Dok Berlin upozorava kako ”malena iskra može uzrokovati katastrofu”, Grčka se zaklinje da će braniti svoje interese u Sredozemlju

Turska - Grčka
25 komentara

NATO saveznici nadmeću se u iznošenju tvrdnji u pogledu potencijalno bogatih područja ugljikovodika na istočnom Sredozemlju, no ovog mjeseca nastale su napetosti nakon što je Turska započela bušenje radi istraživanja u području koje se nalazi južno od Antalije, odnosno područje na koje prava polaže Grčka.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias u utorak je uputio upozorenje Turskoj usred kontinuirane eskalacije napetosti, koje su nastale zbog teritorijalnog spora na Sredozemlju, ističući kako je Atena spremna “braniti svoja suverena prava”, optužujući Ankaru za nastavak “provokacija” i “kršenja” međunarodnog prava “usprkos pozivima susjeda na smirivanje situacije”.

U razgovoru s novinarima nakon sastanka s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom, Dendias je rekao da je njegova zemlja spremna voditi dijalog s Turskom o sporu zbog bušenja plina, ali “ne pod prijetnjama” koje dolaze iz Ankare.

Dendias je dodao da Njemačka, kao i cijela Europska unija, “stoje solidarno” na grčkoj strani.

Maas je u utorak otputovao u Atenu kako bi razgovaraos Dendiasom o stanju na istočnom Sredozemlju. Očekuje se kako će kasnije otputovati u Ankaru na odvojene razgovore s turskim ministrom vanjskih poslova, Mevlutom Cavusogluom.

”Mala iskra može uzrokovati katastrofu”

Govoreći u Ateni, Maas je nazvao “trenutnu situaciju na istočnom Sredozemlju …ekvivalentnom igranju vatrom” i upozorio da “svaka, pa i ona mala iskra može dovesti do katastrofe”.

Također u utorak, grčki državni ministar Giorgos Gerapetritis rekao je da Atena neće sudjelovati ni u kakvoj raspravi s Turskom u vezi sa sporom zbog bušenja kao ni o sigurnosnim pitanjima sve dok Ankara nastavlja vojno vršiti pritisak na regiju. Zatražio je da Turska odustane od “svih agresivnih akcija”, kako bi se mogao započeti dijalog.

Turska spremna razgovarati ”bez preduvjeta”

Kasnije tijekom dana, nakon obraćanja novinarima, nakon sastanka s Maasom, Cavusoglu je rekao da se Ankara “zalaže za pregovore o poštenom dijeljenju, ali da nitko ne bi trebao postavljati preduvjete, uključujući i Grčku”.

Cavusoglu je također upozorio grčku stranu da se ne bavi eskalacijom napetosti te je upozorio da će Turska “učiniti sve što je potrebno bez ustručavanja” u slučaju vojnog pritiska.

Turski ministar vanjskih poslova također je optužio Grčku da slijedi “maksimalistički pristup” u pomorskom sporu, za koji je smatrao da je “oprečno međunarodnom pravu” te rekao da “provokativni koraci Atene” mogu samo poremetiti daljnji dijalog.

Grčka i Turska u utorak održavaju odvojene vojne vježbe u istočnom Sredozemlju pokraj grčkog otoka Krete. Grčka je najavila vježbe u nedjelju nakon što je Turska izdala Navtex, savjet o produženju geodetskih aktivnosti broda Oruc Reis do 27. kolovoza. Ankara je reagirala u ponedjeljak, optužujući Atenu za “sjetvu kaosa”, najavljujući vlastite vježbe.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je Grčku u ponedjeljak da će Atena biti “jedina žrtva negativnog scenarija” u slučaju eskalacije i obećao je da Ankara neće učiniti korak unatrag u svojim aktivnostima bušenja, u vodama za koje Grčka tvrdi da pripadaju njoj.

Turska je već pojačala svoje vojne aktivnosti u regiji, ne samo u Sredozemlju, već i u Egejskom moru, području koje je dom dugogodišnjeg teritorijalnog spora dvaju NATO saveznika. U nedjelju je tursko ministarstvo obrane objavilo ratne igre u Egejskom moru u kojima su sudjelovali borbeni zrakoplovi F-16. Ranije je grčka mornarica izvijestila o pojačavanju aktivnosti turskih podmornica uz grčku obalu i kao i korištenje protupodmorničkog sonara, koji je ometao rad letjelice grčkog zrakoplovstva.

Grčki i turski ratni brodovi navodno su se susreli jedan s drugim u incidentu koji se dogodio u blizini Oruc Reisa 12. kolovoza, nakon čega ratni brodovi obje zemlje nastavili patrolirati tim područjem.

Grčko-turski razdor

Nedavna eskalacija napetosti između Grčke i Turske nastala je na temelju aktivnosti bušenja kod Oruc Reisa, južno od Antalije i zapadno od Cipra na akvatoriju za koji Grčka tvrdi da pripada njoj. Seizmički istraživački brod počeo je s bušenjem na tom području samo nekoliko dana nakon što su 6. kolovoza Grčka i Egipat potpisali pomorski sporazum, kojim su definirana velika područja istočnog mediteranskog dijela kao dio ekskluzivnih, ekonomskih zona.

Grčka i Egipat potpisali su svoj sporazum nekoliko mjeseci nakon što su Turska i libijska vlada, podržana od strane Turske u Tripoliju, zaključile vlastiti ekskluzivni sporazum o ekonomskoj zoni, koji obuhvaća Kretu i druge grčke otoke. Obje strane odbacile su međusobno sklopljene sporazume kao “nelegitimne” i “nezakonite”.

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
3 godine prije

Jel to Maas projicira situaciju i u suštini se boji da će mu domaći milijuni Turaka “zapaliti iskru”?

Meštar
3 godine prije

Sve ovisi na čijoj je strani Izrael. Ako su Izrael i Francuska na strani Grčka, onda bi Grci mogli i prolijevat krv za tu stvar jer iza njih stoje dvije nuklearne sile. Naravno da će Francuzi i Izraelci dati koliko god treba tuđe krvi

KISIK
3 godine prije

Berlin…upravo su zabranili demonstracije planirane za subotu!
Strah ih je ljudi,a ne virusa!

Dokurčilomi
3 godine prije

Zašto svađa oko ugljikovodika? Pa treba im zabraniti objema bušenje i vađenje i narediti da koriste solarke, vjetrenjače i sl.

Alex
3 godine prije

Proročanstvo Nostradamusa je da će 3.sv.rat započeti na Bliskom Istoku. Ali tko bi pomislio na Tursku i Grčku …i Mediteran…🤔🙄😱

ratko mladic
3 godine prije

Turski ministar vanjskih poslova također je optužio Grčku da slijedi “maksimalistički pristup” u pomorskom sporu, za koji je smatrao da je “oprečno međunarodnom pravu” te rekao da “provokativni koraci Atene” mogu samo poremetiti daljnji dijalog ____________________________ pa videli smo i na primeru Kipra kako ste trenutno okupirali suvereni deo grcke tj Kipar bez postovanje medjunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta grcke! taj scenario grcka vise nece tolerisati ikakvo priblizavanje turskih trupa grckoj granici i smatrace ih agresijom na grcku, turska je bila nekada deo nato-a ali je grcka i u nato i u eu sto na zalost turaka turska nije u eu te veca prava na pomoc nato-a moze da racuna pre grcka nego turska pogotovo posle kupovine s-400 ruskog sistema, tako da je turska izgubila ikakvu pomoc od strane nato-a. tako da ce sa jedne strane nagrnuti kurdi koji imaju pravo na deo turske kao suverenu teritoriju kurda,… Čitaj više »

nekoime
3 godine prije

Germanska Džamahirija nastoji smiriti situaciju.

varjag
3 godine prije

Turskoj evropska unija treba odmah uvesti sankcije, a ako dođe do rata podržati Grčku svim sredstvima. Podržati i Siriju da očisti Idlib.

alterego
3 godine prije

Zakon jaceg je iznad svih.

Bosanac
3 godine prije

1. Za rat su potrebne pare,
2. Koga bi stitio NATO u slucaju da 2 clanice medjusobno ratuju?

Nil 1
3 godine prije

Ovdje ima ljudi koje ne znaju sta je to turčin. Pa to je prevrtljiva narav, ratoborna, oni međusobni njihovi pogledi ispod oka, neznaju normalnu komunikaciju uspostavit ako neće bit dramatično visoki tonovi glasni.
Molim vas pogledajte ih u njemačkoj ne zidaju, ne vare, nema bravara sve nešto taxi, frizerski saloni, kebab prodaju, shisa barovi.
NJEMAČKA JE NAPRAVILA RUPU U EUROPI S TURCIMA I ARAPIMA

srpothoisnerginsefigvnswdfvniuswdviswdv
3 godine prije

Što lažu teutonski varani, pa i Grčkom i Turskom upravlja isto varan.

Max
3 godine prije

Što se Njemačka ima miješati ? Njemačko miješanje i šewfovanje je uzrokovalo kaos po čitavoj Europi.

Mladen
3 godine prije

A možda se Čovik stvarno zove Ratko mladić

BitCeBoljeKadNasNeBude
3 godine prije

Osobno mislim da je rjesavanje sitnih problema ( i privatnih ) jako zanemarena stvar.

Jeremija
3 godine prije

Cisto informativno, da li bi se nasao tako uvridjenim da netko ima nadimak Tito, Che Guevara, Marsal Zukov, Bismarck, Napoleon, Dzingis Kan, Julije Cezar, itd….?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI