Ruski gasni gigant upozorava da ne može prihvatiti ključnu turbinu

Gasna turbina
50 komentara

Zapadne sankcije onemogućavaju propisno vraćanje turbine za gasovod Sjeverni tok 1 iz Rusije u Njemačku, tvrdi ruski energetski gigant Gazprom u srijedu. Nedostatak opreme bio je ključni razlog za smanjenje isporuke.

Generalni direktor Siemens Energya Kristijan Bruh ranije je rekao da je njemačka kompanija ispunila sve uslove za slanje popravljene turbine nazad u Rusiju. Prema Bruchovim riječima, kompanija je “izuzetno zainteresirana” za unapređenje procesa i za odlaganje okrivila nedostajuće dokumente sa ruske strane.

„Režimi sankcija Kanade, EU, Velike Britanije i nedosljednost trenutne situacije sa trenutnim ugovornim obavezama Siemensa onemogućuju isporuku motora 073 Portovaya [kompresorska stanica]“, rekao je Gazprom u srijedu. .

Njemački kancelar Olaf Scholz posjetio je u utorak tvornicu Siemensa u Mülheimu an der Ruhr i pregledao turbinu Sjevernog toka koja se tamo nalazi. Prema Scholzovim riječima, turbina je spremna za rad i mogla bi biti poslata u Rusiju.

Sredinom juna Gasprom je smanjio isporuke gasa Severnim tokom na 40 %, pošto nemački Siemens nije na vrijeme vratio turbinu nakon popravke u Kanadi, zbog sankcija. Na nagovor Berlina, Kanada je pristala da pošalje opremu u Njemačku, a zatim u Rusiju. Gazprom je 25. jula potvrdio da je primio dokumentaciju za turbinu od Siemensa.

Isporuka ruskog gasa u Evropu preko Sjevernog toka 27. jula je pala na 20 % maksimalnog nivoa, zbog toga što je Gazprom stavio iz pogona još jedan gasnoturbinski motor u kompresorskoj stanici Portovaya.

Vitalij Markelov, zamjenik direktora Gazproma, rekao je da Siemens ne ispunjava svoje obaveze popravke neispravnih motora za Sjeverni tok. Prema Markelovu, nekoliko motora na kompresorskoj stanici trenutno miruje zbog hitnih kvarova, jer ih Siemens nije popravio.

Markelov je 29. jula rekao da isporuka turbine iz Kanade u Njemačku, umjesto u Rusiju, nije u skladu sa ugovorom. Pored toga, rekao je da Gazprom nije dobio od Siemensa kompletan paket dokumenata koji omogućavaju transport i popravku motora za gasovod.

Gasna Krizanjemačkarusijaturbina
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Smurgl
1 godina prije

Njemački kancelar Olaf Scholz posjetio je u utorak tvornicu Siemensa u Mülheimu an der Ruhr i pregledao turbinu Sjevernog toka koja se tamo nalazi. Prema Scholzovim riječima, turbina je spremna za rad i mogla bi biti poslata u Rusiju.”

Šta je ovaj tupson pravnik pregledao…? Mogao je samo reći “Ja, lijepe turbine…”.
Ovi se baš dobro zajebavaju sa narodom.

tuf
1 godina prije

Scholza je nekako naglo uhvatila amnezija, morao bi preventivno posjetiti doktora. Od izravnog laganja svjetskoj javnosti da uopće ne postoji problem s turbinama, preko hitnog slanja njemačke delegacije u Kanadu kako bi izmolili slanje turbine (gle, odjednom se pojavila) – do fotografiranja s donedavno “nepostojećom” repariranom turbinom.
Siemens je ovih dana potvrdio da zaista samo jedna od 6 turbina u Portovayi trenutno radi – dok je Scholz uporno mjesec-dva dezinformirao da je smanjenje protoka u NS1 politički motivirano i da nema tehničkih razloga.
A zaista je smiješno da ga Rusi moraju podsjećati kako je smisao sankcija da se neprijateljskoj zemlji ne smije isporučivati tehnika koja direktno ili indirektno financira vojni proračun. Hahahah, baš vam je Rus za kraj priredio uvaljotku u koju ste se sami uvukli.

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Scholz bi se ove zime mogao pridružiti Draghiju i Johnsonu. Društvo anonimnih kockara.

Vojni analitičar
1 godina prije

Njemački kancelar Olaf Scholz posjetio je u utorak tvornicu Siemensa u Mülheimu an der Ruhr i pregledao turbinu Sjevernog toka koja se tamo nalazi. Prema Scholzovim riječima, turbina je spremna za rad i mogla bi biti poslata u Rusiju.

Znači kuštravi je “pregledao turbinu” i stručno i kompetentno zaključio da je “spremna za rad”. Inače ovaj ugledni stručnjak za turbine je po struci pravnik specijaliziran za radno pravo.

nena
1 godina prije

Ma i ne treba to njemcima mozgovi su to a ne bjednici kao vi i rusi zajedno , pogledajte sjever rusije kao kameno doba i sada se qrce.

none
1 godina prije

za pretpostavit je da su turbine sjevernog toka 2 ispravne, obzirom da nisu korištene 🙂

WELLE
1 godina prije

Dakle TURBINA nije u Rusiji, u to sam se uvjerio i kad sam trazio po Googlu.
Njemacke sankcije nametnute Europi i Rusiji su samo dobre za Kanadu i Ameriku.
Hrvatska je sebelisila ministarstva vanjskih poslova, Nije ukinula tu funkciju, ona stoji tek da zamaze ovcima oci.
Zasto se narod ne buni?
Zato jer nece dobiti podrsku s zapada.
Za vrijeme Jugoslavije koji god papak je ustao u kritici vlasti, odmah podrska na zapadu. Danas zapad ignorira takve “heroje”, ne koriste im.

