Erdoganov ured komentirao članak Juliana Röpckea o “odbijanju kupnje ruskih S-400”

25 komentara

Poznati njemački propagandist, takozvani “novinar” Julian Röpcke, za tabloid Bild je napisao kako će, prema njegovim izvorima iz Ankare, zbog američkog pritiska Turska otkazati kupnju ruskih sustava protuzračne obrane S-400.

“Čini se da je aktualna kriza turske lire ponovno potaknula na razmišljanje Erdogana. Kako je Bild saznao iz diplomatskih krugova iz Ankare, očito neće doći do sporazuma o isporuci sustava S-400 između Moskve i Ankare”, napisao je u članku za njemački tabloid Julian Röpcke.

“Do isporuke sustava S-400 u srpnju, kako kaže turski predsjednik, neće doći, jer će akvizicija dovesti do sankcija Washingtona, a u svjetlu sadašnjeg pada lire, to bi značilo ekonomski kolaps Turske“, navodno je rekao turski diplomatski “izvor” u razgovoru s Julianom Röpckeom.

Kako bi uradak njegovog kolege iz njemačkog tabloida dobio na vjerodostojnosti, kasnije tijekom dana je dvije kartice teksta za Bild napisao i Sinan Senyurt.

“Turska vojska je trebala primiti prvu isporuku ruskih raketnih sustava S-400 ovog ljeta, protivno volji američkog predsjednika Donalda Trumpa. Kriza lire je očito navela Erdogana da se predomisli”, piše Sinan Senyurt.

“Turska prva zemlja članica NATO-a koja se oslanja na rusku tehnologiju. Međutim, ruski sustav raketne obrane smatra se nespojivim s NATO sustavima. Ali se sada čini da je dogovor s Rusima isključen. Kriza s lirom znači da je Erdogan previše računao na sreću. Loša gospodarska situacija onemogućila je njegove planove. Sada se mora ponovno približiti američkom predsjedniku Trumpu i drugim NATO partnerima. Prije izbora zakazanih u Istanbulu, ovaj bi razvoj mogao oslabiti rezultate Erdoganove stranke”, dodaje Senyurt.

“Turska lira i dalje pada”

Lira

“Istodobno, pad turske lire u četvrtak je potaknuo zabrinutost Središnje banke, koja je obustavila svoje tjedne aukcije kako bi pooštrila svoju monetarnu politiku i podržala liru. Turska valuta je nedavno znatno oslabila i zabilježila minimum u posljednjih osam mjeseci s tečajem od 6,24 lire za dolar. Uzrok je bilo ponavljanje izbora za gradonačelnika u Istanbulu. Ulagači su zabrinuti da će se zemlja do izbora 23. lipnja suočiti s tjednima neizvjesnosti”, zaključuje Sinan Senyurt u članku kojim podržava tezu Röpckea o “propasti turske valute” i “strahu Erdogana od američkih sankcija”

Kao što je čest slučaj s poznatim njemačkim novinarom, on gotovo sigurno nije imamo nikakve izvore u uredu turskog predsjednika koji su upućeni u posao sa sustavima S-400. Zanimljivo je da je vrlo malo svjetskih agencija citiralo Röpckea.

Oglasila se i Ankara

Na kraju se morala oglasiti službena Ankara, što je i učinila.

Turska predsjednička administracija je komentirala izvješće njemačkog Bilda “kako će Ankara, zbog pada kursa lire i pod prijetnjom nametanja američkih sankcija, što će dovesti do pogoršanja gospodarske situacije, navodno odbiti kupnju protuzračnih raketnih sustava S-400 iz Rusije”.

“Vaši izvori su pogrešni. Uzmite informacije od mene: kupnja S-400 je dovršen posao”, rekao je Fahrettin Altun, voditelj odjela za odnose s javnošću turske predsjedničke uprave.

Bild / Bild II / Twitter/Fahrettin Altun

erdoganS-400turskaturska lira
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
4 godine prije

opet ga zahebo neimenovani izvor. uzeo mu novac za falš informaciju ili za fake news. švabe nikada pameti da dođu:)

AAA
4 godine prije

nemoguće da su turci promijenili mišljenje
to je prekretnica ravna kopernikanskom obratu

Il-2
4 godine prije

Julian Roepcke je poznat kao “Jihadi Julian” zbog svojih pro-islamistickih stavova vezanih za sukob u Siriji. Patoloski je mrzitelj Rusije, rusa, Putina, SVEGA i SVAKOGA tko se protivi agresivnoj americkoj vanjskoj politici. Tu naravno racunam i same amerikance kao i dio umjerenijeg establismenta koji se protive ratovima.
Ukratko covjek je tesko bolestan i ne treba ga shvacati ozbiljno. Tko ne vjeruje neka pogleda njegov tweeter profil.
U Hrvatskoj takodjer postoji “lokalni Julian Roepcke”, nista manje bolestan. Njegovo ime je Petar Stošić, pise za index.hr.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Ona ga je izdala.
Kupila na akciji kod mrskog susjeda na dnu ulice.
Dok joj je on nekad davao i na dođem ti….
A ima i veći dućan i na boljem mjestu.
Od onog dotepenca.
Zato osjeća gnjev pravednika.
I ne može se pomiriti s tim.
Neće joj dat’ iz inata onu skupu vazu koju je već kupila.
Ni vratiti novac.
I reći će svima da se kurva okolo.
Vidjet’ će već ona…….
Vratit’ će se njemu, kumeći i moleći……
Nezahvalnica jedna, …….prevrtljiva…….

AJeTo
4 godine prije

Najveca ironija bila bi da kvazinovinar koji pise gluposti na kraju bude u pravu. Kolike su devizne izlatne rezerve Turske? Kina namjerno devalvira svoju valutu, mozda Erdo igra istu igru.

Kajgot
4 godine prije

Ne volim tu neo osmanlijsku gamad, ali nadam se da će kupiti s 400, jer amerima treba par dobrih šamara.

Max
4 godine prije

Kupit će Turci S 400 jer je Erdogan bio bez protuzračne obrane tijekom puča i to ga je uplašilo. Pučisti su kontrolirali večinu avio baza) a onda će se otkriti da S 400 čini f 35 zastarjelim i beskorisnim.

Brainstorm
4 godine prije

da se pomisliti da se turci spremaju na obranu (protuzracnu!?) od amerike. nije valjda da su samo radi razlike u kvaliteti i cijeni spremni na sve sto im se dogadja sa amerikom.

spartak
4 godine prije

Ovakvih piskarala poput toga Ropckea puni su masmediji anglocionističkih vlasnika. Oni su “novinari” samo po tome što pišu za novine (radio,TV), a zapravo su to plaćeni provokatori čiji je zadatak da lansiraju notorne laži zbog izazivanja zbrke. Time naprave kaos u glavama ljudi, koji više ne znaju “tko tu koga” pa im se čini onda da svi lažu. Kako odmiče proces urušava anglocionističog imperija, tako će i takvih provokacija biti sve više. Također, takve lažne informacije su svojevrsni probni baloni za izazivanje tzv. leptirovog efekta (termin poznat u teoriji kaosa) u nekoj sredini, u ovom slučaju turske javnosti, pogotovo vojnih krugova, Zato se i Erdogan našao pozvanim da to demantira jer da je šutio ispalo bi da je “novinar” u pravu.
Takvi su dakle ti bajni mediji “slobodnog demokratskog svijeta”.

FATIH
4 godine prije

A ZNALI IZVOR DA JE S-500 VEC KAPARISAN.
NEAKO TOKA KRECE INSTALIRANJE NYDOLA A-235, S-350,BUK M3,PANCIRA I TOROVA.SVE SE SPREMA ZA INTEGRISANI SISTEM “POLJANA”

tiha voda
4 godine prije

stvari su potpuno jasne..ili ce rusija i,na prvom mjestu kina,stati cvrsto uz iran ili mogu zaboraviti stabilnost u svojim granicama.jednostavno.

politicki nekorektan
4 godine prije

….bild?? toalet papir u koloru…julijan mu dodje k’o maskota ….

Mar
4 godine prije

Dzihadi Dzulijani na aparatima

Nestrpljivi
4 godine prije

Ako erdo popusti i ipak odustane od s400…time će prvo sebi pa narodu pa i diplomatskom svijetu reći da je fufa od 5 kuna sa HIV ukljućenim koja hoda kao šestar poslije jebačine….. Btw ako on ne vidi brutalno važan strateški položaj svoje zemlje do te mjere koju turska ima na spojištu europe i azije te da od crnog mora može napraviti jezero kad god mu se prohtije, onda još i to što drži ogradu koju ako otvori izjesti će na nekoliko milijuna muslimana na mjesec….dakle….mislim.da on ima veeelike adute da se neda ucjenjivati niti od istoka niti od zapada….već isključivo može raditi poteze koji njegovoj državi idu u korist… I uvijek postoji način da se makne od swift sustava i zaštiti svoju valutu….npr zapad je opako sankcionirao rusiju pa je u mnogim segmentima još i procvala…a erdo je na položaju sa dosta aduta….. Ja na njegovom mjestu nebih uuuopće… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI