Muljaže s naftom se nastavljaju – Estonija i Egipat počeli izvoziti naftu u – Saudijsku Arabiju!

Muljaza sa naftom
33 komentara

Čini se da globalne muljaže s naftom postaju sve veće i očiglednije. Estonija, zemlja bez ijedne rafinerije nafte, počela je opskrbu loživim uljem – Saudijskoj Arabiji! Radi se naravno o Ruskoj nafti, a osim nje, i Egipat se uključio koji preko skladišta na bliskom istoku uvozi i zatim istu prodaje Saudijskoj Arabiji. Saudijci onda po skupljoj cijeni prodaju Zapadnim zemljama, a razliku plaćamo svi mi na pumpama svakog dana.

Kako javlja Bloomberg, Baltička nacija Estonija isporučila je više goriva za proizvodnju električne energije i transport najvećem svjetskom izvozniku sirove nafte u lipnju nego u bilo kojem mjesecu u proteklih nekoliko godina.

U stvarnosti je teret najvjerojatnije potjecao iz Rusije, kaže Iman Nasseri, direktor za Bliski istok u konzultantskoj tvrtki FGE. Zemlja je dobila lož ulje željeznicom iz Rusije, rekao je.

Estonija je uvezla 8 milijuna barela loživog ulja u prvih pet mjeseci 2022., od čega je većina došla iz Rusije i ponovno je izvezena, prema Nasseriju.

Uvoz goriva iz Rusije dopušten je prema zakonima EU do prosinca, rekla je Marie Allikmaa, voditeljica međunarodne ekonomije u estonskom Ministarstvu gospodarstva. Ministarstvo nije moglo komentirati pošiljke za Saudijsku Arabiju, niti jesu li potjecale iz Rusije.

Saudijska Arabija će uvesti tri tereta estonskog loživog ulja u svibnju i lipnju, u usporedbi sa samo jednim u svakoj od prethodne dvije godine, prema podacima koje je Bloomberg prikupio od brodske analitičke tvrtke Vortexa Ltd., i dodatno provjerio podatke o luci.

Pošiljke su male u kontekstu globalnog tržišta nafte, ali naglašavaju bliske veze između Rijada i Moskve. Dvije zemlje predvodile su OPEC+ savez država proizvođača nafte u sprječavanju opskrbe sirovom naftom s globalnog tržišta.

Nakon Estonije, sada i Egipat

Ovog mjeseca Saudijsko kraljevstvo će kupiti 3,2 milijuna barela goriva za elektrane iz sjeveroistočne afričke zemlje Egipat, najviše u najmanje šest godina, prema podacima Vortexa Ltd. koje je prikupio Bloomberg. Sa svoje strane, egipatski vlastiti uvoz proizvoda iz Rusije trebao bi porasti na 1,8 milijuna barela, najviše od barem 2016. godine.

Iznenadni porast egipatskih priljeva i odljeva nosi obilježja da barem nešto goriva ruskog podrijetla ide u Saudijsku Arabiju. Slijedi slično povećanje isporuka najvećem svjetskom izvozniku sirove nafte iz Estonije, zemlje koja nema rafineriju nafte.

“Čini se da sve veće količine ruskog loživog ulja putuju do Saudijske Arabije preko Egipta”, rekao je Jonathan Leitch, analitičar tržišta nafte u Turner, Mason & Co.

Uvoz loživog ulja iz Saudijske Arabije u lipnju je dosegao najvišu razinu u 19 mjeseci potaknut egipatskim tokovima

Ruski tereti idu prema egipatskom terminalu na Crvenom moru Ain Sukhna, gdje Aramco Trading Co. ima skladište. Odatle se loživo ulje prevozi preko mora do više luka u zapadnoj Saudijskoj Arabiji.

Ministarstvo energetike Saudijske Arabije uputilo je pitanja o tokovima tvrtki Aramco Trading, koja je odbila komentirati. Dužnosnici Egyptian General Petroleum Corporation nisu odgovorili na zahtjeve za komentarom.

Očekuje se da će se ukupne isporuke kraljevstvu goriva za proizvodnju električne energije i transporta popeti na oko 9 milijuna barela u lipnju, najviše od studenog 2020., prema podacima industrije i Vortexa koje je prikupio Bloomberg. To znači da Egipat čini više od trećine njih.

Dogovori za nabavu

Potražnja za loživim uljem naglo raste tijekom ljeta na Bliskom istoku jer neki od najtoplijih vremenskih uvjeta na Zemlji povećavaju proizvodnju energije za klimatizaciju. Uvoz Saudijske Arabije porastao je za 86 % na mjesečnoj razini u lipnju, čineći je trećim najvećim kupcem loživog ulja ovog mjeseca, iza Singapura i SAD-a.

“Saudijska Arabija je doista povećala uvoz loživog ulja iz Rusije budući da nema sankcija koje bi spriječile da se to dogodi”, rekao je Peter La Cour, analitičar naftnih proizvoda u Energy Aspects Ltd. Potražnja za ljetnom proizvodnjom električne energije i ima ekonomski smisao.”

Većina, ali ne sve, onoga što prolazi kroz Egipat u Saudijsku Arabiju bit će iz Rusije, rekao je, dodajući da je Egipat izvozio u Saudijsku Arabiju prije invazije, a dvije zemlje imale su različite ugovore o opskrbi.

Sa svoje strane, Rusija mora pronaći kupce za one sirove i rafinirane proizvode koje SAD i nekoliko europskih zemalja izbjegavaju nakon početka rata u Ukrajini.

“Najvjerojatnije mjesto odakle dolazi ovo loživo ulje s visokim sadržajem sumpora doista je Rusija”, rekao je Andon Pavlov, vodeći analitičar za prljave proizvode i rafiniranje u tvrtki za analizu podataka Kpler.

EgipatestonijaNaftasaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Smokva
1 godina prije

Zločinci tako energentima kontroliraju države, sa hranom ljude

Austrija
1 godina prije

Zapadna demokracija, to jest pljacka Rusije na djelu.

Jednostavno receno
1 godina prije

Kaže jedna naša dok je budala pametni će uživati.

Tupko Glupko
1 godina prije

A Europljani to plaćaju kroz cijenu goriva.

Ono kada si bagra koja nam vlada u NATO državama umisli da su oni cijeli svijet, a ne 18% svjetskog stanovništva i da će sankcijama više naštetiti Rusiji nego sami sebi, a nemaju ni približno dovoljno nafte, plina, žitarica, umjetnog gnojiva za svoje potrebe i zavise o Rusiji u tim neophodnim proizvodima.

Barel nafte je inače u razdoblju od 2010. do 2014. bio između 90 i 120 dolara.
Tada je cijena goriva na benzinskim stanicama bila oko 10 kuna.

Barel nafte je u zadnjih mjesec dana između 100 i 110 dolara, tj. praktično ista cijena kao u razdoblju od 2010. do 2014. godine.
Cijena goriva na benzinskim stanicama 13,50 kuna uz opasku da bi bila i daleko veća da država nije intervenirala.

Rimtutituki
1 godina prije

Zadnja 2 mjeseca Italija najveći izvoznik nafte i gasa u eu.kupis u Alžiru preko ENI,ENEL,AGIP( privatne gruppe jače od 90% svjetskih drzava,izuzmemo G20 i to je to) pa prodaješ alzirsko ko svoje,a Francuzi ti podmeću na sve strane u Libiji. Bože dragi,od gotovine pravit veresiju. A na zemlji ima hrane dovoljno za 80milijardi ljudi a ne 8,vode kolko hoces,enrrgenata pun kurac,ali pobite krave,prde previse,jebem ti idiocracy.

Matko
1 godina prije

Puno drzava je nastradalo radi nafte.

Realno
1 godina prije

Zapadne novine nece da informiraju ljude po kojoj cijeni se prodaje libijska nafta, tko je prodaje, komu ide novac I ciji tankeri je kupuju, I ta pljacka libijskog naroda je demokratska. F* zapad.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Svi ukljuceni (politicari) ovime ce masno zaradit bez obzira kojoj strani pripadali dok ce istovremeno svi narodi zapada ali i Rusije, Kine i bliskog Istoka da pate kao nikad ranije!

tihobl
1 godina prije

Vec sam pisao da je Putin izdao naredbu petrohemiji da smanjuju izvoz sirovine, a da izvoze preradjevine. Brisel ne mora vise da se brine – za dvije godine iz Rusije vise nece moci dobiti ni naftu ni plin, vec vodonik, benzin, dizel i ostale proizvode. Putin ce uraditi vese nego svi zeleni u EU.

Tomislav
1 godina prije

Prije par dana na ovom portalu je bio odličan članak s još boljim naslovom koji onome koji iti malo čita pojašnjava sva ova zbivanja na planeti, a naslov glasi:

Evropa postaje najveći američki potrošač nafte

mrdo
1 godina prije

Čekam da Kosova Republjik počne da prodaje naftu Evropi. Već izvozi bijelo, pa bi mogli malo i crno.

Auslander
1 godina prije

Ma bitno da mi imamo vode

Змај од Змијања
1 godina prije

У датом чланку имамо једну чудну бесмислицу. Како стоји: “због наведених ствари Европљани плаћају скупље гориво”! Како сад па то?
Ако дато гориво долази из Русије, при чему је небитно да ли је то неки правни прекршај или не, осим да производ из Русије налази пут до свјетског тржишта. У преводу то значи да понуда расте наспрам потражње, захваљујући чему цијена иде на доле – или се не мијења.
Оно што писац овог чланка сматра спорним за нас је уствари добро.
Оно што није добро је то да је наш народ са простора бивше Југославије потпуно ван свих токова утицаја када у важни производи у питању. И не само то, иако свуда имамо исти образац подривања избора и злоупотребе власти, нико нити прстом да мрдне.
Каква ли нас будућност чека ако се за њу нико не бори?

Алах најбоље зна 🙏

1 godina prije

Vidi ti što znači kreativnost, a!? Kao što postoje porezni rajevi za utaju poreza, ispiranje prljavog novca i za (ehm..kašlj, kašlj!) “kreativne financije”, evo nam sada i “energetskih rajeva” i “kreativne energetike”. 😀

Mister.No
1 godina prije

Jedna scena iz filma Otac na službenom putu oslikava ovu situaciju kada ostarjeli Muzafer kaže: “Svi oko tebu j….u a ti se Muzafere kupaj”. Tako elite zgrću milione a jadni narod ko Muzafer grca u dugovima (jadan bi malo živio al.se ne može). Uostalom sve je ovo već viđeno i ništa novo.pod Suncem….s tim da će se ubrzo ratovi početi voditi za plavu naftu (vodu)..stoga narodi Balkana…budite spremni.

Max
1 godina prije

Svi laju na Ruse i na njima dobro zarađuju.

Augm
1 godina prije

Zasto nema u Hrvatskoj takvih dilera, brokera? Zar smo samo dobri za Arbeit?

lear ZI
1 godina prije

Tako idu džudovska posla. Čitaj kako su, i zbog čega, progonjeni iz večine evropskih grada.

antinato
1 godina prije

Zapad blefira sa slabim kartama.

C.F.
1 godina prije

The National Iranian Oil Company (NIOC) and Russia’s Gazprom inked a $40 billion memorandum of understanding (MoU) for oil and gas projects and technological cooperation, Iran’s oil ministry’s news outlet Shana reported on Tuesday. Signed during an online ceremony by NIOC CEO Mohsen Khojastehmehr and Deputy Chairman of the Gazprom Vitaly Markelov, the deal includes the development of the Kish and North Pars gas fields, pressure enhancement of the South Pars field, development of six oil fields, gas and product swap, completion of LNG projects, construction of gas export pipelines, and other scientific and technological cooperation. The MoU decision came on the same day that the Russian President visited Iran to hold talks with his Iranian and Turkish counterparts. Iran was the fifth-largest crude oil producer of the OPEC cartel in 2020 and the third-largest natural gas producer in the world in 2019, according to a country analysis report by… Čitaj više »

roberto
1 godina prije

Ništa,brzo osnovat offshore kompaniju i zaradit na brzinu koju kunicu,dok je još kuna u opticaju;);)

lear ZI
1 godina prije

Šarac i Zelenski liče, kako se ono kaže, na iste spermatozoide.

Red Dog
1 godina prije

… koja je prodaje Murici, koja je prodaje Jevropi.
Za Egipat ne znam, ali Estonija nema ni jednu busotinu. To je ruska nafta 🙂
Ako znam ja, naravno da zna i Biden i jevropske glavonje, ali se prave glupi da bi „spasili obraz“.
Divna vremena za „srednje ruke“.

Teza - antiteza
1 godina prije

Ako mozete tu i tamo ubaciti vijest iz drugih msm medija . Za pocetak vecernji list 19.7. 22 . Na citavih 40 stupnjeva se pruga otopila u V. Britaniji 😂😂😂 i to nije sve ako odvojite trenutak i prelistate komentare ima ljudi koji to puse . Za rubriku vjerovali ili ne

Roki
1 godina prije

Svi zarađuju dok Europa plaća masno

tihobl
1 godina prije

Rusija traži nekim kupcima da joj plate naftu u dirhamima, valuti Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekla su tri izvora za Rojters i pokazala dokument.

Kalle balle
1 godina prije

Jebali vas sibicari. Kabala ludilo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI