KONTRA MIŠLJENJE: Je li nacionalizacija Goodyeara u Venezueli ispravna odluka?

Goodyear
130 komentara

Upravo smo objavili vijest o nacionalizaciji američke tvrtke Goodyear u Venezueli. Nametanjem kontrole nad američkim proizvođačem guma, vlasti žele osigurati posao i plaće za 1160 radnika. Portal Logično je na strani malog i vrijednog čovjeka koji na svojim leđima nosi sav teret ovoga svijeta. Međutim, sve u životu treba sagledati s obje strane. U nedostatku objektivnosti, posljedice znaju biti strašne. Na portalu Logično ćemo, upravo zbog objektivnosti, od danas imati rubriku “kontra mišljenje”. Stavit ćemo se u položaj druge strane. Izazov jeste, ali privlači.

Agencije Reuters je izvijestila o prekidu rada Goodyeara u Venezueli. Radnicima su ponuđene gume umjesto plaća. Vlast, sindikati i radnici su se složili da nastave proizvodnju, jer ipak se radi o glavnom proizvođaču guma. Odlučeno je pokrenuti pravne postupke kako bi se utvrdila eventualna odgovornost tvrtke CA Goodyear Venezuela zbog sabotaže i destabilizacije nacionalne ekonomije.

Postavlja se pitanje jesu li vlasti Venezuele ispravno postupile i kakve će to posljedice imati po radnike koji čekaju svoje plaće?

Goodyear je privatno poduzeće s ciljem stvaranja profita, a komu je sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama. Umjesto da izvozi gume iz SAD-a, Goodyear je odlučio proizvoditi ih u Venezueli, što je vrlo pohvalno jer time jedan dio profita ide i Venezuelcima, a ne samo Amerikancima.

Kao svako privatno poduzeće, Goodyear je pravno ili moralno lice i o tome smo već pisali u tekstu o moralu. Ono je zaštićeno zakonom i nitko mu ne smije nauditi, pa čak ni centrala u SAD-u. Vlasti Venezuele ne polažu nikakvo pravo na Goodyear u Venezueli, niti ga mogu nacionalizirati, ako pri tome nisu dogovorili cijenu s centralom u Sjedinjenim Američkim Državama. Svaka prisilna nacionalizacija, iza koje ne stoji dogovor, je protuustavna.

Gdje je pogriješila vlast Venezuele?

Reuters piše da je Goodyear odlučio prekinuti svoju aktivnost u Venezueli. Za ugasiti jedno poduzeće, moraju postojati valjani razlozi. Postoje tri glavna načina kako se gasi jedno poduzeće:

  1. Poduzeće ima svoj statut. Nešto kao rodni list. U statutu jasno piše kada se poduzeće osniva i na koliko godina. Na zapadu se poduzeća osnivanju na 99 godina. Po isteku tog perioda, poduzeće se automatski gasi, osim ako osnivači prije ovog roka ne odluče produžiti život poduzeća što zahtjeva izmjenu njegovog statuta. Nekada se u statutu, osim broja godina, navodi i cilj umjesto godina. Kada se ispuni cilj osnivača, poduzeće se također gasi.
  2. Ekonomski faktor je najčešći razlog gašenja jednog poduzeća. Ako poduzeće više ne može poslovati pozitivno, poduzeće ulazi u stečajni postupak, a nakon toga se vrši likvidacija. Stečajni postupak i likvidacija poduzeća su kolektivna procedura koju vodi i kontrolira stečajni upravnik.
  3. Treći način je dogovorno gašenje poduzeća od strane osnivača, koje također zahtjeva strogo kontroliranu proceduru.

Kada znamo kako je moguće ugasiti jedno poduzeće, znamo gdje je pogriješila vlast Venezuele. Goodyear ima mogućnost zatvoriti poduzeće u Venezueli, ali pri tome mora respektirati točno određenju proceduru. Gašenjem poduzeće, ne gasi se obveza prema radnicima i državi. Osnivači moraju riješiti sve obveze poduzeća Goodyear, prije nego se poduzeće obriše iz registra poduzeća.

Nigdje ne piše je li osnivač poduzeća tvrtka Goodyear iz SAD-a ili se radi o autonomnom poduzeću koje je imalo ugovor o korištenju patenata i robne marke Goodyear. Ako je vlasnik poduzeća bila tvrtka Goodyear iz SAD-a, tada radnici moraju biti isplaćeni do zadnje plaće, ali ne mogu spriječiti zatvaranje poduzeća.

Informacija da su gumama plaćeni zaposlenici, govori da se radi o nedostatku aktive za nastavak rada poduzeća, čime se pokreće kolektivna procedura stečaja i likvidacije. Samim tim, nacionalizacija Goodyear nije bila ni potrebna. Zgrade, radnici i Goodwill se mogao ponuditi na tržištu nekom domaćem ili stranom investitoru koji već ima iskustva u proizvodnji guma, patente i tehnologiju.

Venezuela ne može tužiti Goodyear za sabotažu, jer po svim zakonima društva kapitala osnivači imaju slobodu udruživanja i razdruživanja. Također nije moguće koristiti marku Goodyear jer na nju nitko ne polaže pravo osim Goodyear poduzeća. Čak ni proizvodnja guma u pogonima Goodyear je protuzakonita zbog patenata i autorskih prava.

Iz svega možemo zaključiti da odluka vlasti o nacionalizaciji poduzeća Goodyear neće spasiti radnike. Oni će raditi dok ima sirovina i dok ih ne stisnu tužbama zbog autorskih i drugih srodnih prava.

Vladi Venezuele bi bilo bolje da se obrati nekom proizvođaču guma iz Kine ili neke druge njima prijateljske zemlje koja će vrlo lako organizirati već uhodane radnike, te im omogućiti redovna primanja i riješiti nestašicu guma na tržištu Venezuele.

Goodyear
Pretplatiti se
Obavijesti o
130 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tobia quantrill
5 godine prije

kontra misljenje …. pozdravljam ideju i inicijativu portala, sto god kontra bilo (op.a. ironija na uvrzenu CCN,NBC itd pakiranu istinu).

kontra misljenje kao ‘lazna dezinformacija’ ma sto god to znacilo

Bubakar Sanogo
5 godine prije

Ocajnicki potez propalog rezima nakon kojeg vise nitko normalan nece doci investirati u zemlju u kojoj se otima privatna imovina kako se kome sprdne.

Святославич 966
5 godine prije

Ma tu su vec Kinezi stavili sapu svoju..To je vec zavrsena prica..
Sami da se usude na taj potez bi bila ludost i samoubistvo.

Son of Alerik
5 godine prije

Ovaj tekst je pisan s liberalnog aspekta što podrazumijeva vladavinu zakona, poštovanje privatnog vlasništva, zaštitu ulaganja,…te samim tim ne može opravdavati odluku vlade (ili čega već) Venezuele, a što je nužno potrebno (zbog većine simpatizera) s obzirom na to da se radi o bolivarskoj državi. Na najboljem putu k radničkom samoupravljanju koji, kao što znamo vodi izravno u 1988-90-u, vrijeme u kojem je taj sustav doživio svoj potpuni kolaps. Revolucionari se nikad nisu, kako bi rekao drug Tito, držali zakona kao pijan plota. Čak ni onih koje su sami donijeli. Stoga ne treba čuditi kad se bolivarska vlast ne pridržava vlastitih zakona, kamo li međunarodnog prava. Nitko ne kaže da mora, ali onda posljedično ni drugi ne moraju ostati skrštenih ruku i gledati kako im se otima imovina. Ovo nije prva, niti jedina nacionalizacija (nezakonita, nelegitimna i nelegalna otimačina tuđe imovine) u Venezueli. Možda je zadnja jer vjerojatno više nemaju… Čitaj više »

Mucke
5 godine prije

Goodyear napravio tvornicu u Venecueli iz cistog altruizma?Bit ce prije radi jeftine radne snage i posljedicno veceg profita.Imaju li lokalne vlasti pravo braniti se od podrivanja vlastite ekonomije preko multi nacionalnih kompanija?
Naravno da imaju.Agrarna reforma,eksproprijacija i nacionalizacija nisu izumi socijalizma,pojavili su se puno prije nego li je socijalizam nastao.Najlakse se pravit budala kad jedno od navedenih zakonskih rjesenja zakaci malo vece igrace.

Georgij Žukov
5 godine prije

Menadjerima Ferrari a radnicima gume , good deal 🙂

Robert
5 godine prije

Goidyear je morao izaći zbog svoje vlade, našao je istočnog partnera, obje strane dogovorile su se sa Venezeuelanskom vladom. Goodyear je dijelom isplaćen, dijelom oslobođen plaćanja davanja izašao čist. Nako godinu dana tzv upravljanja tzv radnika ulazi taj istočni investitor na velika vrata. Nastavlja proizvodnju pod svojim imenom za domaće tržište i pod Goodyear za Goodyear za strana tržišta. Kasta na vlast dobija svoje pinke, a jadna rulja mit o pravičnoj nacionalizaciji.

Emiliano Zapata
5 godine prije

Zaboravili ste da nas sistem porobljava, a svaka borba unutar sistema je unaprijed izgubljena bitka jer se koristite njihovim metodama i alatima…S bandom se drugacije nemoze. Neces sutra protiv banke tako sto ces trazit nize kamate, vec tako sto treba iskorijeniti krvopije!

Ante
5 godine prije

Da ono idemo poštivati zakone zapada i njegovog vlasništvo. Dok u isto vrijeme taj zapad čini sve moguće da uništi državu od koje traži da poštuje zakon. Ne vidim svrhu da Venezuela poštiva zakon kada ga ne poštuje Amerika. Neki će odmah reći, to nije tako Venezuela mora poštivati zakone bla bla potpuno ignorirajući ono što radi Amerika. Ovo je rat! A u ratu se ne poštivaju mirnodopski zakoni. Tko će pobijediti na kraju to ćemo vidjeti. Ako se sve riješi onda u miru opet mogu poštivati zakone.

pera detlic
5 godine prije

A sta kazete na ideju da tvornica jednostavno nastavi raditi kao i do sada (pod predpostavkom da imaju gdje plasirati proizvode) samo da ukloni ili promjeni logo. Raspodjela novca kao i do sada, a ako ima nekog profita u drzavnu kasu.
SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU !!!!

preseren3
5 godine prije

Zaboravite vi ovo kontra mišljenje!!!!!!!!
Kad bi imali na drugoj strani fairplay, opravdane razloge, svakako.
Ali kad imaš na drugoj strani multinacionalku, koje podleže politici, samo je pitanje, AKO SI SPOSOBAN NAČI RAZLOGE!!!!
Venezuela je pod udarom, kao RUSIJA, KINA, IRAN, S.Koreja, gdje NIKAKVA ekonomska pravila ne igraju.
Samo napraviti što veču štetu.
DALI je neka država bolivarska ili kako god je želite nazvati, ne igra NIKAKVE uloge!
Jedino što igra ulogu je, da se ta država NIJE PRIPREMILA zakonski, na podmukle igre zapada!
Kinezi, Rusi, su se pripremili, ovaj jad, nije…
Zajebi kontra mišljenje!
Izpusti doodyear logo i radi dalje, jer zemlja gume treba.
Opčenito je nacionalizacija JEDINI način, da spasiš svoje ljudstvo od iskorištavanja.
Pa ako sada treba, da prilagodiš zakone…

preseren3
5 godine prije

Ova zemlja sa nekad 400 milijardi trgovačke razmjene postala je smijurija, jer nije imala dovoljno toaletnog papira….
Nije bilo para?
Ili nije bilo poduzeča, koje bi ga produciralo?
Netko se ružno poigrao sa zemljom, a to sigurno nije predsednik…. Ne brine ON o tome.
A MEDIJI, ove hijene ne kasne iskoristiti…… Jedva čekaju.

Georgij Žukov
5 godine prije

“Revolucionari se nikad nisu, kako bi rekao drug Tito, držali zakona kao pijan plota. Čak ni onih koje su sami donijeli.” Son of Alerik Isus vs Tito 🙂 Titova politika bratstva i jedinstva bila je sekularna verzija Isusova “ljubi bližnjeg svog”. Titovu politiku su, kao i Isusovo učenje, prigrlili siromašni a odbacili bogati. Isus je učio da će prije deva proći kroz ušicu igle nego li bogataš dospjeti u Raj. Zato je Tito, u svojoj beskonačnoj milosti, bogatima bogatstvo oduzeo i dao im šansu da se Raja dokopaju. 🙂 Isus je bogatima poručio: “Vaše zlato i srebro uhvati rđa, njihova će rđa biti svjedočanstvo protiv vas i kao oganj progutati vaša tjelesa”. Oduzevši im zlato i srebro koje ih je vodilo u propast, Tito je nacionalizacijom bogate spasio od vatre Pakla. 🙂 Tito je uzeo od bogatih i dao siromašnima. Učinio je to slijedeći nauk Svetog Ambrozija, koji je vjerno… Čitaj više »

Siniša
5 godine prije

Paušalna ocjena da nemogućnost isplate radnika, tj. isplata u gumama, znači nedostatak aktiva;pre bih rekao da je samovolja firmaša i ciljano pravljenje socijalnih nereda.

shumadinac
5 godine prije

Ja sam apsolutno za poštovanje zakona – svih zakona. Jer zakoni su ti koji nas brane od nečije samovolje, nasilništva, pljačke… bilo od strane pojedinaca, organizacija ili država. Ako su zakoni doneti onda bi trebalo da rešavaju neki problem zbog koga su doneti. Nepoštovanje zakona vodi u haos i zakon jačeg. Ovo ne da je tačno nego je i potvrđeno: neko ko je sebe proglasio najjačim je prisvojio pravo da napada druge države jer im tako donosu demokratiju i ne traži odobrenje UN-a, ako traži odobrenje onda ga traži za jednu stvar a radi nešto drugo, okupira druge tržave tvrdeći da ih oslobađa od terorista, glavoseče i kanibale proglašava umerenom opozicijom, dovodi na vlast naciste državnim udarom, “prodaje ciglu” i saveznicima… uh, ne mogu dalje. Kakve ovo ima veze sa Venecuelom? Ima jer taj neko otvoreno preti da će i njima doneti demokratiju uz pomoć petokolonaša. Ta pretnja je stvarna… Čitaj više »

Jole
5 godine prije

Maduro od tolikih resursa ne može naći među svojima jednog poduzetnika da napravi tvornicu toalet papira nego mora čekati tamo nekog da ga izvadi iz skladišta.

Blago onom kome nije jasno da od Venezuele nema ništa.

giordano bruno
5 godine prije

Protestantska USA je Kolonijalna sila u Katolickoj Juznoj Americi desetinama godina.
Narodi se bore za slobodu kako umeju i mogu, nije lako pod jarmom stajati uspravno.
Kako ne umeju u Venecueli, isto kako ni mi nismo umeli, napravili su nas glupima, da ni danas ne mozemo da se osvestimo.
Neko pita kako se to kod nas desilo, treba samo da pogleda Libiju, Irak, Siriju i Afganistan, to mu je odgovor, da zna kako se kod nas desilo, ne treba niko da mu prica price.

Laki Topalović
5 godine prije

Trumpova administracija u ovom trenutku ozbiljno razmatra uključivanje Venezuele na popis” terorističkih država “, što će Washingtonu dati za pravo (odnosno sam će sebi dati za pravo,) za oštriji ekonomski i politički napad na zemlju. Dakle, RAT JE i sve tlapnje o patentima, ugovorima, trgovinskim i poslovnim odnosima na temelju međunarodnih propisa padaju u vodu, ko što reče gore @preseren3

mladen3x
5 godine prije

Ha,jel ispravna?Po meni je jer ekonomski rat sa strane SAD-a je počeo a u ratu se ne biraju sredstva,čim prije počneš lakše ti je kasnije.Na mjeru protumjerom,uostalom i sami kažu da je u pitanju vlastiti promet jer je najviše guma stizalo iz te tvornice pa zašto to zatvoriti,nema smisla zatvarati jer se gleda za interes vlastitog naroda.Mislim,mogli su uvažati iz Kine al bolje ovako,uzeli smo vam tvornicu pa se vi lijepo jeb…..kad ste protiv nas.Poštujem intelektualno vlasništvo ali samo u fer tržišnoj utakmici,ak mi nešto namečeš i gušiš me,ne poštujem ni tebe ni tvoje intelektualno koje si izmislio.

ShaCkaL
5 godine prije

Jel zna itko kakvo je stanje bilo u Venezueli prije dolaska HUGA na vlast? Mislim uvoz – izvoz, bruto dohodak po glavi itd… Kvaliteta života općenito?

ShaCkaL
5 godine prije

10 guma za plaću pa čine im uslugu. Da im daju novac kakva je situacija nebi mogli kupiti litru mlijeka za čitavu mjesečnu plaću ( Kad bi bilo mlijeka) al nema mlijeka. Onako gume mogu kontroli ili razmjeniti za puno više. Pa kad bi pitali radnike da biraju izabrali bi gume. Pa daj ljudi budite realni nemojte lagati sebe. Znači svi bi izabrali GUME..

Borac2
5 godine prije

Za pocetak kao da je Goodyear doso u Venezuelu da otvara tvornice iz humanitarnog razloga.
Jedino tako je i ispravno. Kada te iskoriste i sankcijama kao sile u bijedu, bogatom oduzmi pa nahrani jadnika. Steta sto je vec 100 komentara ovdje, ali slicni zakoni postoje u Ceskoj, pa tako svaka firma koja je usla u zemlju privatizacije radi, nema sanse da zatvori tvornicu i baci 1000 ljudi na cestu, jos sa gumama oko vrata jer drzava preuzima kontrolu ili se placaju kazne.

Fitcher
5 godine prije

Ja opet ne vidim što je toliko sporno kod tih autorskih prava? Tih par slova? Ako je to problem samo promjene naziv i problem rješen. Ako Kinezi nemaju probleme sa time zašto bi Venezuela imala? Iovako su pod raznoraznim sankcija.
Sama tehnologija za proizvodnju guma je već odavno izmišljena a sumnjam da ju je Goodyear izmislio.

Zvrk
5 godine prije

Imam bujnu maštu pa ću izvalit nešto bez obzira na posljedice. Smatram da urednik portala poprilično revno i temeljito čita komentare ispod tekstova. Štoviše, piše preko nekoliko imena s ciljem da usmjeri raspravu u željenom smjeru i time mijenja, tj. stvara mnijenje čitatelja i ostalih komentatora.

Ivo
5 godine prije

Portal koji objavljuje članke za i protiv na zadane teme. Portal u kojem glavni provokator objavljuje članke i kao autor. Portal koji proklamira slobodu mišljenja i istovremeno briše i cenzurira neke neugodne istine…

Logično se sve više razotkriva kao profesionalno pripremljen Psy-op projekt, s ciljem praćenja dijela populacije koja odbija mainstream propagandu, i istraživanje pogodnih metoda za utjecanje na njihovo razmišljanje. Pitanje je jedino tko stoji iza toga… ne znam zašto mi BND pada na um.

Amater
5 godine prije

Ako tvrtka vodi politiku koja narušava interese Venezuele , čak što više proizvodi krizu onda je to možda jedino rješenje …
Što bi Amerika ućinila da kod njih neka tvrtka ruši sistem ????

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI