NASA astronauti bili su šokirani WC-om na sovjetskom svemirskom brodu Soyuz

Astronauti
12 komentara

Prva zajednička američko-sovjetska svemirska misija bila je u julu 1975. Ona je podrazumijevala spajanje američkog broda Apollo i sovjetskog Sojuz-19. Događaj je bio istorijska prekretnica i označio je početak međunarodne saradnje u svemiru.

„NASA astronauti bili su šokirani kada su vidjeli toalet na sovjetskom svemirskom brodu “Soyuz”“, rekao je dvostruki heroj SSSR-a, pilot-kosmonaut Vladimir Dzhanibekov, na svečanom događaju posvećenom 45. godišnjici spajanja Soyuza i Apolloa.

Prema Dzhanibekovu, toalet koji su koristili članovi posade bila je samo rupa sa ventilom. Kada su pitali Anatolya Filipchenka, člana rezervne posade o veličini izlaznog uređaja, odgovorio je da je “XXXL”, rekao je Dhanibekov.

Bivši kosmonaut koji je bio dio delegacije koja je radila u Houstonu na organizaciji leta našalio se da su “dame čekale u redu autogram Anatoliya Vasilyevicha Filipchenka”, dok je Alexey Leonov ostavljen u pozadini.

Poznato je da su astronauti na brodu Apollo koristili posebne pakete, koji se i dalje koriste na ISS kao rezerva. Toaleti su na sovjetskim brodovima postavljeni od leta Yuri Gagarina.

Toalet koji se trenutno nalazi na američkom segmentu ISS napravljen je u Rusiji. Novi američki brodovi imat će američke uređaje.

Apollo-Soyuz bila je prva međunarodna svemirska misija koju su zajednički izvele Sjedinjene Države i Sovjetski Savez u julu 1975. Generalno se smatra da označava kraj svemirske trke, koja je započela lansiranjem Sputnika 1957. godine.

Posadu broda Apollo činili su Thomas P. Stafford, koji je izveo svoj četvrti i posljednji svemirski let, Vance D. Brand i Donald K. „Deke“ Slayton, koji su bili na njihovom prvom svemirskom letu.

Posadu broda Soyuz činili su Alexei Leonov i Valeri Kubasov sa rezervnom posadom u sastavu Anatoly Filipchenko i Nikolai Rukavishnikov.

Aleksei Leonov, dvostruki heroj Sovjetskog Saveza i jedanaesti sovjetski kosmonaut, napravio je 12-minutnu svemirsku šetnju 18. marta 1965. godine, u okviru misije Voskhod 2. U julu 1975. Leonov je učestvovao u prvoj zajedničkoj američko-sovjetskoj svemirskoj misiji.

Vladimir Dzhanibekov, bivši kosmonaut koji je obavio pet letova, proveo je 145 dana, 15 sati i 56 minuta u svemiru tokom ovih pet misija.

astronomijaNASASoyuz
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kozmički Bosanac
3 godine prije

“Toalet koji se trenutno nalazi na američkom segmentu ISS napravljen je u Rusiji. ”

To je zato što se NASA prije oslanjala na uglednog inžinjera sa MIT-a gospodina Howarda Wolowitza (iz “Teorije Velikog Praska”) da im napravi WC za njihov dio ISS-a. Naravno, finalni proizvod navedeni gospodin nije adekvatno testirao (šta je pobogu radio 😀 ) prije nego je isti postavljen da radi na ISS-u. Prilikom aktivacije “Zero Gravity Waste Disposal System-a” (kako ga je nazvao) cijeli sadržaj spremnika bio je izbačen i raspršen po unutrašnjosti svemirske stanice, što je uzrokovalo velike gubitke među američkim astronautima. I dan danas, jedna od najvećih tragedija u historiji istraživanja kozmosa. 😀

alex
3 godine prije

Hajde, nemojte sr*ti! 😂😂😂

Dokurčilomi
3 godine prije

Ma dajte me nemojte. Možeš to i u pvc vrećicu, zavežeš i baciš kroz prozor. Pa nema nigdje murjaka u blizini koji će ti naplatiti kaznu.

Marijan Pinkeva
3 godine prije

‘Istorija’ ?

Marijan Pinkeva
3 godine prije

‘Istorijski’ ?

Stara kuka
3 godine prije

Znači primitivnost ruskih svemirskih ćenifa šokira NASA-ine mimoza-astronaute. A koliko li ih tek onda šokira primitivnost ruskih raketa koje ih već godinama nose gore jer ta ista NASA nema svojih iako ima veći proračun od svih drugih svjetskih svemirskih agencija zajedno..

mirko
3 godine prije

Negdje sam procitao da su amerikanci bacili grdne pare da naprave hemijsku olovku koja bi radila u bestezinskom stanju. Rusi su ponijeli obicnu (grafitnu) olovku i rijesili problem.

Mamojebalo
2 godine prije

Ma dajte molim vas, sralo se di se stiglo, a govna su im lebdila oko glava.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI