Holivudski producent Weinstein osuđen je na 23 godine zatvora za seksualno zlostavljanje

Harvey Weinstein
21 komentar

Osramoćeni filmski mogul Harvey Weinstein osuđen je na 23 godine zatvora zbog seksualnog napada na dvije žene, što je blizu maksimalne kazne s kojom se suočio u značajnom slučaju.

Sudija James Burke izrekao je u srijedu oštru kaznu 68-godišnjem bivšem producentu Miramax-a, zastupajući poziv tužilaštva na strogu kaznu za nekadašnjeg holivudskog titana. Dok su brojne žene optuživale Weinsteina za seksualne zločine, prošlog mjeseca on je osuđen posebno za silovanje trećeg stepena i optužbe za seksualni napad prvog stepena protiv bivše asistentice produkcije Mimi Haleyi i glumačke nade, Jessica Mann. Obje su bile na sudu da bi čule presudu.

Weinsteinova odbrana tražila je izuzeće, moleći sudiju da odredi minimalnu kaznu od pet godina s obzirom na starost producenta i insistirajući da je lošeg zdravlja. Na sud je stigao u invalidskim kolicima u srijedu nakon što je koristio hodalicu tokom sudskog postupka. Nakon presude, Weinstein je podijelio vrijeme između zatvorske ustanove na ostrvu Rikers i bolnice, gdje je prošle nedelje imao operaciju.

Nekada moćna figura, koja je postala glavni negativac pokreta #MeToo nakon što se najprije nekoliko a potom i mnoštvo žena pojavilo sa optužbama 2017. godine, još uvijek se suočava sa višestrukim optužbama za seksualni napad u Los Anđelesu.
Dok je Weinstein izbjegao maksimalnu kaznu od 29 godina i nije proglašen krivim za dvije najozbiljnije optužbe protiv njega, čak i manja kazna povećava mogućnost da će ostatak života provesti iza rešetaka, posebno ako bude proglašen krivim za bilo koju od četiri tačke seksualnog napada sa kojima se suočava u Los Anđelesu. Te optužbe objavljene su istog dana kada je suđenje počelo u Njujorku i prvo su podnete od strane radne grupe LA County osnovane posebno radi istrage navoda koji se odnose na #MeToo koji su potresli industriju zabave.

Weinstein je insistirao na tome da je svaka seksualna aktivnost sa njegovim tužiteljkama bila saglasna, a njegova odbrana je istakla prijateljsku komunikaciju tužiteljki nakon navodnih napada kao dokaz da su žene razumjele da preduzimaju transakcijsku aktivnost. Lascivno ponašanje producenta superzvijezde nije baš tajna u Holivudu, gdje je čak bilo utkano u rutinske viceve, što je učinilo zakašnjelo industrijsko užasavanje na pojam “kauča za kasting” manje vjerovatnim. Međutim, svjedok optužbe Tarale Wulff, koja je svjedočila da je Weinstein silovao 2005. godine, usmjerila je energiju pokreta #MeToo u izjavi u utorak, izjavljujući da se nada da će presuda „poslati jasnu poruku da su se vremena promijenila“.

Prema svjedocima, Weinstein nije reagovao na kaznu, iako je lično molio za milost prije nego što je izrečena. Tvrdeći da osjeća „kajanje zbog ove situacije“, insistirao je na tome da mu je „empatija porasla“ poslije poraza, čak i kada se sječao „čudesnih vremena“ za koje je mislio da ih je imao sa svojim tužiteljkama. “Hiljade muškaraca gube zbog ovog postupka” u slučajevima poput ovog, upozorio je, dodajući da “misli da su muškarci zbunjeni oko ovih pitanja.”

Harvey WeinsteinJessica MannMimi HaleyiTarale Wulff
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
istrazuj
4 godine prije

“…da će presuda „poslati jasnu poruku da su se vremena promijenila“….”

Pa izgleda da se stvarno – nesto mijenja?
Naime, ova cionisticka svinja – bila je bukvalno NEDODIRLJIVI gospodar Holivuda!
U teskim iliti “najdubljim” vezama sa Izraelom i takodjer sa onim Epstajnom (sto “sam sebi” iscupao grkljan u zatvoru) – ovaj je bukvalno kontrolisao cjelokupno cionisticku produkciju Holivuda…
E sad, pitanje za milion paradaiza…
DA li se ista mijenja???
Ne znam.
Sumnjam bas….
Vise sam sklon misljenju da se sada – samo mimikrira.
(Ovakve cionisticke svinje poput Weinstajna ili Epstajna – naprosto su bile previse “vidljive”…)
Medjutim, ocito je da je po srijedi neki zestoki okrsaj u samom epicentru Anglo-cionisticke imperije!
… ili cistka…

Laki Topalović
4 godine prije

Baš, sad samo da ga oslobode kao Dominika Straussa Khana. Koliko sam ja skonto, one je koristio “poziciju moći” da spava s tim ženama. Topa: “Hoćeš ulogu, moraš spavat sa mnom” ili s njjh deset u orgijama. Jel to nasilje. Po meni je prijedlog, gnusne debele svinje, ali još uvijek ponuda. Kakvo zlostavljanje i Me Too Me Quo Me Qua….

mladen
4 godine prije

dobro je da su tu svinju zatvorili, ali kako objasniti činjenicu da su SVI šutili o zločinima sve te godine!?!? Gdje je tu odgovornost!?

Anui
4 godine prije

šta se ovo događa? židov ide u zatvor maje li ovo kraj svijeta?
oni su svetci kako njih u zatvor, ma nebi oni tako nešto nikad uradili.
njima vjera to ne dopušta, to je jedan jako dobar i plemenit narod
to će vam potvrditi svaki Palestinac

Patriot
4 godine prije

Holywood je leglo bluda i pedofilije. Harvey je samo dio spektra. O tome koliko će tko daleko dogurati u svojoj karijeri ovisi i o tome komu će i u kolikoj mjeri dati svoje tijelo. Kako žene, tako i mladi muškarci. Tako to funkcionira u svijetu show biznisa, od najnižih levela da najviših.

glineni golub
4 godine prije

Ako bide osluzivao kaznu- biti ce to ko hotelu sa 6 zvjzdica poput Bernarda Madoffa (on je cak i svoje na koru od banane..)s mogocnostu izlaska do 24. h i posjeta …Njega ce najvjerovatnije njegovi advokati oslobodit i jos ce zatražiti oštetu za svog klijenta kao i Polanski, Bendit Cohena, i mnoge uzvisene rase

Zlokak jevrej
4 godine prije

Zlolivudski pr’ducent

tedi
4 godine prije

Mlade lijepe,a para nemaju, hoce da budu glumice,a sta imas da ponudis? Zar svijet tako nefunkcionise?
Da li je nasa estrada bolja?

Koba
4 godine prije

Zašto dotične gospođe posao nisu tražile na burzi, već su isli gospodinu Weinsteinu na privatne kastinge. Mislim što očekivati, bombonu?
Očito je pretrpjeti malo trenja lakše nego brisati podove, u svakom slučaju isplatljivije je. Tko da pare, ponudi određeni organ na korištenje, ili kakvu drugu uslugu u očekivanju protuusluge saučesnik je, nikako žrtva.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI