Harvey Weinstein dobio još jednu zatvorsku kaznu

Harvey Weinstein
10 komentara

Harvey Weinstein, osramoćeni holivudski filmski mogul kojeg su desetine žena optužile za seksualno zlostavljanje, osuđen je u četvrtak na 16 godina zatvora u Kaliforniji zbog svoje posljednje presude za silovanje.

Sutkinja Višeg suda okruga Los Angeles Lisa Lench odbila je Weinsteinov zahtjev za novo suđenje. Porota je 70-godišnjeg bivšeg filmskog producenta proglasila krivim za prisilno silovanje, nasilnu oralnu kopulaciju i seksualnu penetraciju stranog predmeta.

Optužbe je iznijela neidentifikovana glumica koja je na sudu rekla da je Weinsteinov napad uništio njene snove o uzbudljivoj budućnosti. “Ubrzo sam postao nevidljiv za sebe i za svijet. Izgubio sam svoj identitet. Bio sam slomljenog srca, prazan i sam.”

Weinstein, koji se pojavio na sudu u invalidskim kolicima i tvrdio da ima srčane tegobe i dijabetes, rekao je sudiji da je slučaj protiv njega bio “namještaljka” i da on čak ni ne poznaje ženu. “Molim vas, nemojte me osuđivati ​​na doživotni zatvor. Ja to ne zaslužujem.”

Tužioci su uspjeli dobiti osuđujuće presude protiv Weinsteina na osnovu navoda samo jedne od pet žena čije su tvrdnje prvobitno bile uključene u slučaj. Porota ga je proglasila nevinim za seksualno zlostavljanje drugog optuženog i nije mogla donijeti presudu po optužbama još dvije žene. Optužbe koje proizilaze iz navoda pete žene odbačene su tokom suđenja.

Weinstein već služi 23-godišnju zatvorsku kaznu zbog osude za silovanje 2020. protiv njega u New Yorku. Nova kazna će teći uzastopno, a ne istovremeno, s njegovom ranijom kaznom, što znači da će se suočiti sa 16-godišnjim zatvorom u Kaliforniji kada i ako odsluži kaznu ili bude uslovno pušten u New Yorku.

Kaskada optužbi protiv Weinsteina pokrenula je pokret #MeToo 2017. Njegovi advokati odbrane su tvrdili da su se žene voljno upuštale u “transakcijski seks” s tadašnjim producentom jer je on bio jedna od najutjecajnijih ličnosti u filmskoj industriji.

„Ima mnogo onih koji će proslaviti ovu akciju, ali ovo je tužan dan za pravdu i pravičnost, i nadam se da niko ko je zadovoljan ovim nikada neće biti uhvaćen na pogrešnoj strani kulture otkazivanja dok beznadežno i bezglasno proglašava nevinost, ” rekao je advokat odbrane Juda Engelmayer o izricanju presude u četvrtak.

Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
belp
1 mjesec prije

Evo razloga da uskoci istrazuj aka neon ali nece htijeti on je igrac kabala, njihov igrac.

sebastian
1 mjesec prije

Došao libido na naplatu.

nepoželjni
1 mjesec prije

hahaha!
…znakovito je da ga sada osuđuju za seksualne prijestupe iz prošlosti (ako ih je činio), sada kada više ne može .ebavati. Trebali su ga osuditi dok je to još mogao i činio, sada mu mogu puhati u … na slamčicu. (a i pitam se kojim su mu dokazima dokazali krivnju ako je seks bio protuusluga za šansu u glumačkoj karijeri) …sve mi ovo smrdi na predstavu koja će dati još jedan mali doprinos većem jazu između muškaraca i žena

Đuka Fićuka
1 mjesec prije

Opet Miso T. ima problema sa prijevodom. Spominje zenu koju je Weinstein napao i unistio njene snove.
A nakon toga ona kaze – ubrzo sam postao nevidljiv za sebe i svijet. Iz njegovog google prijevoda nije jasno da li je Weinstein napao zenu ili muskarca.

Max
1 mjesec prije

Čudan slučaj.

tihobl
27 dana prije

Snouden ga je zvao da dodje kod njega. Obecao mu je srediti i radno mjesto u Mosfilmu. Sad se ssigurno kaje sto ga nije poslusao.

ZriBra
27 dana prije

Za većinu oštećenica usuđujem se ustvrditi kako su prije dobivanja uloge od Harrya tražile “me too”,a sada na suđenjima također traže “me too”(mene također)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI