fbpx

Astronomi kažu da misteriozne radio eksplozije koje dolaze iz dubokog svemira imaju „ponavljajući uzorak“

Astronomija - eksplozije u svemiru

Istraživači koji žele da proučavaju brze radio-eksplozije ili FRB otkrili su da se jedna emisija ponavlja ciklusno.

Naučnici se nadaju da će pomoću ovog obrasca razumjeti više o zagonetnim eksplozijama. Istraživači nisu uspjeli da otkriju kako eksplozije nastaju, ali su sigurni da vrlo kratke, ali vrlo moćne eksplozije moraju nastati u nepoznatom, vrlo ekstremnom dijelu svemira.

Snimci dolaze u otprilike 90 dnevnom okviru, nakon čega slijedi tihi period od 67 dana. Obrazac se zatim ponavlja, ostavljajući pouzdan period od 157 dana koji je praćen tokom više godina.

Taj dugi obrazac može sugerisati da su eksplozije povezane sa vrtložnim, orbitalnim kretanjem ogromne zvijezde, neutronske zvijezde ili crne rupe.

„Ovo je uzbudljiv rezultat, jer je to tek drugi sistem u kome vjerujemo da vidimo ovu modulaciju eksplozivnih aktivnosti“, rekao je Kaustubh Rajwade sa Univerziteta u Manchesteru, koji je predvodio novo istraživanje. “Otkrivanje periodičnosti pruža važno ograničenje porijekla eksplozija i ciklusi aktivnosti mogu se suprostaviti obradi neutronske zvijezde.”

Brze radio-eksplozije prvi put su otkrivene 2007. godine, a u početku se smatralo da su rezultat jednokratnog događaja. Naučnici su onda 2016. otkrili da se FRB 121102 zapravo ponavlja.

U posljednjem istraživanju, naučnici su potom proučavali izvor FRB pomoću teleskopa na Jodrell obali, što je omogućilo redovno praćenje tokom dugog perioda koji je otkrio da eksplozija može da se pojavi u ponavljajućem uzorku ako se dugo posmatra.

“Ovaj se rezultat oslanjao na redovno praćenje omogućeno teleskopom Lovell, a nedetekcije su bile jednako važne kao i detekcije”, rekao je Benjamin Stappers, koji vodi MeerTRAP projekat za lov na FRB pomoću MeerKAT teleskopa u Južnoj Africi.

FRB 121102 je tek drugi poznati izvor FRB koji se ponavlja na takav način. Prvi se pojavljivao po znatno strožem rasporedu, sa ciklusom koji je trajao samo 16 dana.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
2 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Stock
Gost
Stock
10 mjeseci prije

Ništa strašno…krče crijeva.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
10 mjeseci prije

Nema nista misteriozno u svemiru. Nasa i ostala ekipa sve znaju. Imaju planove vec za osvajanje Marsa, Sunca ma cega sve ne, samo da nekako pronadu cistacicu koja im je zagubila nacrte za svemirske letjelice i sve ce opet biti ok! Vidjet cete!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik