Otkrivena Gaddafijeva uplata od 440.000 € na tajni račun bliskog suradnika Nicolas Sarkozyja

Sarkozy Gaddafi
23 komentara

Bivši suradnik Nicolasa Sarkozyja primio je uplatu na tajni račun na Bahamima od 440.000 eura iz Libije u veljači 2006., godinu dana prije predsjedničkih izbora u Francuskoj, otkriva Mediapart.

Čini se da je slučaj financiranja iz Libije doživio preokret. Doista, prema informacijama dobivenim od Mediapart-a koji je konzultirao bankarske dokumente, bliski prijatelj Nicolasa Sarkozyja dobio je u veljači 2006. gotovo pola milijuna eura od Libije.

Radi se o Thierryju Gaubertu, bivšem bliskom suradniku Nicolasa Sarkozyja u gradskoj vijećnici Neuilly-sur-Seine, zatim u Bercyju i dobar prijatelj Bricea Hortefeuxa koji je uzastopno obnašao funkciju ministra za imigraciju, rad i unutarnje poslove. Tužiteljstvo je nedavno tražilo četiri godine zatvora, od kojih dvije uvjetno, u financijskoj aferi Karachi, optužene za sumnju u skrivene provizije za prodaju oružja. Ponovno se mora pojaviti od 2. prosinca pred pariškim kaznenim sudom zbog “utaje poreza” i “pranja novca”.

Praćenjem tijeka novac s nekoliko računa Thierryja Gauberta, koje je sud otkrio, uplata u iznosu od 440.000 eura izvršena je 8. veljače 2006. na računu na Bahamima od strane offshore kompanije Rossfield Limited. Međutim, u bankarskim izvodima Rossfielda, koji pripada posredniku Ziadu Takieddineu, primatelj je skriven pod kodnim imenom. Kada je novac uplaćen na račun u Bahamima, Gaubert je sljedeći dan preusmjerio iznos na treći račun, do sada neidentificiran.

Rossfield, koji je godinama bio u srcu afere Sarkozy-Gaddafi, jer mu je uplaćeno tri milijuna eura od Libijske riznice. Mediapart je uspio uspostaviti vezu između novca koji je primio Gaubert i novca koji je uplatio Takieddine.

“To uopće nije moja verzija kako su se stvari odvijale. Dat ću objašnjenje sudu”, rekao je bivši suradnik Nicolasa Sarkozyja medijskoj kući Mediapart, dodavši da to “uopće nije novac iz Libije”.

Ovo je prvi put u slučaju Libije da je član klana Sarkozy umiješan u bankovni prijenos iz Libije, a u svezi operacija koje su prethodile predsjedničkim izborima 2007. Pored toga, otkriće ugrožava obranu klana Sarkozy koji je tvrdio da je posrednik Ziad Takieddine zadržao sume dobivene od Libije za osobne troškove.

Povjerljivi razgovori

Štoviše, transfer u korist Thierryja Gauberta izvršen je samo mjesec i pol nakon tajnog sastanka u Tripoliju između Brice Hortefeux i visokog libijskog dužnosnika Abdallaha Senoussija,  Gaddafijevog zeta i šefa vojne obavještajne službe. Sastanak je održan bez ijednog francuskog dužnosnika, što nikada nije viđeno, kaže Mediapart.

Brice Hortefeux, koji se trenutno nalazi u statusu svjedoka u slučaju Libija, nije precizirao prirodu ovog povjerljivog razgovora i samo je spomenuo migracijsko pitanje. Međutim, ni Hortefeux, ni Senoussi, ni Takieddine nisu bili zaduženi za problem migracija.

Brice Hortefeux je rekao da “ne zna ništa”.

“Prijatelj sam Thierryja Gauberta, ali ne do te mjere da znam detalje njegovih prihoda, izjava i transfera. Nemam niti jednog elementa o tome!”, izjavio je bivši ministar.

Mediapart dodaje kako je Thierry Gaubert čovjek koji je predstavio Ziada Takieddina Briceu Hortefeuxu početkom 2000-ih. Bivši predsjednik Republike Nicolas Sarkozy optužen je od ožujka 2018. za “pasivno podmićivanje”, “nezakonito financiranje izborne kampanje” i “prikrivanje pronevjere javnih sredstava”.

Korupcijalibija
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rolling Bluesman
4 godine prije

Sarkozy je vratio Francusku u NATO, odakle ju je izvukao De Gaulle. Sarkozy moze mirno spavati (nazalost), deep state se brine o tom.

Mamajev Kurgan
4 godine prije

Gadafi je u svojoj dugoj politickoj karijeri na samom kraju napravio katastrofalnu gresku koja ga je kostala zivota i zamalo cijele njegove familije pa i drzave Libije.Dugo vremena sam mislio da je vrlo pametan i mudar …ali sam se na kraju grdno razocarao u njega.
Imao je blizu 2oo milijardi gotovine a dobar deo tih para pred kraj deponovao u zapadne banke…(strasna i idiotska greska) a Putinovoj Rusiji nije hteo da plati pisljivih par milijardi duga iz sovjetskih vremena za oruzje koje je dobijala Libija.
Putin je ocito bio ljut znajuci da Gadafijeva Libija ima silne pare a ciganluse platiti sicu para za jedinog garanta opstanka Libije …Tako je Gadafi sebi i Libiji nacrtao metu u koju ce zdruzeno da roknu isti oni kojima je Gadafi povjerio koliko se zna 162 milijarde us tada vrednih para.

Geopolitika-news
4 godine prije

Gadafi nije mrtav,tako da znate..malo slozite mozaik svih tih događanja,pa cete dobiti rijesenje svega toga..

Pi-zdro
4 godine prije

Taj gad sarkozy je upleten u mali milijan utaja, afera i pronevjera. (na slikama gde se rukuje sa libijskim vođom jasno se vide cinizam i zlobnost; na kraju je poznat da je više bio ciin igrač nego francuski predsjednik) Žao mi je za Gadafijeve i Libiju jer su mislili da će svjetske smradove na taj način zadovoljit. Ozbiljni poznavaoci tvrde da je Gadafi dao preko 40 mil.€ samo za Sarkynu predizbornu kampanju. Gdje je tek libijski novac kojim su raspolagale BNP Paribas, Credit Lyonnais, Societe Gènerale i mnoge druge zapadne praonice novca, koji nikad neće biti vraćen.

Max
4 godine prije

pokojni pukovnik je zato i ubijen znao je sve korupcijske veze zaprijetio je njihovim razotkrivanjem i povalačenjem libijskog novca htio uvest zlatni dinar u trgovanju naftom umjesto dolara kontrolirao je najveće afričke izvore nafte i plina i bio brana migrantskoj invaziji na sredozemlje. država mu nije imala ni centa duga svi građani materijalno zbrinuti.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Cesto se dogada da neko nekog ubije kako mu nebi vratio dug…Nista novo ali je tragedija…Pazite kome posudujete ili dajete svoj glas na izborima!

Janko
4 godine prije

Koja politicka bagra(Bler,Sakozi,..njemacki imena se nemogu sjetiti) su upravljali narodima Evrope i izazivali i diktirali ratove u kojjimaa je je pobijeno na destke hiljada nevinih ljudi zajedno sa Armerima uvijek raspolozenim za rat,(Irak,AfganistanSrbija,Sirija…)a sve zaradi licnih interesa i sklonosti ka zivotu na visokoj nozi.Bler zaradi novca i dalje po svijetu nudi svoje organizacine sposobnosti ,Sarkoci lijeci svoje komlekse niskog rasta sa manekenkom,a njemacki tadasnji presednik i ministar vanjskih poslova stalnim menjanjem zena za mladje,a za takav njihov zivot trebaju veliki novac.I takvi likovi uz pomoc potkupljivih medija narodu pricaju o slobodi i demokraciji i zabludeli narod vode u stradanja i pogibije.Kako tada,tako i danas.E narode bili smo stoka i ostali stoka.

Janko
4 godine prije

Kad je Gadafi trazio povrat svojeg novca,politicka zapadna mafija poslala mu “bonbone” iz zraka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI