fbpx

Rusija je povećala međunarodne rezerve za preko 10 %, a zalihe zlata za 28 % u jednoj godini

Zalihe zlata - Rusija

Zemlja stvara zalihe zlata od 2018. godine nakon velikog pomaka u strategiji kojom se udio američkog dolara u portfelju značajno smanjuje, dok plemeniti metal zamjenjuje dolar kao značajna komponenta ruske imovine koja se koristi u njenim interakcijama sa drugim zemljama.

Posljednji izvještaj Ruske centralne banke pokazuje da je ta zemlja primijetila značajno povećanje svojih međunarodnih rezervi, kako od početka ove godine, tako i od jula 2019. Rezerve su porasle na 574,2 milijarde dolara – 18,2 milijarde dolara, ili 3,27 %, povećanja od početka godine i porast od 53,9 milijardi dolara, ili 10,36 %, od 19. jula 2019. godine.

Rast deviznih sredstava i zlatnih rezervi najviše je doprinio rastu međunarodnih rezervi, koji se nastavio uprkos uticaju pandemije koronavirusa na ekonomiju. Nadalje, godišnji rast rezervi od 10 % u skladu je s rastom prethodnih godina od 12,27 % između 2018. i 2019. i 9,69 % između 2017. i 2018. godine.

Istovremeno, nivo ruskih rezervi SDR (Special Drawing Rights), dopunskog deviznog sredstva izdatog od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), doživio je manji pad sa 6,75 milijardi na 6,68 milijardi dolara.

Iako su devizne rezerve skočile na impresivnih 19 milijardi dolara od jula prošle godine, upravo su zlatne rezerve najviše doprinijele povećanju sposobnosti Rusije da trguje sa stranim zemljama. Centralna banka je akumulirala dodatnih 30,512 milijardi dolara imovine plemenitih metala, što je povećanje od 28 %, od ljeta 2019. godine, mada je nejasno koliko je ta suma stečena kupovinom novog fizičkog zlata, a ne preispitivanjem već postojećih sredstva. Cijene zlata su skočile za 25 % od prošlog ljeta zbog pandemije koronavirusa i pratećih turbulencija na globalnim tržištima.

Kontinuirani rast ruskih međunarodnih rezervi ukazuje na to da je zemlja do sada uspjela zauzdati uticaj pandemije na ekonomiju. To takođe ukazuje na novu paradigmu koju je usvojila centralna banka – od proljeća 2018. Moskva smanjuje svoju glavnu dolarsku aktivu, hartije od vrijednosti američkog trezora, smanjujući taj iznos sa 96 milijardi na 48,724 milijarde dolara. U isto vrijeme, Rusija je počela da prikuplja više zlata svake godine, zamjenjujući dolar plemenitim metalom u svom portfelju. Iako su zlatne rezerve porasle za samo oko 13 % između 2017. i 2018., porasle su za oko 28 % između 2018. i 2019. godine, čime je Rusija postala najveći svjetski kupac plemenitog metala u posljednjih nekoliko godina.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
18 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Borik
Gost
Borik
9 mjeseci prije

Ja mislim da je Rusija stvarno agresivna zemlja i to zahvaljujuci Putinu.
Na kraju dana sto ce im zlato?
Zasto ne pohranjuju Dolar?

Stara Kuka
Gost
Stara Kuka
9 mjeseci prije
Reply to  Borik

Zato hrvatska država nije agresivna pa je na vrijeme, prije nego što je poskupilo, rasprodala i zadnji gram zlata. .

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije
Reply to  Borik

Si ozbiljan ili nas zafrkavaš!?

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
9 mjeseci prije
Reply to  Borik

Zlato za razliku od dolara ima svoju unutrašnju vrijednost koju je zlato očuvalo već tisućama godina, dok su sve papirnate valute u zadnjih pola tisićljeća trajale manje od 150 godina.
I na početku i na kraju dana dolar je samo jedinica za dug jer je dolar isključivo kao dug proizveden.

Ico
Gost
Ico
9 mjeseci prije
Reply to  Borik

Trebaju pohranjivati umno retardirane poput Borika, u Sibir naljsigurnije

hiber
Gost
hiber
9 mjeseci prije

Potpuno konfuzan tekst koji čak i priznaje svoju konfuznost. Jedino bitno je da se autor u svemu služi dolarom, a ne uncama što bi kod zlata bilo uobičajeno.
Naime, količina zlata se mjeri u uncama, a ne dolarima.

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije
Reply to  hiber

Količina…koliko nečega imaš u težini….koliko nečega imaš u vrednosti…koliko u zapremini…kolika je nečega ne znam šta te interesuje.

Venom
Gost
Venom
9 mjeseci prije
Reply to  hiber

@hiber

Jeste, imaš pravo.
A dužina se mjeri u “Amperima” ili po naše u “Konjskim snagama”

weston
Gost
weston
9 mjeseci prije

Nek oni to skupljaju kad dodje pravo vrijeme to ce uzeti sebi Washington, nesto kao naplata sto su ih oslobodili,
to jest lisili neprijateljstva.

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

Oni povećavaju zalihu i brinu za svoj narod.

Bosanac
Gost
Bosanac
9 mjeseci prije

Oni ko povecavaju rezerve, trebat ce im ovim tempom 50 godina da stvore sto su ovi samo sad u ovoj ‘krizi’ nastancali eura i dolara zapadnjaci – jebe lud zbunjenog

Zax
Gost
Zax
9 mjeseci prije

Rusija se ocito pripremila za globalni financijski slom koji se dogadja i koji ozbiljni analiticari najavljuju vec godinama. Plan sirov ali jednostavan i ucinkovit. Nagomilaj zlato i naoruzaj vojsku. Vise me brine europa i zapad. Izgleda da je ovaj slom zapad docekao spustenih gaca.

otpisani
Famed Member
otpisani
9 mjeseci prije

Sigurno je bolje u rezervi držati zlato nego nečije bezvrijedne papirnate novčanice… ali meni i dalje ne drži vodu to sumanuto sakupljanje zlata i gomilanje u sefovima… a baš zahvaljujući ruskoj potražnji cijena tog zlata je u svijetu porasla (!) Stvarno to nema logike… ako bi sada Ruska država prestala kupovati zlato, cijena bi mu automatski pala jer nitko drugi nema toliki interes za gomilanjem istoga u tim količinama (?) Jedino pravo i opravdano objašnjenje vidim u tome da Rusi to zlato sakupljaju za neki superiorniji entitet kojemu to zlato ima uporabnu vrijednost i spremno je u zamjenu za zlato… Pročitaj više »

Ad astra
Gost
Ad astra
9 mjeseci prije

Što zalihe zlata znače običnom Rusu. Investirajte u infrastrukturu, razvoj države, zdravstvo… To je pokazatelj razvijenosti društva, a ne povečanje zaliha zlata. Rusija je država koja je među vodečim u svijetu pu količini iskopanog zlata. Cijena zlata na svjetskom tržištu je visoka i mala je potražnja za njim. Kad cijena padne porast će potražnja. Zato Rusija kupuje svoje zlato. Zlatu se ne treba diviti jer to je jedan resurs kojem cijena varira i ovisi o svjetskoj ekonomiji. Ekonomska moć države ogleda se u GDP-u.

otpisani
Famed Member
otpisani
9 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Ad astra
Oprosti, ali zar mislišš da su Rusi stvarno toliko glupi !!? (napisao si: – “Kad cijena padne porast će potražnja. Zato Rusija kupuje svoje zlato”)
Pa koja je logika da Rusija kasnije prodaje svoje zlato na burzama kada cijena padne ?? (pročitaj još jednom moj komentar i razmisli o tome)

ad astra
Gost
ad astra
8 mjeseci prije
Reply to  otpisani

otpisani, logika je slijedeća. Rusija je država koja rafinira zlato, kopa ga. Njihove n tvrtke svake godine iskopaju određenu količinu zlata koje prodaju za novac, da bi mogle poslovati. Ako svjetsko tržište ne potražuje zlato, što državi preostaje do li da ga otkupi i da omogući firmama da dalje posluju. To je jedna vrsta zamke ali tu nema pomoći. Zlato je roba, a svaka roba ima cijenu koju diktira tržište. Znanje je jedino neprocjenjive vrijednosti.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik