fbpx

Zatvor iz kojeg ni svjetlost ne bježi

Crna rupa u središtu galaksije M87

Crna rupa je naziv za objekat čije je gravitaciono polje toliko jako da nijedan oblik materije ili radijacije ne može da se odvoji od nje, uključujući i svjetlost zbog čega objekat pri posmatranju izgleda crno.

Zapravo, radi se o velikoj količini materije skupljenoj na veoma maloj površini. Zamislimo zvijezdu 10 puta veću od Sunca skupljenu u sferu veličine jednog grada na Zemlji.

Juče je širom svijeta održano 6 press-konferencija na kojim je simultano predstavljena prva fotografija crne rupe. Konferencije su održane u Belgiji, Čileu, Šangaju, Japanu, Tajpeju i Sjedinjenim Američkim Državama.

Fotografija je napravljena pomoću Event Horizon Telescope (EHT) a u čijem je stvaranju učestvovalo više od 200 naučnika iz 60 instituta i 20 zemalja.

“Otkrili smo dio svemira za koji smo mislili da je nevidljiv za nas” rekao je Shepard Doelman direktor EHT.

Ajnštajnova teorija o zakrivljenosti prostora i vremena je potvrđena iako postoje neka sitna odstupanja a gasovi koji okružuju crnu rupu se ponašaju tačno onako kako je to pretpostavljeno u teoriji.

Na Zemlji ne postoji dovoljno snažan teleskop koji bi samostalno mogao snimiti ovakvu fotografiju iz tog razloga za snimanje prve fotografije crne rupe korišteno je 8 radio teleskopa koji su snimali na različitim talasnim dužinama, na ovaj nači je napravljen “virtuelni teleskop” veličine zemljine kugle.

Event Horizon Telescope EHT

FOTO: pozicije “virtuelnog” teleskopa u sklopu Event Horizon Telescope (EHT)

Crna rupa ima masu koja je 6,5 milijardi puta veća od Sunca a nalazi se 53,5 miliona svjetlosnih godina od Zemlje u centru susjedne galaksije M87.

Projekat EHT-a nastavlja dalje sa paralelnim programom pokušaja snimanja crne rupe koja se nalazi u centru Mliječnog puta, odnosno naše galaksije a koja nosi naziv Sagittarius A* i nalazi se na oko 26 000 svjetlosnih godina od Zemlje i ima masu 4,3 miliona puta veću od Sunca.

Direktor projekta je ovaj poduhvat uporedio sa pokušajem da sa Zemlje snimite narandžu na Mjesecu ili da iz New Yorka čitate novine u Los Angelesu.

Fotografija objavljena na današnjoj press-konferenciji je nastala još 2017. a razlog tolikog čekanja na njeno objavljivanje u javnosti leži u činjenici da jedan teleskop za samo jednu noć posmatranja prikupi oko 1 petabyta podataka što je i dalje previše informacija za prenos putem interneta tako da su se ove informacije morale prenositi na staromodan način putem slanja hard diskova preko brze pošte sa jednog mjesta na drugo.

Ovakav način slanja informacija je posebno bio problematičan sa radio teleskopom koji se nalazi na Antarktiku i koji je umnogome usporio projekat budući da su se morali čekati povoljni uslovi da bi avion mogao otići po prikupljene podatke.

Tako prikupljeni podaci su zatim obrađivani u superračunarima Mark IV correlator u Max Planck Institutu za radio astronomiju  i MIT Haystack Observatoriji.

VIDEO: press-konferencija o prvoj fotografiji crne rupe

 

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
51 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

“Zapravo, radi se o velikoj količini materije skupljenoj na veoma maloj površini. Zamislimo zvijezdu 10 puta veću od Sunca skupljenu u sferu veličine jednog grada na Zemlji.”…
U stvari to se zbilja i dešava, odavno sam o tome čitao;naime… nisam siguran da li se radi o zvijezdama koje se ugase/ohlade ili planetama, i suštini dođe do enormnog smanjenja obima na veličinu ” klikera” što dovodi do abnormalne gustoće “novog” tijela.
Vjerujem da ima neko ko o tome nešto zna, ipak mislim da se radi o zvijezdama u procesu hlađenja.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Oblik (veličinu) zvezde određuju dve osnovne sile – gravitacija koja pokušava da je sažme i pritisak koji stvara fuzija i koji bi da je “rasprši”. Te dve sile uspostave ravnotežu i zvezda ima svoju veličinu.

Kada se potroši nuklearno gorivo nestaje pritiska koji gura materiju napolje i zvezda se usled gravitacije urušava (bitna je i masa zvezde ali da ne komplikujem). To urušavanje stvara toliku energiju da zvezda eksplodira fantastičnom snagom. Većina mase biva izbačena u okolinu a manji, centralni deo bude takvom silom sabijen da se elektroni iz ekektronskog omotača atoma sabijaju u jezgro i tako kompletna masa postaju neutroni.

O kakvoj se gustini radi? Zamisli da se sve planete Sunčevog sistema sabiju oko Sunca i da prostor koji je bio Sunčev sistem sada bude manji od dva prečnika Sunca.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

To je ono kao Super nova?

Tvoja ruka u mojoj ruci
Gost
Tvoja ruka u mojoj ruci
1 godina prije

@Sinisa da, s tim što postoje različite forme supernove u zavisnosti od mase i veličine date zvijezde. Ako masa zvijezde premašuje otprilike 3.2 Sunčeve mase, onda se radi o zvijezdama sa ogromnim jezgrama. Jezgre su te koje će kolapsirati u crnu rupu, dok će vanjski slojevi zvijezde biti glavno gorivo u eksploziji ogromne snage (koja oslobađa veću količinu energije nego što oslobađa cijela galaksija u toku jedne godine).

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

a kako su izračunali da je toliko daleko,netko im je javio da je crna rupa nastala i rekao im da čekaju 53 milijuna godina da je vide?ne kužim….

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

MLADENE, koristiš internet, a sramotiš se, pećinskim razmišljanjem.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Steta sto jos uvijek nemamo fotografiju zemlje koja nije kolaz, kompozit i sl. da zacepimo usta ravnozemljasima!

Bobi
Gost
Bobi
1 godina prije

Ili obratno. Jer ne vjerujem više nikome, koliko ima obmana. I zato bi bilo točno samo ono što se uči zadnjih 100god. Smatramo se naprednim civilizacijom a ne znamo objasniti ni piramide…. Itd Itd.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

nisu trebali ići u centar galaksije za snimiti crnu rupu
mogli su doći na balkan on je crn da crnji ne može biti

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

? Šokantno, istinito!!!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Pa što ne spavate? Kišica pada?
Ja volim slušati emisiju na radiju (!), ako se sjetim i ako ide (ako ima neki nogomet, maknu je), “Andromeda”,2. program, utorkom navečer…
Stvarno te drži u toku s novim misijama, novim spoznajama, slušatelji postavljaju pitanja….

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Zapravo, jeste kao mali čitali ‘”Galaksiju”?
Astronomija je bila odotraga, ali najmanje 2-4 stranice…
Tamo je pisalo štošta o neutronskim zvjezdama i pulsarima; kao i danas, otkrivane su zvjezde “koje ne bi trebale postojati”…
Ako je zvjezda dovoljno velika (velike mase, mislim da se kriterij veličine zove po nekom znanstveniku, čije ime se ne usudim pisati bez provjere), nakon što više nema materijala za kemijske reakcije, počne se sažimati.
Onda ❇ supernova.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ovakve stvari bi trebale ulaziti u školske programe. Sunčev sustav.
Mene osobno iritira kad vidim onako malu razliku u veličini između planeta na slikama u udžbenicima…
? Mislim da je Jupiteru malo falilo da postane zvjezda – onda bi imali dva sunca. Ako se dobro sjećam, ako je Zemlja veličine 1 cm, Jupiter je 7 metara.
Sunčev sustav u prva 4 osnovne. Što ako ne to? I klasične mitove kao priče.

hogar strašni
Gost
hogar strašni
1 godina prije

Da sunčev sustav bi djeci trebalo prikazati u prirodnom omjeru. Znači zemlja je 12,5 cm a mjesec 4cm i na udaljenosti od 380 cm. i onda pitati djecu može li mjesec svojom gravitacijom nadjačati gravitaciju zemlje na njenoj površini te povući milione kubika vode da se dogodi plima. Bio bi to zanimljiv odgovor.

StarDam
Gost
StarDam
1 godina prije

Na toj skali plima bi bila manja od 1 nanometra, dakle desetak atoma visoka.

gost83
Gost
gost83
1 godina prije

Hogar strašni, pa ne mora Mjesec nadjačati Zemljinu gravitaciju, dovoljno je da je malo “zaljulja”, zamislite čašu s vodom i Vi je malo gurnete, ponašanje površine vode koja će ići vamo-tamo je istovjetno ponašanju vode na Zemlji. Ako pogledate na Wikipediji, vidjet ćete da se Mjesec ne okreće stvarno oko Zemlje, već se oni okreću jedno oko drugog, a središte te vrtnje se nalazi, naravno, u Zemlji, jer je veća, ali ne u samom središtu Zemlje.

StarDam
Gost
StarDam
1 godina prije

Jupiter je 10, a sunce 100 puta većeg promjera od Zemlje.

Tvoja ruka u mojoj ruci
Gost
Tvoja ruka u mojoj ruci
1 godina prije

@Lucija U jednom sci-fi romanu je jednoj inteligentnoj vanzemaljskoj rasi čak i pošlo za rukom da “umjetnim” putem Jupiter pretvore u malu zvijezdu s ciljem da energija novonastale zvijezde grije obližnja nebeska tijela (konkretno u svrhu otapanja leda na Jupiterovom mjesecu Evropi) i da se na taj način stvore pogodni uslov za život.

gost83
Gost
gost83
1 godina prije

Lucija, mene najviše nervira šta prikažu, čak i u dokumentarcima, da je Merkur odmah kraj Sunca. Na Merkuru Sunce izgleda samo 2.5 puta veće nego na Zemlji, a, kako oni prikažu, ispadne da prekriva cijelo Merkurovo nebo.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Ima nas koji i radimo ?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ka noćni čuvar? Nađi i meni jedan takav posao, dobro bi se snašla…

U kakvom svijetu živimo? Kojom brzinom se okreće Zemlja oko svoje osi? A oko sunca? A naš sustav je na periferiji galaksije…opet okretanje…
⭐✨⭐⭐

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Periferija…da nisi previše optimistična!?

hogar strašni
Gost
hogar strašni
1 godina prije

Sve se kreće i okreće a sjevernjača uvijek na sjeveru a ni druge zvijezde baš ne mjenjaju položaj.

StarDam
Gost
StarDam
1 godina prije

Stani ispod lampe i vrti se u krug. Trebam li dalje objašnjavati?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Hogar
Jesi kad čuo za ‘Južni križ’?
Kad ideš prema jugu i pređeš ekvator….?

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

LUCIJA, okretanje Zemlje oko svoje osi možemo vidjeti golim okom. To kada je izuzetno bistra atmosfera i kada vidimo kako Sunce izlazi ili zalazi iza horizonta. Ona brzina kojom Sunce zalazi za horizont je upravo okretanje Zemlej oko svoje osi. Na ekvatoru je to najbrže, sve dalje od ekvatora sve sporije. Tko ima sreću to gledati na moru, počašćen je. Nažalost, takvo dobre vremenske prilike su jako, jako rijetke. Zadnji put sam to gledao sa jednog vidikovca iznad kanjona ljeti suhe rijeke Čikole kod Drniša. Čekali smo izlazak Sunca…..prividno je izašlo iza horizonta iznad planinskog lanca Dinare. No, na moru je bolje, jer se može vidjeti ako ne smeta neki otok, kako direktno “upada” u more. To u more, sam gledao sa zapadne obale Lastova, davno, ne pamtim točno 1981 ili 1982 godine.
Pretpostavljam da se na talijanskoj obali Jadrana može vidjeti kako “iskače” iz mora. Jer gledaju more prema istoku.
Ponavljam, tako bistra atmosfera je pri izlasku ili zalasku, jako, jako rijetka pojava.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

LUCIJA, i ja slušam Andromedu, već 20 godina. I postavljam pitanja, ponekad. Divno je koliko je mladih ljudi ta emisija zainteresirala za znanost, i postali su znanstvenici i to sa svjetskom karijerom.
U pitanju je popularizacija znanja, pa se za to zainteresiraju mladi talentirani ljudi. Možemo slušati, ali ipak ne možemo svi biti znanstvenici-:), učenjaci-:) !

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Pa ti upali jednu svijeću. Kako je rekao mudri Konfuzius : “bolje je u mraku upaliti jednu jedinu svijeću, negoli vječno proklinjati tamu.”

StarDam
Gost
StarDam
1 godina prije

Dobro pitanje je zašto se vidi prsten. Što bi se vidjelo da gledamo iz nekog drugog smjera?

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Prsten je zbog rotacije – i crna rupa rotira. Slično kao naš planetarni sistem, svu (manje-više) su u jednoj ravni.
A to što se prsten uopšte vidi je zato što masa (uglavnom prašina) bude privlačena takvom silom da ubrzava čak do 30% brzine svetlosti!!! Čak i ako samo kruži zajedno sa crnom rupom (kao Mesec oko Zemlje) trpi takve gravitacione sile kakve ne možemo ni zamisliti.

gost83
Gost
gost83
1 godina prije

StarDam, crna rupa nije krug, nego kugla. Iz bilo kojeg smjera da gledamo, vidjet će se rotacijski prsten.

makro
Gost
makro
1 godina prije

Bez brige, nema veče i opasnije crne rupe od one u našim “overeducatedshitheads” glavama.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Trenutno je veća opasnost suprotna od ‘overeducated’. ?

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

A kako crna rupa “zarobljava” svetlost? Ljudi uglavnom misle da je “drži” stravičnom gravitacijom ali to nije baš najtačnije. Tačno je da je u pitanju gravitacija ali ona “krivi” prostorno-vremenski kontinuum – zatvara ga u loptu tako da svetlost “misli” da i dalje ide pravo. Ona zaista i ide pravo alo to njeno pravo nije i naše. A kada se u celu priču ubaci da u crnoj rupi vreme zapravo stoji…

ray
Gost
ray
1 godina prije

LOL, ljudi ti daju negativne jer misle da trolujes,a sve sto si napisao je tacno (bar sa aspekta teorijske fizike)
malo dodatnog stiva – guglajte “čandrasekarova granica”

Tvoja ruka u mojoj ruci
Gost
Tvoja ruka u mojoj ruci
1 godina prije

“zatvara ga u loptu tako da svetlost “misli” da i dalje ide pravo.”
Danas sam čitao na tu temu. Navodno, svjetlost mora ući u tačno određenu orbitu akrecionog diska (ili orbite veće od te) da bi ostala u istom i nastavila se kretati pravolinijski u zakrivljenom prostoru (što nama izgleda kao kruženje svjetlosti oko ruba crne rupe).
Ako se ulaskom u disk svjetlost nađe u nižoj orbiti, onda direktno pada u centar crne rupe i ne postoji mehanizam koji bi to spriječio.
Kada pređe horizont događaja, pretpostavljam da onda samo Hawking iz hyperprostora zna šta se zapravo dalje dešava.

gost83
Gost
gost83
1 godina prije

Shumadinac, u pravu si. I Sunce i Zemlja svojom gravitacijom pomalo krive prostorvrijeme pa se u 3D svemiru čini da zakrivljuju zraku svjetlosti koja prođe pokraj njih, ali u 4D svemiru ta zraka uvijek ide pravo.

Pajo
Gost
Pajo
1 godina prije

ako svijetlost ne moze pobjeci crnoj rupi odakle fotografija?

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

Hahaha, bravo Pajo! Evo ja sam ručno pokusao izračunati
u kilometrima udaljenost od nad do te crne jame, znaci
53,5 milijuna svjetlosnih godina je 53 500 000 puta
9 460 800 000 000 kilometara (toliko svjetlost prijeđe
kilometara u godini dana) i to ispada… Ma znaš šta,
zabole me ona stvar ! Koje gluposti , odvlačenje
pažnje od većih problema ! Bolje da se usredotoče
na nano-tehnologiju i mikrokozmos jer ionako kažu
braća ma’oni – kako gore, tako i dolje…

Pajo
Gost
Pajo
1 godina prije

Histrion
Ma neka je i u granicama vidljivog svemira ali opet im ne stima trik
Upravo to sto kazes a ja bih dodao pustanje probnih balona koliko raja moze progutat

gost83
Gost
gost83
1 godina prije

Prvo, piše se svjetlost. Drugo, svjetlost koja je zarobljena u crnoj rupi ne može više pobjeći i nema je na fotografiji. Ono šta vidimo na fotografiji je svjetlost koja još nije ušla u crnu rupu, a nastaje jer se tvar koja kruži oko crne rupe i tek treba ući u nju međusobno tare i sudara, to trenje uzrokuje eksplozije, dakle svjetlost. Prema tome, točno kako možete vidjeti na slici, crna rupa ne ispušta nikakvu svjetlost, a mi vidimo svjetlost koja je oko nje.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Mala ispravka – ne radi se o eksplozijama već se materija greje, usijava, jonizuje. Veliki je spektar zračenja koji stiže odatle ali mislim da je većinom infracrveno.

Pajo
Gost
Pajo
1 godina prije

znaci plin koji dostize milijune stupnjeva isijava svjetlost?
Ako je taj plin vec povucen zasto nije i njegova svjetlost?

gost83
Gost
gost83
1 godina prije

Pajo, pitanje Vam je sasvim u redu. Radi se o plinu koji još nije uvučen u crnu rupu. Tako ni njegova svjetlost. Taj plin još nije prešao horizont događaja (ajmo reći granicu crne rupe nakon koje nema povratka) pa njegovu svjetlost još možemo detektirati. Točno možete vidjeti na slici kako, kad kažemo da vidimo crnu rupu, mi zapravo vidimo svjetlost oko nje koja još nije uvučena, a u sredini potpuno crni objekt.
Shumadinac, hvala na ispravci. u pravu si.

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije

@Pajo
Sto mislis da li je lakse gravitacijski povuci materiju ili fotone?

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije

Količina materije se ne može skupiti na maloj površini.
U teoriji struna fizičari rade proračune sa deset dimenzija tako da se materija crne rupe ne može svesti plošno na dvije dimenzije kako je rečeno na početku članka.

Febo
Gost
Febo
1 godina prije

Pa koja je to svetlost koja se vidi? Mora da je pred zatrvorom i ceka na ulz.

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije

Crna rupa se ne vidi jer ni svjetost ne može pobjeći iz nje ali crna rupa svojim jakim grafitacionim silama užari okolni plin koji guta.
U pravo po konstelaciji svjetlosti užarenog plina može se pozicionirati crna rupa.Ona se ne može vidjeti direktno nego samo posredno po posljedicama svojeg djovanja.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Čudno, nisu snimali Sagittarius A* nego M87 koji je 20.000 puta dalje

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije

E to sam se i ja zapitao, ali sam trenutno previse lijen da potrazim odgovor 🙂

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije

Evo potrudio sam se, crna rupa u M87 galaksiji je 2000 puta dalje nego naš Sagittarius A (58 miliona / 27 tisuća svjetlosnih godina) , ali je i oko 1000 puta veća, to bi značilo u kutnim veličinama da je crna rupa u M87 svega 2 puta manja od crne rupe u našoj galaksiji. Drugi razlog je da oko M87 crne rupe ima puno više svjetlosnog zračenja.te se ima što za vidjeti.
https://www.youtube.com/watch?v=yrQZi02LKQY&t=1s

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
51
0
()
x