Trta
1 godina prije

Države koje žive od izvoza fosilnih goriva grčevito se bore da ta vrsta energije opstane

dav-vor
1 godina prije

Debeli Djuro:
Eto vidite da je turbina u Njemackoj i spremna je za raditi a Rusi namjerno smrzavaju Europu.
Zar nije dovoljno Rusima sto je turbina u Njemackoj?
Nijemci mogu upaliti turbinu iz Njemacke pa ce ona usisavati plin iz Rusije i doci ce i do nas u Hrvatsku ako zelimo i to besplatno.
Ja sam profesor matematike ako ne znaju kako to izvesti ja cu im pokazati. To je lako.
Oni u Rusiji gdje je plin moraju imati dongl na istom logaritmu kao ovi u Njemackoj gdje je turbina. Dongl se ukljuci na struju iz atomske elektrane, ali utikac mora biti u Pentagonu. Ne triba elektricni kabel, pozeljno je da struja ide kroz zrak i eto ti turbina radi a plin tece.

Adriana
1 godina prije

aNa zimu, kada Švabe uhvati drhtavica, a nakon što i posljednja turbina prestene s radom iz nije bitno kojeg razloga, pristat će na hitno pokretanje Sjevernog toka 2., Jer, Bože moj, koja je razlika ako plin stiže preko NS1 ili njegovog blizanca NS2. Sadašnjoj Vladi, zasigurno će se gledati u leđa prije toga, ako ih straža Parlamenta ne bude morala odnijeti u nekom drugom položaju, a čak ni Ameri neće moći spriječiti ljude koji lože vatru u bačvama za ugrijati se po trgovima da puste grijanje u svoje domove i pokrenu strojeve na svojim radnim mjestima. NS2 i nije jednojajčani blizanac, jer ga pokreću turbine “Ladoga” koje u St. Peterburgu proizvode i sastavljaju po licenci. tako postoji mogućnost kontrole servisiranja i remonta od strane Gazproma, što znači potpuna autonomnost u procesu od vađenja, prerade, transporta do isporuke. To je možda i glavni razlog zašto su se Ameri i njima poslušni… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Кад је Европа почела да купује велике количине руске енергије, она је добијала попусте од 20 до 50%. Како ћеш иначе да платиш за одморе, социјализам и све то ако немаш новца? Али, ако одједном мораш да плаћаш тржишне цене, више ти тај вишак богатства није доступан.

Zapadno blagostanje se drzalo na jeftinim energentima i pljackanju siromasnih drzava. Prvo je otpalo pa ce jos agresivnije krenuti na drugo. Od proljetos porucujem svima da spreme drva za zimu. na jesen docice svabe i pokupiti sva drva. Poltronske vlasti ce reci da moraju dati sva drva i ugalj zbog evropske solidarnosti. narode nabavite drva ako niste sve pare spucali na moru.

Metabaron
1 godina prije

“Moskva suzama ne vjeruje …”

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

”Dobro, vidim stavili ste WD-40.”

”Ovo tu još treba izglancati…”

”I turbina spremna!!” – Scholz

P.S.
”Ali šefe, Rusi kažu da je treba i lakirati…” – oni Habeck iz pozadine

”Jeba pas čunku i tebi i onom Trudeau … jeste me uvalili!” – Scholz

Max
1 godina prije

Bumerang sankcija.

1 godina prije

Njemačku će prvo očeputati kao kokoš a zatim je poslati na iszočni ražanj !
Da , i to sam rekao prije nekoliko godina , i evo , potvrdjuje se !

Lucija, prva
1 godina prije

Ovo trolanje Siemensa od Rusa nije baš nezasluženo…i obratno.
Sjećate se onog slučaja kad su Rusi kupili plinske turbine od Siemensa…pa ih otpremili na -Krim?
Pod sankcijama?
Svi na zadnje noge…

Siemens Njem. dio živi u strahu od onih preko bare.
Trebalo bi pogledati vlasničku strukturu.
Meni je dosta.
Danas sam gledala vlasničku strukturu “najnaprednije tvornice čipova na svijetu”. Na Tajvanu, naravno.

Cut the rope
1 godina prije

Ma za sve je Putin kriv
Ali sve ovo je goli krac. Čekajte samo da na Europu pošalje zimsku anticiklonu

Vanja
1 godina prije

Ovim Rusi teraju inat da ih prisile da uključe drugu cev jer su toliko problema imali sa tim tokom2.

Tupko Glupko
1 godina prije

Rusi se samo drže propisanih zakonskih sankcija prema Rusiji od strane Njemačke i EU, i to im lijepo daju javno do znanja.
Ne vidim u čemu je problem.
Ne možeš propisati zakonske sankcije i onda izuzimati kako ti odgovara bez izmjena sankcija.
Eto, neka von der Leyenova i EU donesu nadopunu šestih sankcija Rusiji gdje će izuzeti plinske turbine potrebne za rad ST1 iz sankcija i problem riješen.

gargamel.
1 godina prije

Rusi zavise od turbine kao i od tajvanskih cipova.Ovo samo moze tvrditi neko sa IQ ne vecim od broja cipela.

nekoime
1 godina prije

Pa neće si valjda Rusija dozvoliti kršenje sankcija?

Krle
1 godina prije

Švabe bi sad da uvale poluispravnu turbinu, bez papira a kad otkaže opet će biti kriva Rusija, jer “politički” blokira isporuke plina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI