fbpx

Starlink projekt Elona Muska učinit će otkrivanje asteroida ubojica ‘vrlo teškim’

Asteroid

Projekt, osmišljen tako da pruža 5G internet uslugu širom svijeta, ranije su kritikovali astronomi i aktivisti, koji su rekli da će bezbroj satelita predstavljati rizik za život na Zemlji i ometati naučno proučavanje.

SpaceX Starlink projekt će otežati otkrivanje asteroida ubojica, rekao je dr Jonathan McDowell, astronom iz centra za astrofiziku Harvard Smithsonian. McDowell je napomenuo da iako trenutni broj satelita koje je lansirala kompanija Elon Musk predstavlja samo „nelagodu“, naučna zajednica to može podnijeti, ali konačni broj će onemogućiti naučna istraživanja.

“Nejasno je koliko to može biti loše sada, ali nije daleko od toga da postane pravi problem. Dakle, dok konstelacija ima 300 nelagoda, možemo to riješiti – 12.000 će učiniti to veoma teškim, posebno za ove asteroide “, rekao je McDowell.

Ovi asteroidi, tvrdi McDowell, se odnose na objekte blizu Zemlje, nebeska tijela, koji mogu predstavljati opasnost za Zemlju zbog neposredne blizine u kojoj se kreću. Većina naučnih istraživanja sprovodi se kasno noću kada je nebo tamno. Ali kada je u pitanju otkrivanje objekata blizu Zemlje, koji na nebu putuju blizu Sunca, istraživači ih traže poslije zalaska sunca a tada stotine Starlink satelita osvjetljavaju nebo.

McDowell je pozvao na regulaciju koja će, kako je rekao, pomoći u rješavanju problema i omogućiti naučnoj zajednici i SpaceX da rade zajedno. Međutim, naglasio je da mjere koje se predlažu u ovom trenutku nisu efikasne.

“SpaceX je rekao da će pokušati smanjiti svjetlost svojih satelita, što bi moglo malo pomoći, ali ne čini se da su bili uspješni pri prvom pokušaju. Možda biste mogli od njih zahtijevati da imaju malo veće orbite, ali nismo sigurni da će to pomoći “, rekao je McDowell.
SpaceX je već lansirao 180 satelita i planira da poveća taj broj na 1.400 do kraja godine. Kompanija se nada da će projekt završiti 2027. Do tada se nada da će lansirati 42.000 satelita.

Aktivisti i astronomi kažu da broj satelita i njihova blizina Zemlji predstavljaju rizik za život na Zemlji i ometaju naučni rad.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Hoće , ali kad prvo limeni toranj Starship poleti više od 500 metara.

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
11 mjeseci prije

Čuj 500 nije se podigo ni 100.Ali kako kaze tako je planirano.

Fabijan
Gost
Fabijan
11 mjeseci prije

Statistički, najviše objekata u orbiti oko Zemlje ima Rusija – 6087 (+15). Od tog broja, satelita ima 1417 (+5), dok ostatak od 4670 (+9) čine delovi RN i kosmički otpad. SAD ima 4860 (-13) objekata, 1158 (+4) satelita i 3692 (-17) delova RN i satelitskog kosmičkog otpada. Kina je na trećem mestu sa 3615 (-9) objekata u orbiti, satelita ima 118 (+9) i 3497 (-18) delova raketa. Francuska ima 489 (-3) objekata u odnosu 54(-5) + 435 (-2), a Japan 189 (+2), uključujućI 117 (+1) satelit i 72 (+1) fragmenata.

Sledi Indija sa 176 objekata (+1), 47 (+2) +129 (-1), pa ESA sa 41 (+2) +44 (0). Ostale države skupa u orbiti oko Zemlje imaju 626 objekata (+9), 514 (+10) satelita i 112 (-1) fragmenata raketa-nosača.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

“…dok konstelacija ima 300 nelagoda, možemo to riješiti – 12.000 će učiniti to veoma teškim, posebno za ove asteroide …”

Ne mogu vjerovat. Više od Usa i Rusije zajedno. Nije čudo da se bune astronomi…kakvi asteroidi, ovo bi ometalo bilo koje promatranje.
Pa nije zemljina orbita vlasništvo niti jedne države, a kamoli kompanije ili pojedinca. Ma kako glupav bio.
Ovo bi se moralo regulirati pri UN u, kao i čišćenje ‘smeća’.

Mikojan
Gost
Mikojan
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Lucija, još uvjek postoje neka pravila o korištenju frekventnog spektra u svemiru, tj. orbiti oko Zemlje. Što znači 5G, što je to i kako to radi na udaljenosti 300-600km ? korisnici ovozemaljske 4G mreže znaju kako to radi i koji su dometi, kako će to raditi iz svemira nekako sam dojma da ni oni ne znaju.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  Mikojan

@mikojan,
“… kako će to raditi iz svemira …”
.
Nikako.

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije

Koradu Korleviću z Višnjana niš ne pači…već kot 300 gi je mapiral i tje ben još kega…😊

POVEZANE VIJESTI

Izbornik