Rusija je povećala međunarodne rezerve za preko 10 %, a zalihe zlata za 28 % u jednoj godini

Zalihe zlata - Rusija
18 komentara

Zemlja stvara zalihe zlata od 2018. godine nakon velikog pomaka u strategiji kojom se udio američkog dolara u portfelju značajno smanjuje, dok plemeniti metal zamjenjuje dolar kao značajna komponenta ruske imovine koja se koristi u njenim interakcijama sa drugim zemljama.

Posljednji izvještaj Ruske centralne banke pokazuje da je ta zemlja primijetila značajno povećanje svojih međunarodnih rezervi, kako od početka ove godine, tako i od jula 2019. Rezerve su porasle na 574,2 milijarde dolara – 18,2 milijarde dolara, ili 3,27 %, povećanja od početka godine i porast od 53,9 milijardi dolara, ili 10,36 %, od 19. jula 2019. godine.

Rast deviznih sredstava i zlatnih rezervi najviše je doprinio rastu međunarodnih rezervi, koji se nastavio uprkos uticaju pandemije koronavirusa na ekonomiju. Nadalje, godišnji rast rezervi od 10 % u skladu je s rastom prethodnih godina od 12,27 % između 2018. i 2019. i 9,69 % između 2017. i 2018. godine.

Istovremeno, nivo ruskih rezervi SDR (Special Drawing Rights), dopunskog deviznog sredstva izdatog od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), doživio je manji pad sa 6,75 milijardi na 6,68 milijardi dolara.

Iako su devizne rezerve skočile na impresivnih 19 milijardi dolara od jula prošle godine, upravo su zlatne rezerve najviše doprinijele povećanju sposobnosti Rusije da trguje sa stranim zemljama. Centralna banka je akumulirala dodatnih 30,512 milijardi dolara imovine plemenitih metala, što je povećanje od 28 %, od ljeta 2019. godine, mada je nejasno koliko je ta suma stečena kupovinom novog fizičkog zlata, a ne preispitivanjem već postojećih sredstva. Cijene zlata su skočile za 25 % od prošlog ljeta zbog pandemije koronavirusa i pratećih turbulencija na globalnim tržištima.

Kontinuirani rast ruskih međunarodnih rezervi ukazuje na to da je zemlja do sada uspjela zauzdati uticaj pandemije na ekonomiju. To takođe ukazuje na novu paradigmu koju je usvojila centralna banka – od proljeća 2018. Moskva smanjuje svoju glavnu dolarsku aktivu, hartije od vrijednosti američkog trezora, smanjujući taj iznos sa 96 milijardi na 48,724 milijarde dolara. U isto vrijeme, Rusija je počela da prikuplja više zlata svake godine, zamjenjujući dolar plemenitim metalom u svom portfelju. Iako su zlatne rezerve porasle za samo oko 13 % između 2017. i 2018., porasle su za oko 28 % između 2018. i 2019. godine, čime je Rusija postala najveći svjetski kupac plemenitog metala u posljednjih nekoliko godina.

rusijazaliheZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Borik
3 godine prije

Ja mislim da je Rusija stvarno agresivna zemlja i to zahvaljujuci Putinu.
Na kraju dana sto ce im zlato?
Zasto ne pohranjuju Dolar?

hiber
3 godine prije

Potpuno konfuzan tekst koji čak i priznaje svoju konfuznost. Jedino bitno je da se autor u svemu služi dolarom, a ne uncama što bi kod zlata bilo uobičajeno.
Naime, količina zlata se mjeri u uncama, a ne dolarima.

weston
3 godine prije

Nek oni to skupljaju kad dodje pravo vrijeme to ce uzeti sebi Washington, nesto kao naplata sto su ih oslobodili,
to jest lisili neprijateljstva.

Max
3 godine prije

Oni povećavaju zalihu i brinu za svoj narod.

Bosanac
3 godine prije

Oni ko povecavaju rezerve, trebat ce im ovim tempom 50 godina da stvore sto su ovi samo sad u ovoj ‘krizi’ nastancali eura i dolara zapadnjaci – jebe lud zbunjenog

Zax
3 godine prije

Rusija se ocito pripremila za globalni financijski slom koji se dogadja i koji ozbiljni analiticari najavljuju vec godinama. Plan sirov ali jednostavan i ucinkovit. Nagomilaj zlato i naoruzaj vojsku. Vise me brine europa i zapad. Izgleda da je ovaj slom zapad docekao spustenih gaca.

nepoželjni
3 godine prije

Sigurno je bolje u rezervi držati zlato nego nečije bezvrijedne papirnate novčanice… ali meni i dalje ne drži vodu to sumanuto sakupljanje zlata i gomilanje u sefovima… a baš zahvaljujući ruskoj potražnji cijena tog zlata je u svijetu porasla (!) Stvarno to nema logike… ako bi sada Ruska država prestala kupovati zlato, cijena bi mu automatski pala jer nitko drugi nema toliki interes za gomilanjem istoga u tim količinama (?) Jedino pravo i opravdano objašnjenje vidim u tome da Rusi to zlato sakupljaju za neki superiorniji entitet kojemu to zlato ima uporabnu vrijednost i spremno je u zamjenu za zlato sakupljaču i donosiocu platiti novim, za nas nepoznatim nacrtima i idejama, za nama u ovom trenutku nepoznate tehnike i tehnologije. Takav zaključak temeljim na dvije činjenice; 1. kada je Amerika bila glavni sakupljač zlata na planetu, njihov razvoj i uspon je imao strelovitu brzinu i u kratko vrijeme su postali… Čitaj više »

Ad astra
3 godine prije

Što zalihe zlata znače običnom Rusu. Investirajte u infrastrukturu, razvoj države, zdravstvo… To je pokazatelj razvijenosti društva, a ne povečanje zaliha zlata. Rusija je država koja je među vodečim u svijetu pu količini iskopanog zlata. Cijena zlata na svjetskom tržištu je visoka i mala je potražnja za njim. Kad cijena padne porast će potražnja. Zato Rusija kupuje svoje zlato. Zlatu se ne treba diviti jer to je jedan resurs kojem cijena varira i ovisi o svjetskoj ekonomiji. Ekonomska moć države ogleda se u GDP-u.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI