Britanska funta dostigla je dvogodišnji maksimum nakon istorijskog trgovinskog sporazuma sa EU nakon Brexita

Britanska funta
6 komentara

Britanska funta porasla je na skoro dvogodišnji maksimum nakon što je konačno postignut dugo očekivani trgovinski sporazum između Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije nakon Brexita.

Funta sterlinga porasla je više od 0,8 odsto, na oko 1,3560 dolara, nakon što je najavljen sporazum. Takođe se povećala prema euru na nešto više od 1,11 eura. Ranije ovog mjeseca, valuta je probila maksimum za 2020. godinu od 1,3624 dolara, nivo koji nije dostigla od maja 2018.

FTSE 100 je takođe završio dan povećanjem, jer je trgovanje zaustavljeno rano uoči božićne pauze. Pregovarači o Brexitu postigli su sporazum u četvrtak, završavajući 11 mjeseci duge razgovore započete 31. januara, kada je Britanija zvanično napustila blok i ušla u prelazni period.

Sporazum će ponuditi podršku za britansku valutu, prema Berenbergovom višem ekonomisti Kallumu Pickeringu.

„Uklanjanjem velikog negativnog rizika za britansku ekonomiju kako u kratkoročnoj, tako i u dugoročnoj perspektivi, sporazum bi otključao značajne investicije u Velikoj Britaniji i podržao oporavak kada trenutni šok od koronavirusa počne da blijedi, kao i pružio pozitivnu pozadinu za britanske akcije i funte u 2021. godini“, rekao je.

Strane su se sukobile oko niza ključnih pitanja, pri čemu je EU nastojala da zadrži pristup vodama Ujedinjenog Kraljevstva za svoje ribolovne flote, a Velika Britanija je željela da u velikoj mjeri ograniči ta ribolovna prava.

Sporazumom o Brexitu sačuvat će se britanska nulta carina i nulta kvota jedinstvenom tržištu bloka i izbjeći ekonomski štetan izlazak „bez dogovora“. Međutim, sporazum ne pokriva mnogo veći i uticajniji finansijski sektor nacije. Brisel još nije odlučio da li će Velikoj Britaniji odobriti pristup finansijskim tržištima Unije.

Britanska funtaVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
3 godine prije

Predvidio Mate Punda !

Mahatma
3 godine prije

Maksimum u odnosu na što? Dolar? Fiat valute propadaju a valutni tečaj samo govori koja trenutno propada više a koja manje.

Herc
3 godine prije

Svaka čast Velikoj Britaniji na izlasku iz tamnice zvane EU koja je dobra samo za sirotinju iz ex komunističkih zemalja zbog dobivanja pokoje košćurine sa trpeze na uštrb gubitka suverenosti i neokolonijalizma . Svaka čast genijalnom premijeru Johnsonu koji to nije mogao bez podrške kraljice te najvećem američkom predsjedniku ikada Trumpu. Da jedna nekad najveća imperijalna sila postane periferni polunevažni otok u soroševu carstvu poluđele njemačke babe , da ti drugi diktira način života,da primaš na hiljade osmanlija pod paravanom izbjeglica da ti drugi diktira sulude zakone i da to još masno plaćaš e malo morgen.

DŠ...
3 godine prije

Uoči objave potpunih rezultata glasanja o brexitu funta je vrijedila 11.20 kn, a sada vrijedi 8.40 kn. A ovi iznad o maksimumu!?

marija jurišić
3 godine prije

porasla vrijednost funte u očekivanju novih prihoda od europskih oligarha budući su ruski onemogućeni u izvlačenju love pa londonski city stagnira ali će nakon brexita živnuti baš lijepo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI