Nastanak života u drugim dijelovima svemira mogao bi biti neizbježan

Svemir
14 komentara

Profesor Tomonori Totani sa Odjeljenja za astronomiju kombinovao je biološke i kosmološke modele kako bi odgovorio na jedno od najegzistencijalnijih pitanja – kako je počeo život? Njegovo istraživanje objavljeno je u časopisu Scientific Reports.

Najosnovnija komponenta koju imaju sva živa bića je ribonukleinska kiselina ili RNK. Profesor Totani je istraživao kako se građevni blok života može spontano formirati u svemiru kroz proces poznat kao abiogeneza.

RNK je napravljena od hemijskih lanaca koji se nazivaju nukleotidi. Prema istraživačima, RNK bi se trebala sastojati od najmanje 40-100 nukleotida da bi se započelo samoobnavljanje – ponašanje koje je potrebno za postojanje života. Međutim, nedavne procijene sugerišu da s obzirom na količinu materije u posmatranom univerzumu, zahtjev od 40 do 100 nukleotida nije bilo moguće ispuniti.

“Međutim, svemir je više nego što mi vidimo. Savremena kosmologija, slaže se da je svemir prošao period brze inflacije proizvodeći veliko područje širenja izvan horizonta onoga što direktno možemo da posmatramo. Faktorisanje ovog većeg obima u modele abiogeneza uveliko povećava šanse za život “, rekao je Totani.

Ovo su procijene: svemir koji se može vidjeti sadrži 10^22 zvijezda, pa bi, statistički gledano, zapremina materije mogla da proizvede RNK iz samo 20 nukleotida. Međutim, zahvaljujući brzoj inflaciji, broj zvijezda mogao bi biti i veći od 10 ^ 100, a u ovom slučaju RNK za održavanje života nije samo vjerovatna, već i praktično neizbježna, rekao je Totani.

“Kao i mnoge druge u ovoj oblasti istraživanja, i mene pokreće radoznalost i velika pitanja. Kombinovanje mog nedavnog istraživanja hemije RNK sa mojom dugom istorijom kosmologije dovodi me do saznanja da postoji vjerodostojan način na koji je svemir morao da krene iz abiotskog (beživotnog) stanja u biotično. To je uzbudljiva misao i nadam se da će ovo istraživanje moći da se sprovede kako bi se otkrilo porijeklo života “, rekao je Totani.

Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
3 godine prije

“Međutim, nedavne procijene sugerišu da s obzirom na količinu materije u posmatranom univerzumu, zahtjev od 40 do 100 nukleotida nije bilo moguće ispuniti.” – ?!?

Šta papir sve ne trpi. Potrebni su odgovarajući uslovi a materije (razno-razne) ima više nego dovoljno.

Alex
3 godine prije

Ima i tamo korona virusa 😵😂?

Creator
3 godine prije

Da, vrlo je vjerojatno da je svemir puno veći nego što mi vidimo čak do dijametra od 10^64 svjetlosnih godina što je nezamislivo. Neki čak tvrde da je svemir beskrajan u prostoru i vremenu što diže naše shvaćanje realnosti na sasvim novu razinu. Kako god bilo, u budućnosti nas očekuju zanimljiva otkrića.

Mercury
3 godine prije

Abiogeneza je nedokazana teorija na kojoj on gradi nekakve pretpostavke… Dobra fora…I to onda završi u Scientific Reports…

Weteran
3 godine prije

Materija, hemija, fizika, matematika,…
Sve može da se dokazuje i simulira, modelira, predpostavlja, kombinuje sa “X” na “n”….
Međutim:
Sam fenomen ŽIVOT je neobjašnjiv bez Više Sile!
I što je više Umetnikovih dela time je i veća slava Umetnika!
Možda ima života Tamo, Daleko !?

Mane
3 godine prije

Trla baba lan da joj prodje Dan I da see jos zaradi plata

FRANOAMERIKA JUČER I DFANAS!! AMERIKA JUČER I DANA
3 godine prije

BRAVO TOTANI, DAKLE,TREBA ODNEKUD KRENUTI ,PA SVE ONO ŠTO NAM REČE POŠTOVANI TOTANI NA OSNOVU ONOGA ŠTO JE POZNATO KOZMOLOŠKO-BIOTIČNO , ŠTO ĆE REĆI KOLIČINU POZNATE MATERIJE ,NIJE NEMOGUĆE DA U NAŠEM SVEMIRU POSTOJE ŽIVA BIĆA. I NAŠ TOTANI U TO VJERUJE ,A KADA ČVJEK NJEGOVOG UMA IMA NADU I VJEROVANJE U SEBE I STUPANJ TEHNIKE I TEHNOLOGIJE ,A REKLO BI SE DA NAŠ TOTANI BAŠ U TO VJERUJE ONDA MU TREBA ČESTITATI . I KAKVOG LI PARADOKSA, MOJ ,ODNOSNO , NAŠ TOTANI JE ZAUZET SA ONIM ,KAKO REČE MARX, ŠTO ČOVJEKA KAO ŽIVO LJUDSKO BIĆE, UVIJEK ZAOKUPLJA,DA SPOZNA SEBE I SVIJET U KOJEM ŽIVI I DA NJIME OVLADAVA, I ČESTITAM MU . A MI ,OVAJ KAPITALISTIČKI, KLASNO PODIJELJENI SVIJET NA RELIGIJE ,KLASAE,RASE I NACIE SMO ZAOKUPLJENI ONIIM ČIME SU SE NAŠI DAVNI PRECI BORILI, NEKOM VRSTOM KUGE KOJU PROIZVODI UPRAVO ŽIVOT LJUDSKIH BIĆA U PRIRODI,ALI U VREMENIMA KADA SE… Čitaj više »

Emiliano Zapata
3 godine prije

Napisao je znanstveni rad a svemira vidio koliko i ja nocu, gledajuci u nebo…

RENEW
3 godine prije

Verjetneje je, da so vesoljci že zdavnaj prišli v Mezopotamijo. Klinopisne tablice pričajo o tem.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI