fbpx

Znanstvenici shvatili kako je izgledao prahistorijski krokodil koji je bio križan sa žirafom

Krokodil

Nova studija navodno sugerira da drevni gmizavac, koji je bio predmet dugogodišnjeg proučavanja bio vodeni grabežljivac, čiji su plijen bile ribe i lignje.

Znanstvenici koji proučavaju prahistoriju naše planete nedavno su uspjeli naučiti neke nove stvari u vezi sa stvorenjima koja su postojala na Zemlji tijekom razdoblja Trijasa, što je bilo prije otprilike 10 milijuna godina.

Kako CNN ističe, dok je dotično stvorenje zvano Tranistrofeusbio “nalik čudovištu  iz Loch Nessa ili je nalikovao kombinaciji žirafe i krokodila”, ono je prvi puta opisano u 19. stoljeću, no podaci o njemu su rekonstruirani 1973., puno podataka o tome stvorenju ni danas nije poznato; je li bio vodozemac ili je boravio na kopnu, kako su izgledali njegovi potomci, itd.

Upotrebom računalne tomografije za proučavanje fosiliziranih ostataka tih stvorenja, istraživači su utvrdili da anatomija lubanje i mjesto nosnica 20-metarskog stvorenja, čiji je vrat “bio polovicu cijele njegove dužine”, pokazuju “karakteristike vodene životinje”, s daljnjim dokazima koji ukazuju na to da je riječ o “predatoru koji je napadao iz zasjede”.

“Taj dugi vrat nije bio jako fleksibilan, imao je samo 13 kralježaka, na njemu su bila i rebra koja su dodatno ograničavala pokretljivost”, rekao je Olivier Rieppel, paleontolog iz Field muzeja u Chicagu i jedan od autora nove studije. “No naše istraživanje pokazuje da je ta čudna anatomija bila puno prilagodljivija i svestranija nego što smo to prije mislili”.

Istraživači su također utvrdili da manji fosili za koje se ranije mislilo da pripadaju bebi Tanistrofeusu zapravo pripadaju drugoj vrsti, koja je bila dugačka samo 4 metra.

“Maleni pojedincu također su u potpunosti odrasli i to je bilo iznenađujuće”, rekao je Torsten Scheyer, znanstveni suradnik sa Sveučilišta u Zürichu i jedan od Rieppelovih koautora. “To je poput prstenova koji pokazuju rast stabala; iz toga možete u osnovi rekonstruirati povijest tih životinja”.

Vodeći autor studije Stephan Spiekman, stručnjak za razvoj trijasnih gmizavaca na Sveučilištu u Zurichu, također je objasnio da su “male vrste vjerojatno hranjene malim školjkastim životinjama, poput škampa, za razliku od riba i liganja kojima su se hranile veće jedinke”, stoji u bilješkama Science Alerta.

“To je zaista izvanredno, jer smo očekivali da je bizarni vrat Tanistrofeusa specijaliziran za jedan jedini zadatak, poput vrata žirafe. Ali zapravo, to je omogućilo nekoliko načina življenja”, primijetio je. “To potpuno mijenja način na koji sada gledamo na ovu životinju”.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
14 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Jomla
Gost
Jomla
9 mjeseci prije

“krokodil koji je bio križan sa žirafom”… čini mi se k’o da ste malo high 😉

Brainstorm
Gost
Brainstorm
9 mjeseci prije

krizan???

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
9 mjeseci prije
Reply to  Brainstorm

Petokrakljen ?
Prije braka ?
Joj bruke !
Sramota !

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
9 mjeseci prije

Danas učimo asocijacije. Primjer iz teksta je dosta dobar za opis teme. Asocijacije služe da bi se kreirao narativ. A narativ najčeće služi da obmane ili uplaši. U konkretnom slučaju to bi izgledalo ovako? -Kombinacija krokodila i žirafe? -To nije moglo prirodno. Vjerovatno je neka vrsta genetskog eksperimenta? -Ko je… Pročitaj više »

otpisani
Famed Member
otpisani
9 mjeseci prije
Reply to  Iza_horizonta

Iza_horizonta
👍 👍 👍

RoPe
Gost
RoPe
9 mjeseci prije

Ako su to znanstvenici tipa ovih modernih epidemiologa onda je sve ovo upitno.

Stock
Gost
Stock
9 mjeseci prije

Krokodil križan sa žirafom je zapadna varijanta.
Kršten je istočna.
Kako ne mogu naći rezultat polumjesečarenja kamile i čovjeka.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
9 mjeseci prije

Da nije taj križanac pobjegao iz laboratorije u Wuhanu?

Mrčikola
Gost
Mrčikola
9 mjeseci prije

Ako je križanac dobar za gradele, preporučam kloniranje.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
9 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Ptica koja se seksualno uzbudi na tetrapak ?
Tetrjeb ?

Brainstorm
Gost
Brainstorm
9 mjeseci prije

cross /krɒs/ Learn to pronounce See definitions in: All Honour Astronomy Christian Biology Sports Finance noun noun: cross; plural noun: crosses 1. a mark, object, or figure formed by two short intersecting lines or pieces (+ or ×). “place a cross against the preferred choice” a cross (×) used to… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
9 mjeseci prije

cross the road znaci prekrizi cestu?

Franjo Tahi
Gost
Franjo Tahi
9 mjeseci prije
Reply to  Brainstorm

Krizaj cestu, krizaj sve, sve krizaj, a sto se neda iskrizati to cemo pokrstiti.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
9 mjeseci prije

Ovi su jos “jaci znanstvenici” od nih iz Nasa-e

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik