Danska će otkazati uvođenje Johnson & Johnson vakcine protiv koronavirusa, osim na dobrovoljnoj osnovi

Danska-Johnson and Johnson vakcina
20 komentara

Danska neće uključiti Johnson & Johnson vakcinu u svoj program imunizacije od Covida usljed zabrinutosti zbog krvnih ugrušaka, prema izvještajima medija. Vlasti u Danskoj su izuzetno oprezne i isključuju i AstraZeneca vakcinu.

Više lokalnih medija izvjestilo je o ovome u vijestima u ponedjeljak pozivajući se na neimenovane izvore.

Vakcina kompanije Johnson & Johnson privremeno je suspendovana u SAD i EU prošlog mjeseca usljed izvještaja da se kod velikog broja ljudi razvio rijedak krvni ugrušak nakon što su primili vakcinu. Isporuke sa obje strane Atlantika nastavljene su, osim u Velikoj Britaniji, koja uopšte nije odobrila vakcinu.

Danske vlasti odlučile su se za oprezniji put, iako je Reuters izvijestio da bi izuzeće J & J vakcine moglo značajno da odloži napore za vakcinaciju ove države.

Danski zdravstveni zvaničnici odustali su od vakcine kompanije AstraZeneca, takođe navodeći rizik od nastanka krvnih ugrušaka. U martu je Danska postala prva država na svijetu koja je privremeno obustavila vakcine AstraZeneca, ali za razliku od evropskih susjeda, ta suspenzija je postala trajna.

Nakon zabrane AstraZenece, Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da danske vlasti istražuju isporuku neiskorištenih doza u siromašnije zemlje, uprkos tome što su vakcinu označile kao „stvarni rizik od ozbiljnih neželjenih efekata“.

Danska je započela vakcinaciju u decembru, a do početka ove godine odobrila je četiri vakcine – AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna i Pfizer / BioNTech. Uz najnovije otkazivanje, Danci će sada moći da koriste samo vakcine Moderna ili Pfizer / BioNTech.

Iako su AstraZeneca i Johnson & Johnson isključeni iz nacionalnog programa vakcinacije, danski list Ekstra Bladet izvijestio je kasnije u ponedjeljak da će biti dozvoljeno dobrovoljno vakcinisanje s ove dvije vakcine.

cjepivoCovidDanskaJohnson & Johnsonvakcina
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Legendarni Grk
2 godine prije

Stari dobar crtić koji objašnjava što je to zapravo vlada:

https://www.youtube.com/watch?v=_FBg2KhhRDI

Legendarni Grk
2 godine prije

I još jedan odličan kratak video o pljačkaškom sustavu:

https://www.youtube.com/watch?v=Lvt94kLvTnM

Kada vlada i političari govore o “stranim ulaganjima”, onda većina nema nikakvog pojma kakva je kriminalna pozadina cijele te bankarsko-političarske priče.

Legendarni Grk
2 godine prije

Objašnjenje vlade 2:

https://www.youtube.com/watch?v=NhSqzANQvbk

Ovdje nije integriran prijevod, ali se može kliknuti na CC za automatski prijevod.

AbraCAdaBra
2 godine prije

Great Absurdistan Pod okriljem koronakrize skreće se pozornost sa svjetskog prevrata Mario Stefanov geopolitika.news 1. Moćnici koriste pandemiju za uništavanje globalne ekonomije i uvođenje autokracije Pod okriljem koronakrize, koja će trajati upravo onoliko koliko bude potrebno da se izvrši ‘veliki reset’, nastupio je trenutak kada se promjene, koje SAD i neoliberalni partneri žele vidjeti, pod okriljem mjera donesenih zbog zdravstvene ugroze mogu provesti uz primjenu odmjerene državne prisile Zbivanja na ratištima borbe protiv pandemije koronavirusa polako i naizgled nenametljivo postala su glavnina sadržaja medijskog izvještavanja. Nastupio je onaj, od početka koronakrize predvidljivi trenutak kada masovno plasirane vijesti o javnozdravstvenim i ekonomskim posljedicama pandemije, državnim mjerama koje se poduzimaju ili namjeravaju poduzeti i opasnostima života za obične građane u okolišu u kojemu države ne mogu ili ne žele osigurati zaštitu od pošasti prikrivaju od očiju javnosti ključne geopolitičke i ekonomske prevrate u koje ulazi svijet. Koronakriza prekriva sve što ključa ispod… Čitaj više »

Kornel
2 godine prije

Ovaj primjer Danske je vrhunac iluzije demokracije gdje se Dancima ne ograničava izbor, kako bi se u stvarnosti glatko prihvatila obaveza cijepljenja ostalim cijepivima, koja formalno nisu obavezna, ali stvarno jesu jer je već sad za obavljanje dosta poslova potreban certifikat o cijepljenju.

Mölltaler
2 godine prije

“Danci će sada moći da koriste samo vakcine Moderna ili Pfizer / BioNTech”

Ukratko rečeno od sada će moći koristiti samo genetska cjepiva što i jeste bio cilj od samog početka.

Max
2 godine prije

Neka su spasili svoje građane a što je s ostalim cjepivima?

iuergiuaorzgfawzfawz
2 godine prije

Ni jedna cjepanica ne valja sve su otrovne manje ili više ali SVE.

Boba Lazarević
2 godine prije

Pa zar nije svako cijepljenje na dobroboljnoj osnovi? Je li mi nešto promaklo?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI