Znanstvenici shvatili kako je izgledao prahistorijski krokodil koji je bio križan sa žirafom

Krokodil
14 komentara

Nova studija navodno sugerira da drevni gmizavac, koji je bio predmet dugogodišnjeg proučavanja bio vodeni grabežljivac, čiji su plijen bile ribe i lignje.

Znanstvenici koji proučavaju prahistoriju naše planete nedavno su uspjeli naučiti neke nove stvari u vezi sa stvorenjima koja su postojala na Zemlji tijekom razdoblja Trijasa, što je bilo prije otprilike 10 milijuna godina.

Kako CNN ističe, dok je dotično stvorenje zvano Tranistrofeusbio “nalik čudovištu  iz Loch Nessa ili je nalikovao kombinaciji žirafe i krokodila”, ono je prvi puta opisano u 19. stoljeću, no podaci o njemu su rekonstruirani 1973., puno podataka o tome stvorenju ni danas nije poznato; je li bio vodozemac ili je boravio na kopnu, kako su izgledali njegovi potomci, itd.

Upotrebom računalne tomografije za proučavanje fosiliziranih ostataka tih stvorenja, istraživači su utvrdili da anatomija lubanje i mjesto nosnica 20-metarskog stvorenja, čiji je vrat “bio polovicu cijele njegove dužine”, pokazuju “karakteristike vodene životinje”, s daljnjim dokazima koji ukazuju na to da je riječ o “predatoru koji je napadao iz zasjede”.

“Taj dugi vrat nije bio jako fleksibilan, imao je samo 13 kralježaka, na njemu su bila i rebra koja su dodatno ograničavala pokretljivost”, rekao je Olivier Rieppel, paleontolog iz Field muzeja u Chicagu i jedan od autora nove studije. “No naše istraživanje pokazuje da je ta čudna anatomija bila puno prilagodljivija i svestranija nego što smo to prije mislili”.

Istraživači su također utvrdili da manji fosili za koje se ranije mislilo da pripadaju bebi Tanistrofeusu zapravo pripadaju drugoj vrsti, koja je bila dugačka samo 4 metra.

“Maleni pojedincu također su u potpunosti odrasli i to je bilo iznenađujuće”, rekao je Torsten Scheyer, znanstveni suradnik sa Sveučilišta u Zürichu i jedan od Rieppelovih koautora. “To je poput prstenova koji pokazuju rast stabala; iz toga možete u osnovi rekonstruirati povijest tih životinja”.

Vodeći autor studije Stephan Spiekman, stručnjak za razvoj trijasnih gmizavaca na Sveučilištu u Zurichu, također je objasnio da su “male vrste vjerojatno hranjene malim školjkastim životinjama, poput škampa, za razliku od riba i liganja kojima su se hranile veće jedinke”, stoji u bilješkama Science Alerta.

“To je zaista izvanredno, jer smo očekivali da je bizarni vrat Tanistrofeusa specijaliziran za jedan jedini zadatak, poput vrata žirafe. Ali zapravo, to je omogućilo nekoliko načina življenja”, primijetio je. “To potpuno mijenja način na koji sada gledamo na ovu životinju”.

GmizavciKrokodilReptili
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jomla
3 godine prije

“krokodil koji je bio križan sa žirafom”… čini mi se k’o da ste malo high 😉

Brainstorm
3 godine prije

krizan???

Iza_horizonta
3 godine prije

Danas učimo asocijacije. Primjer iz teksta je dosta dobar za opis teme. Asocijacije služe da bi se kreirao narativ. A narativ najčeće služi da obmane ili uplaši. U konkretnom slučaju to bi izgledalo ovako? -Kombinacija krokodila i žirafe? -To nije moglo prirodno. Vjerovatno je neka vrsta genetskog eksperimenta? -Ko je mogao da se tad bavi takvim eksperimentima? Ljudi ili nisu postoji ili su bili na nivou neandretalca. -Pa naravno, drevni vanzemaljci su u pitanju. A to svejedno ima na histori kanalu a oni ne bi lagali. A i piramide nisu same od sebe iznikle. -Znači imamo situaciju da su vanzemaljci nešto brljali po našoj planeti. -Ako su mogli da ukrste žirafu i krokodila, šta su sve drugo mogli. Sigurno im je bilo prelako da naprave neke viruse. -Ali gdje su ti virusi? Sigurno bi nam napravili probleme do sad ili bi nas mozda zbrisali. -Pa na antarktiku naravno, u vječnom… Čitaj više »

RoPe
3 godine prije

Ako su to znanstvenici tipa ovih modernih epidemiologa onda je sve ovo upitno.

Stock
3 godine prije

Krokodil križan sa žirafom je zapadna varijanta.
Kršten je istočna.
Kako ne mogu naći rezultat polumjesečarenja kamile i čovjeka.

Stara kuka
3 godine prije

Da nije taj križanac pobjegao iz laboratorije u Wuhanu?

Mrčikola
3 godine prije

Ako je križanac dobar za gradele, preporučam kloniranje.

Brainstorm
3 godine prije

cross /krɒs/ Learn to pronounce See definitions in: All Honour Astronomy Christian Biology Sports Finance noun noun: cross; plural noun: crosses 1. a mark, object, or figure formed by two short intersecting lines or pieces (+ or ×). “place a cross against the preferred choice” a cross (×) used to show that something is incorrect or unsatisfactory. “the class sat quiet, waiting anxiously for the verdict—a tick or a large cross” a cross-shaped decoration awarded for personal valour or indicating rank in some orders of knighthood. “the Military Cross” the constellation Crux. singular proper noun: Cross; plural noun: the Cross 2. an upright post with a transverse bar, as used in antiquity for crucifixion. Similar: crucifix rood the cross on which Christ was crucified. noun: Cross; plural noun: the Cross “the sacrifice of Jesus on the cross” a cross as an emblem of Christianity. “she wore a cross around her… Čitaj više »

Brainstorm
3 godine prije

cross the road znaci prekrizi cestu?

Emiliano Zapata
3 godine prije

Ovi su jos “jaci znanstvenici” od nih iz Nasa-e

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI