraći privez, koji je odabran za simulaciju”.

Prema NASA-i, PHA-i se trenutačno definiraju na temelju njihovog procijenjenog potencijala na temeljutoga koliko su opasno blizu Zemlje. Konkretno, svi asteroidi s minimalnom udaljenošću presjeka orbite (MOID) od 0,05 au (prosječna udaljenost između Zemlje i Sunca) ili manjom i apsolutnom magnitudom (H) od 22,0 ili manje su označeni kao PHA.

NASA i njeni međunarodni partneri u posljednje vrijeme aktivno skeniraju nebo radi potencijalno opasnih asteroida i proučavaju ih kako pronaći načine uklanjanja nebeskog tijela koji se približava Zemlji prije nego što pogodi naš planet. Do sada je otkriveno oko jedne trećine od procijenjenih 25.000 velikih asteroida, za koje se misli da bi mogli letjeti oko Zemlje.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
neznanje
Gost
neznanje
5 mjeseci prije

👍🏻👌🏻👍🏻

Lucija
Gost
Lucija
5 mjeseci prije

“… središte mase promijeniti kad se njih dvoje povežu zajedno s kablovima, koji se obično koriste u svemirskim dizačima i za satelitsku vezu,..”
Središte mase će se sigurno promjeniti…i vjerujem ja i u čvrstoću tih kablova…ali, pričvršćivanje…
Bilo bi dobro da to isprobaju na nekim asteroidima koji ne ugrožavaju zemlju.
A dobro je i da Rusi imaju onih par stvarčica…a koje bi lako mogle zatrebati do 2035., a do 2060., vrlo vjerojatno…

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
5 mjeseci prije

Ne znam da li se dio smisla i logike izgubio u (katastrofalnom) prijevodu… ne znam da li se tzv naučnici iživljavaju na našoj zdravoj pameti, ali sam siguran i znam da se za njihove gluposti roblju od usta otima popriličan zalogaj.
Što je to u glavama “naučnika” da uopće dođu do tako glupe, skupe i nadasve opasne ideje da nebeska tijela povezuju nekakvim kablovima (!?) …ta im “ideja” u praksi može funkcionirati kao i ideja da će izbušeni lavor držati vodu…

Kao prvo, te kablove treba proizvesti na Zemlji gdje milijuni kilometara tog kabla (koji mora biti u komadu) imaju (zbog gravitacije Zemlje) stotine tisuća kilograma makar bili proizvedeni i od najlakših materijala, pa se ja pitam kako ga oni misle podignuti u svemir? … ako bi se proizvodio u nekakvoj orbitalnoj “tvornici” – tu tvornicu treba izgraditi, robotizirati, stvoriti tamo uvjete za boravak minimalnog broja ljudi koji bi sve to izgradili i kontrolirali, treba do nje dopremati materijal itd itd.
Čak i da sve to naprave i “povežu” više asteroida različitih putanja gdje najveći ima putanju koja se križa sa Zemljinom, kako znaju da taj (veći) opasni asteroid neće za sobom povući i one manje koji sada ne predstavljaju opasnost ???
Kažu da taj opasni asteroid ima okret oko svoje osi svaka 4,3 sata (!) …volio bi znati što će se dogoditi sa kablovima koji se počnu motati oko njega ili se počnu sukati a vjerojatno se i drugi asteroidi vrte pa će nakon relativno kratkog vremena doći do približavanja te u konačnici i sjedinjavanja više asteroida koji će se pridružiti putanji većega i postati još opasniji za Zemlju.

Kako da ja tim budalama kažem da je rješenje jednostavno i jeftino, toliko jednostavno da bi se i sam uhvatio zadatka da otklonim prijetnju… !?
Sve što treba je – uzeti jednu atomsku bojevu glavu i lansirati je malom raketom sa svemirske stanice (ili većom raketom sa Zemlje) naciljati to svemirsko tijelo i rasturiti ga u sitne komadiće (čak i da ostane koji veći i dalje mogu jeftino ponoviti radnju )…

Ima i druga solucija (malo teža ), da točno u os okretanja asteroida usidre raketu i upale motore kako bi ga izgurali u novu , bezopasnu putanju …

Ima i treća malo skuplja od prve dvije – da izgrade laser koji bi se napajao sunčevom energijom, primjerene snage pa ga pošalju u putanju opasnog asteroida i da ga laser svojom zrakom “kleše” i pretvori u šljunak…

Eto ako imate neku bolju ideju od predloženih, javite tim budalama prije nego naprave nenadoknadivu štetu !

Kako da ne
Gost
Kako da ne
5 mjeseci prije

Ovo sa nuklearnom bombom se i meni čini kao najidealnije. Ali navodno to dovodi do opasnosti da se asteorid raspadne u mnogo djelova i da bi tako navodno bio možda još razarajučiiji.
Ovo sa lazerom još nije provedljivo u praksu a kabel/sajla je stvarno upitna ideja.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
5 mjeseci prije

otpisani, “znanstvenici”, pametnom dosta.

tihobl
Gost
tihobl
5 mjeseci prije

Led i ugljikovi spojevi izgore u atmosferi. Ali kad ih omotas kilometrima kablova (zbog rotacije) dobijes opasan projektil.

Zorule
Gost
Zorule
5 mjeseci prije

Mislim da se ovdje me prica o povezivanju sa vise milijunskim kilometarskim kablovima vec sa susjedima koji lete u jatu i u istom smjeru. Jedino mi nije jasno, ako lete u jatu i u istom smjeru, koji je efekat tog kabela? Jedini ako ne misle na njega staviti kakvo vitlo pa priblizavati dva objekta i mijenjati putanju oba.

Starina
Gost
Starina
5 mjeseci prije

Nekada su me ovakvi članci plašili dok nisam upoznao Boga Svemira koji jasno tvrdi u Psalmu 104:5 ” Zemlju si stavio na stupove njene:
neće se poljuljati u vijeke vjekova”
Dakle, ovi “znanstvenici” proriču i proučavaju nešto što se neće nikad dogoditi.
Bog se brine o svojem djelu, uspostavio je zaštitni omotač oko nje, atmosferu koja efikasno uništava sve opasnosti. Može se nešto sitnije provući, ali ništa značajno da bi naudilo cijeloj Zemlji.
Ne znam tko plaća ovakve “studije”, ali mislim da na kraju uvijek ide iz džepa stoke sitnog zuba. Takve zgubidane treba na bauštelu pa nek tamo proučavaju leteće objekte.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
5 mjeseci prije

neka oni smisljaju. dobro je to. ne zelim biti negativan.
samo, takve probleme inzenjeri rjesavaju na terenu, bez ikakve pripreme. u stvari, svi mi rjesavamo probleme. npr. zelis ugasiti vatru na otvorenom. nemas kantu. u sekundi si se sjetio da bi vodu mogao donijeti u vrecici. nema vrecice, moze cipela ako bas mora.
moras povuci auto. uputstvo kaze zavezi sajlu za stup. nema stupa – zavezi za drvo. nema drveta – uklijesti za stijenu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik