Crne rupe mogu biti prostorno-vremenski portali

Crna rupa
24 komentara

Objekti, uključujući svemirske letjelice, mogli bi se probiti kroz svemir koristeći nekoliko crnih rupa kao ”prečac”, sugerira nova studija.

Nova teorija koju je postavio francuski fizičar Pascal Koiran označava prekid od ranijih istraživanja u području proučavanja crnih rupa. Prije se smatralo da bi takozvana ”crvotočina” sastavljena od dvije crne rupe bila sklona trenutnom kolapsu, što bi onemogućilo objektu da uspješno putuje cijelim putem s jedne strane i van s druge. Međutim, korištenjem različitih metrika, novi model francuskog znanstvenika došao je do sasvim drugačijeg zaključka: “Pokazujemo da čestica dospijeva u grlo crvotočine za konačnu vrijednost t′1 vremenske oznake t′.” U biti, to znači da bi neki objekt, na primjer, svemirska letjelica, mogao proći kroz ovaj portal crvotočine netaknut i doći do nekog udaljenog područja svemira, uzimajući daleko manje vremena nego što bi bilo potrebno da se putuje konvencionalno.

Studija će u cijelosti ugledati svjetlo dana u nadolazećem broju Journal of Modern Physics D, iako je sažetak dostupan od početka listopada.

Ipak, previše je pitanja o tome ima li ovaj čisto teoretski model ikakvog utjecaja na način na koji svemir zapravo funkcionira. Za početak, za stvaranje takvog vremensko-prostornog tunela trebala bi vam obična crna rupa i takozvana bijela rupa, koja je u biti crna rupa obrnuto. Dok crne rupe nikada ništa ne puštaju van, njihovi ”blizanci” nikada ništa ne puštaju unutra. Dakle, prema teoriji opće relativnosti Alberta Einsteina i dodacima Nathana Rosena, ako biste to dvoje spojili, one bi činile most kroz vrijeme i prostor. Međutim, ako postoje zakoni koje postulira druga grana fizike, termodinamika, takva bi konstrukcija bila vrlo nestabilna. Možda još važnije, samo postojanje bijelih rupa tek treba dokazati izvan razumne sumnje. Trenutačno, oni ostaju čista teoretizacija, čime se svaka priča o prostorno-vremenskim portalima stavlja na prilično klimavo tlo.

astronomijacrna rupakosmonautika
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brainstorm
2 godine prije

znanstvene fantazije ne bi trebalo objavljivati jer one sluze raznim smutljivcima u podrivanju znanosti opcenito.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Mogu ali niko nema pojma pa bolje nista ne pisite dok nebudete sigurni jel ovako ispada da znanstvenici nesto rade, a zapravo samo trose poreski novac..

walter
2 godine prije

Ciolkovski kaže otprilike ovako : “Einstein je u pravu, ali čovječanstvo će pronaći naćn kako putovati svemirom” ( misli se na velike distace).

8 putnikkk
2 godine prije

Koja rupa vodi nazad u 80 e da odma uskocim.Da vidim lancia delta s4 live sound.

Akull
2 godine prije

Mogu ali ne moraju….

Poznavalac prilika
2 godine prije

Meni se čini da su upravo “znanstvenici” i njihove laboratorije i “Instituti” jedine prave crne rupe koje postoje i koje usisavaju ogromne količine novaca i pritom izbacuju samo mlazove potpuno neprovjetljivih teorija koje na naš život ionako nemaju apsolutno nikakav utjecaj, kao što ni mi nemamo nikakav utjecaj na crne rupe.

BanOvan
2 godine prije

Predlažem Pascalu da krene, ujutro prije zore rane, put Crnie Rupe da stigne do iste prije šice kada se vanzemaljci vraćaju s posla.

hehehe
2 godine prije

Koja crna rupa je L.ogično!

Yeah Whatever
2 godine prije

helou, kopi-pejst siledžije siluju danas štapićima, sutra će vakcinama, …

Ana
2 godine prije

Mogu biti i ćevapi u lepinji

astronaut
2 godine prije

Ako ubacim cjepivo u crnu rupu, gdje će se cjepivo pojaviti?

Što ako se cjepivo rasprši točno na horizontu događaja? Može li se tvrditi da je crna rupa cijepljena i zaštićena od virusa? Što reći o nuspojavama?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI