Saudijska Arabija prijeti napuštanjem dolara u naftnim transakcijama

Saudijska Arabija - transakcije bez dolara
29 komentara

Saudijska Arabija je zaprijetila da će prestati prodavati naftu za dolare i davat će crnu zlato za druge valute. To će Rijad učiniti ako Sjedinjene Države usvoje zakon kojim namjeravaju kažnjavati zemlje članice skupine OPEC za skupu naftu.

Govorimo o izmjeni antimonopolskog Zakona Sherman usvojenog 1890. godine, koji uključuje borbu protiv bilo kakvog ekonomskog dogovora i uspostave monopola. U novom zakonu američki zakonodavci predlažu da se na popis dodaju kompanije i cijele države, čime bi se sankcionirao OPEC.

U nacrtu dokumenta objavljenom na internetskoj stranici Zastupničkog doma se navodi da u ovom slučaju zemlje gube suvereni imunitet od sudskog progona od strane američkih sudova.

Reuters piše da su prijetnje Rijada potvrdila tri različita izvora koji vode energetsku politiku Saudijske Arabije. Rekli su da su posljednjih mjeseci o odbijanju dolara u trgovini naftom razgovarali svi visoki saudijski dužnosnici zaduženi za energetski sektor. Rijad je također održao pregovore s drugim članicama skupine OPEC i američkim Ministarstvom energetike.

Reuters primjećuje da su šanse da se novi američki zakon protiv monopola primjeni na OPEC minimalne i da Rijad vjerojatno neće poduzeti takvu da se raspravlja ovo pitanje govori o iritaciji saudijskih vladara i šeika, što znači da bi se SAD mogle odlučiti da sankcioniraju OPEC.

“Saudijci znaju da je odustajanje od dolara njihovo “nuklearno oružje”, rekao je jedan izvor.

Drugi vjeruju da će usvajanje zakona biti početak kolapsa američke ekonomije. Dužnosnici Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije odbili su komentirati situaciju.

Reuters ističe da se prijetnje Saudijske Arabije podudaraju sa željama zemalja proizvođača kao što su Rusija, Iran i Venezuela, kao i velikih potrošača kao što su EU i Kina, koji žele diversificirati  svjetsku trgovinu i smanjiti američki utjecaj.

Danas Saudijska Arabija kontrolira desetinu svjetske proizvodnje nafte. Crno zlato zauzvrat daje 2 do 3% svjetskog BDP-a. Oko 60% naftnih transakcija se danas plaća u dolarima, dok je prije samo nekoliko godina taj iznos bio gotovo stopostotan. U ovom slučaju, burze naftnim financijskim ugovorima trguju uglavnom u dolarima.

S druge strane, ističe Reuters, Saudijci imaju gotovo 1000 milijardi dolara ulaganja u Americi i drže 160 milijardi dolara američkog duga. Osim toga, od 1986. je valuta Saudijske Arabije vezana za dolar.

Kako ističe vodeći analitičar ruske Zaklade za nacionalnu energetsku sigurnost (NESB), Igor Juškov, Sjedinjene Države od najvećeg uvoznika postaju najveći izvoznik nafte i stvaraju snažan alat utjecaja, koji je ionako već vrlo visok.

“Stoga ne iznenađuje što druge zemlje proizvođači traže načine da se zaštite od američkog utjecaja”, istaknuo je Juškov.

DolarNaftaplaćanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
4 godine prije

Prodavati svoju naftu za valutu koji oni žele?? Mislim da će se uskoro otkriti kako s.barabija ima oružje za masovno uništavanje, kojem treba 15 min. da doleti do londona.

S druge strane, ukoliko samozvani prinčevi nisu terminalno bolesni u glavu, za pretpostaviti je da su kupili nekoliko nuklearnih projektila sa pristojnim dometom.

Red Dog
4 godine prije

Allahu Ekber!
Allahu Ekber!
Pakleni plan kineza i rusa zakucavanja kolca u samo srce Murike se privodi kraju 🙂

Emiliano Zapata
4 godine prije

Oni mogu rezati glave po ambasadama, kamenovat zene na ulicama, branit im da voze, putuju itd. Oni mogu sta hoce isto kao i njihovi saveznici, usa i israel.

Son of Alerik
4 godine prije

Iz ovog iskrenja strateških saveznika se da uvidjeti neposobnost elite koja upravlja sa SAD-om percipiranja nove stvarnosti u kojoj SAD nije svjetski hegemon, niti svjetski policajac čiji zakoni bi bili nadređeni ne samo američkim građanima, nego i državama po njihovom izboru. Bit će zanimljivo vidjeti rasplet ovog sukoba. Povuku li se Amerikanci nakon saudijske prijetnje te u svom novom zakonu izuzmu Saudijsku Arabiju i njihove kompanije, onda će se tvrdnja o saudijskim dolarima u trgovini naftom kao nuklearnom oružju pokazati točnom. Ili barem nam ukazati da je to jedino oružje od kojeg SAD strepi. Ostanu li Amerikanci pri tom zakonu, pokazat će da se ne boje saudijskog ‘nuklearnog oružja’. Udio američkog dolara u svjetskim deviznim rezervama se kreće oko 63% , 62 posto država veže svoju valutu uz dolar, a približno isti postotak zemalja u razvoju zadužuje se u toj valuti, a 45% svih međunarodnih plaćanja se vrši u dolaru.… Čitaj više »

Ive Oldtimer
4 godine prije

A sto ce biti ako im amerikenjci odluce prodati demokaraciju

AJeTo
4 godine prije

Dugorocno je bolje za Saude da loze peci dolarima, a naftu da prodaju za posten novac. Sigurno znaju da onima koji se odreknu sotone slijedi iskusenje.

MilanPraha
4 godine prije

Saudijska arabija nesmije prdnuti dok im to nedozvole ameri i englezi kojí su tu drzavu cirkusa stvorili a ne dá nece prodávají naftu u dolarima.Istina, trgovina nafta dolarom ce doci kraj Ali je Jos své to prebrzo, rádi se na Tome dá dolar nebude glavna valuta u transakcijama naftě..

MilanPraha
4 godine prije

Amerika je pod kontrolom globalista, bití ce onako kako oni kazu sada a ne ameri..americkoj drzavnom eliti je odzvonilo.

octopus
4 godine prije

Možda je u sve upletena Kolinda kao sukreatorica američke vanjske politike? Možda saudi planiraju u kunama naplaćivati naftu? Ako se to dogodi garant glasam za nju!!!

Lucija
4 godine prije

SAD od uvoznika postaju izvoznik nafte…! Jadna im majka.
Zna se što to znači za jednu državu. Rusija je udio izvoza sirovina smanjila u bilanci na 40%…
Hm…a tko izvozi visoku tehnologiju ? Eto.
Btw, Sherman Antitrust Law je dobar zakon. Ali neznam baš koliko je dobar i primjenjiv u međunarodnim odnosima….?

Zadranin
4 godine prije

Živi bili pa vidili dan kad će S.Arabija dobit mud*.
Iako, radije bi da dobiju po tim mud**a. ?
Pljuc!

farree
4 godine prije

Bezsmislen članak. Čak i kada bi Selman ili bilo koji Saud i pokazao želju da se suprstavi Americislika Sadama kako ga izvlaće iz rupe bi mu bila stalno na oćima. Sama pomisao da bi $ mogao biti srušen od strane Saudijskih gnjida je zapravo absurdna

Alen
4 godine prije

Znamo svi da ksa mi pod razno nece odustati od dolara , sto zbog svojih razloga sto zbog americke sile u dvoristu..
Ako ksa se odluci za taj potez to ce znaciti da je veliko sra.nje pred nama..
Pitanje je onda samo s kim u dogovoru je ksa..
Tacan odgovor je : s izraelom…

Lurker
4 godine prije

Ovo me podsjeca na onaj vic – tko je rekao, zeko je rekao ?

Nestrpljivi
4 godine prije

Saudijci i jesu ključ za rušenje dollara!!!
A to sam bio već rekao cca~30 puta…
Pa da se smire ameri i zavlada nešto veći mir na planetu…znaju oni da nemogu nikome prijetiti A-bombama jer bi istovremeno ubili sami sebe i cijeli planet….zato saaamo treba transakcije u trgovini naftom obavljati bilo kojom valutom koja nije dollar do te mjere da izgubi na vrijednosti!!!!=da se naaapokon smire u svojom ulozi svjetskog policajca…to što rade je već postalo totalno neukusno i gledati i komentirati…zašto jednostavno ne sjednu za stol sa ostalim igračima i fino ravnomjerno podjele resurse tak da svi imamo kruha…a ne svrgavat režime i postavljat poslušne lutkice….i radit još veći disbalans…ma petljam sad i sam sebe više….
Uglavnom receptura postoji i samo ju treba primjeniti..i to je to

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI