Kanadski BDP smanjen 9% u martu uslijed pandemije COVID-19

Kanada - Ekonomija
22 komentara

Kanadska ekonomija u martu je smanjena za 9 procenata uslijed nove pandemije koronavirusa (COVID-19), navodi se u izvještaju Statistika Kanade.

“Brza procjena BDP-a ukazuje na pad od oko 9 procenata u martu”, navodi se u srijedu u izvještaju o bruto domaćem proizvodu od strane industrije.

“Općenito za kvartal, ova brza procjena BDP-a pokazuje približni pad od 2,6 posto za prvi kvartal 2020. godine”.

Kontrakcija je najveći jednomjesečni pad BDP-a od kada su izvještaji počeli da se objavljuju 1961. godine, saopštila je Statistika Kanada.

Prema izvještaju, neki segmenti kanadske ekonomije pošteđeni su negativnih efekata pandemije COVID-19, a distribucija hrane, mrežna maloprodaja i usluge prenosa doživjeli su rast potražnje.

Prošle nedelje, Statistika Kanade izvijestila je da je više od jednog miliona Kanađana izgubilo posao u martu, povećavši stopu nezaposlenosti za 2,2 procentna na 7,8 odsto – što je najveći mjesečni porast otkad su uporedni podaci postali dostupni 1976. Gotovo šest miliona Kanađana prijavilo se za neki oblik podrške u primanjima od sredine marta, saopštili su kanadski zvaničnici.

Pad zemlje je pokrenuo kanadsku vladu da uvede nekoliko programa, uključujući hitnu subvenciju plata i pomoć u hitnim slučajevima, kako bi ublažila efekte pandemije COVID-19, ali kakav će efekat imati neće biti poznato do objavljivanja cifara za naredne mjesece.

Prema izvještaju kanadske kancelarije parlamentarnog budžeta,procjena je da bi budžetski deficit porastao na 27,4 milijarde dolara u periodu 2019/20, prije nego što bi porastao na 184,2 milijarde dolara u periodu 2020/21 – 8,5% BDP-a i najviši od 1984/85.

COVID-19kanadaKanadski BDPKoronakriza
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Željko
4 godine prije

Baš me interesira ako ima tko da je u Kanadi ili da je bio skoro u kanadi da napiše realan komentar o životu u Kanadi ( ekonomija, cijene nekretnina, plaće, zdravstvo ) i da li je točno da je Kanada postala kao Švedska, po odlukama u svemu? Hvala.

čitalac
4 godine prije

Da vidimo:
u godini je 12 mjeseci, znači 1 mjesec = 8,33 % godine.
Da cijeli mjesec u Kanadi nije radila baš nijedna organizacija i ni jedan pojedinac, čiji rad se broji u BDP onda bi ispad bio 8,33%!!!
A radilo se je siguran sam 50%. Od oka.
Kako su došli do ove brojke?
Opet malo manipuliraju, zar ne?

istrazuj
4 godine prije

James Corbert, kanadjanin u Japanu.
Vjerovano najbolji i najdokumentovaniji “teoreticar zavjere” na mrezi.
Vec mjesecima Corbert ukazuje na ovo ZLO – koje se – uz podrsku govnjivih “googla”, FBja , wikija, i Gatsovih sranja na mrezi – bukvalno zakljucava informacija o ljudima – koji su popizdili na ovu epohalnu laz o tzv “virusu” korone CIOvid19.
https://www.youtube.com/watch?v=QRuYu8-_w18
.
Najvznije je da ljudi pokusaju shvatiti – da nema “teorije zavjere” u vezi ove kosmicne lazi!
Radi se jedino i ZAVJERI – ovih zlocinaca koji preko tzv “naucnika/politicara/novinara/bankara” – upravo kontroliraju nase – ljdske zivote. Na cijelom Svijetu!
SVI su ugrozeni od par zvjerskih familija.

Željko
4 godine prije

OFF TOPIC Ima li tko ideju gdje bi se moglo pobjeći nakon ovoga ludila i paranoje, da ne kažem šizofrenije, zvanog COVID – 19, jer mislim da će nam se opet ova ” pandemija ” desiti, nečijom voljom, u jesen ove godine i da će mnogo duže trajati i što reče jedna gospođa u Tuzli, liječnica u mirovini, onda smo kao ” stado ovaca ” za čipiranje spremni u ljeto iduće godine ?!

pantagana
4 godine prije

Jos uvijek je deset puta veci nego u Rusiji a o sirotinji u Srbiji, Bosni, Iranu, Kubi i ostalim vasim favoritima u Logicnom ne treba trositi rijeci

dulebg
4 godine prije

Ali mislim manje nam i treba: ja cvonjka nisam potrošio na auto, osim što treba da se dopumpaju gume, ne sekiram se za garderobu, ne rade frizeri, kafići, prodaja milion nepotrebnih stvari. Nema baš ni svadbi, rođendana … funkcionišem ko biljka. Šte je za mene 9% uštede ? – sitnica!

i njemački Štasi bi krali
4 godine prije

bild.de/politik/inland/politik-inland/lastenausgleich-nach-corona-krise-gabriel-fordert-vermoegens-umverteilung-70104176.bild.html

… kakva komunistoćka “Mad Marx” ideja

Alex
4 godine prije

Kanada će se iščupat iz krize brže od ostalih. Ali obzirom da susjedi tonu, neće biti lako.

Chisty Walton
4 godine prije

Trebate li zajam? Jeste li tražili gdje dobiti zajam? Jeste li pokušavali dobiti bilo koju vrstu zajma? onda se prijavite sada na? ([email protected]) ako želite dobiti pristupačan zajam. Zajam se ovdje nudi po vrlo niskoj kamatnoj stopi od 2%. Kontaktirajte nas ako vas zanima.!!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI