fbpx

Nastanak života u drugim dijelovima svemira mogao bi biti neizbježan

Svemir

Profesor Tomonori Totani sa Odjeljenja za astronomiju kombinovao je biološke i kosmološke modele kako bi odgovorio na jedno od najegzistencijalnijih pitanja – kako je počeo život? Njegovo istraživanje objavljeno je u časopisu Scientific Reports.

Najosnovnija komponenta koju imaju sva živa bića je ribonukleinska kiselina ili RNK. Profesor Totani je istraživao kako se građevni blok života može spontano formirati u svemiru kroz proces poznat kao abiogeneza.

RNK je napravljena od hemijskih lanaca koji se nazivaju nukleotidi. Prema istraživačima, RNK bi se trebala sastojati od najmanje 40-100 nukleotida da bi se započelo samoobnavljanje – ponašanje koje je potrebno za postojanje života. Međutim, nedavne procijene sugerišu da s obzirom na količinu materije u posmatranom univerzumu, zahtjev od 40 do 100 nukleotida nije bilo moguće ispuniti.

“Međutim, svemir je više nego što mi vidimo. Savremena kosmologija, slaže se da je svemir prošao period brze inflacije proizvodeći veliko područje širenja izvan horizonta onoga što direktno možemo da posmatramo. Faktorisanje ovog većeg obima u modele abiogeneza uveliko povećava šanse za život “, rekao je Totani.

Ovo su procijene: svemir koji se može vidjeti sadrži 10^22 zvijezda, pa bi, statistički gledano, zapremina materije mogla da proizvede RNK iz samo 20 nukleotida. Međutim, zahvaljujući brzoj inflaciji, broj zvijezda mogao bi biti i veći od 10 ^ 100, a u ovom slučaju RNK za održavanje života nije samo vjerovatna, već i praktično neizbježna, rekao je Totani.

“Kao i mnoge druge u ovoj oblasti istraživanja, i mene pokreće radoznalost i velika pitanja. Kombinovanje mog nedavnog istraživanja hemije RNK sa mojom dugom istorijom kosmologije dovodi me do saznanja da postoji vjerodostojan način na koji je svemir morao da krene iz abiotskog (beživotnog) stanja u biotično. To je uzbudljiva misao i nadam se da će ovo istraživanje moći da se sprovede kako bi se otkrilo porijeklo života “, rekao je Totani.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
14 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije

“Međutim, nedavne procijene sugerišu da s obzirom na količinu materije u posmatranom univerzumu, zahtjev od 40 do 100 nukleotida nije bilo moguće ispuniti.” – ?!?

Šta papir sve ne trpi. Potrebni su odgovarajući uslovi a materije (razno-razne) ima više nego dovoljno.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

@shumy :
Totani je ovo napisao kao trener RNK-a (Radnicki nogometni klub) iz Donje Fukushime u afektu, kada su mu gledaoci nakon vise poraza opsovali materiju ?

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije

Ima i tamo korona virusa 😵😂?

Creator
Gost
Creator
11 mjeseci prije

Da, vrlo je vjerojatno da je svemir puno veći nego što mi vidimo čak do dijametra od 10^64 svjetlosnih godina što je nezamislivo. Neki čak tvrde da je svemir beskrajan u prostoru i vremenu što diže naše shvaćanje realnosti na sasvim novu razinu. Kako god bilo, u budućnosti nas očekuju zanimljiva otkrića.

Mercury
Gost
Mercury
11 mjeseci prije

Abiogeneza je nedokazana teorija na kojoj on gradi nekakve pretpostavke… Dobra fora…I to onda završi u Scientific Reports…

Lumbrak
Gost
Lumbrak
11 mjeseci prije
Reply to  Mercury

Milic je zaboravio spomenuti TRILIUMSKE TETRAPEPTO OXIDE I njihov utjecaj na DJUMBIR I KURKUMU.

U prolazu
Gost
U prolazu
11 mjeseci prije
Reply to  Mercury

Da, tamo negdje jako, jako daleko prije mnogo, mnogo miliona godina nastao je organski život te je došao na kometi do Zemlje. Već smo čitali bajke koje počinju: prije mnogo mnogo godina, tamo daleko u prekrasnoj zemlji živjela je usamljena princeza … Na planeti Zemlji je dokazano da živo nastaje samo od živoga, dakle, nikako samo od sebe od blata u koje udara munja. To bi se trebalo odnositi i na sve planete u svemiru. To je trenutno zona mraka a za otkrića je potrebno puno truda, vremena a i sreće. Puno ljudi na planeti ne razmišlja o božanskoj prirodi, samom životu i uvjetima života, koji su nam dati, već se previše komotno ponaša i uništava okoliš i prirodu. Nastanak života sigurno nije ograničeno na “Zemljicu”, već je posrijedi pozadinski mehanizam, vjerojatno iz druge dimenzije, i trenutno nedokučiv za otkriće. To vrijedi za cijeli svemir i život je nastao svugdje gdje ima uvjeta za njega. Nevjerojatna složenost i preciznost živog svijeta na molekularnom nivou sigurno upućuju na inteligentnog dizajnera.

Weteran
Gost
Weteran
11 mjeseci prije

Materija, hemija, fizika, matematika,…
Sve može da se dokazuje i simulira, modelira, predpostavlja, kombinuje sa “X” na “n”….
Međutim:
Sam fenomen ŽIVOT je neobjašnjiv bez Više Sile!
I što je više Umetnikovih dela time je i veća slava Umetnika!
Možda ima života Tamo, Daleko !?

Samo da rata ne bude
Gost
Samo da rata ne bude
11 mjeseci prije
Reply to  Weteran

Ima, ima života negdje daleko od nas i navodno će to biti obznanjeno u ovom stoljeću, ako preživimo sva zla koja su ispred nas..Živi bili pa vidjeli!!!

octopus
Member
Famed Member
octopus
11 mjeseci prije
Reply to  Weteran

Problem leži u činjenici da je viša sila LŠC (Leteće Špageti Čudovište) bila pijana kad je stvarala nas ljude i zato joj možemo zahvaliti na našoj nesavršenosti. Pozitivno je da ovako nesavršeni možemo piti i lošija piva, jesti običnu tjesteninu i još uvijek uživati u životu.

Mane
Gost
Mane
11 mjeseci prije

Trla baba lan da joj prodje Dan I da see jos zaradi plata

FRANOAMERIKA JUČER I DFANAS!! AMERIKA JUČER I DANA
Gost
FRANOAMERIKA JUČER I DFANAS!! AMERIKA JUČER I DANA
11 mjeseci prije

BRAVO TOTANI,
DAKLE,TREBA ODNEKUD KRENUTI ,PA SVE ONO ŠTO NAM REČE POŠTOVANI TOTANI NA OSNOVU ONOGA ŠTO JE POZNATO KOZMOLOŠKO-BIOTIČNO , ŠTO ĆE REĆI KOLIČINU POZNATE MATERIJE ,NIJE NEMOGUĆE DA U NAŠEM SVEMIRU POSTOJE ŽIVA BIĆA. I NAŠ TOTANI U TO VJERUJE ,A KADA ČVJEK NJEGOVOG UMA IMA NADU I VJEROVANJE U SEBE I STUPANJ TEHNIKE I TEHNOLOGIJE ,A REKLO BI SE DA NAŠ TOTANI BAŠ U TO VJERUJE ONDA MU TREBA ČESTITATI .
I KAKVOG LI PARADOKSA, MOJ ,ODNOSNO , NAŠ TOTANI JE ZAUZET SA ONIM ,KAKO REČE MARX, ŠTO ČOVJEKA KAO ŽIVO LJUDSKO BIĆE, UVIJEK ZAOKUPLJA,DA SPOZNA SEBE I SVIJET U KOJEM ŽIVI I DA NJIME OVLADAVA, I ČESTITAM MU . A MI ,OVAJ KAPITALISTIČKI, KLASNO PODIJELJENI SVIJET NA RELIGIJE ,KLASAE,RASE I NACIE SMO ZAOKUPLJENI ONIIM ČIME SU SE NAŠI DAVNI PRECI BORILI, NEKOM VRSTOM KUGE KOJU PROIZVODI UPRAVO ŽIVOT LJUDSKIH BIĆA U PRIRODI,ALI U VREMENIMA KADA SE ČOVJEK BORIO KAKO IZAĆI IZ ŠPILJE ,KAKO OSIGURATI EGZISTENCIJU I NA KOJI NAČIN ,DAKLE, U ONIM POVIJESNIM VREMENIMA KADA JE TO BILA STVARNOST,ALI DANAS JE TO UMJETNA OPAČINA I NITKO DA PROGOVORI O TOME I DA SE LJUDSKA ZAJEDNICA ZAPITA ŠTA SE TO NJOJ DEŠAVA ,NEKA SREDNJOVJEKOVNA PRIKAZA.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
11 mjeseci prije

Napisao je znanstveni rad a svemira vidio koliko i ja nocu, gledajuci u nebo…

RENEW
Gost
RENEW
11 mjeseci prije

Verjetneje je, da so vesoljci že zdavnaj prišli v Mezopotamijo. Klinopisne tablice pričajo o tem.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik