Venezuela odbacuje dolar i za međunarodne transakcije će koristiti euro

22 komentara

Venezuela napušta američki dolar, a sve buduće transakcije na venezuelanskom tržištu deviza će se provoditi u eurima, priopćio je Tarek El Aissami, potpredsjednik zemlje i ministar gospodarstva.

“Sankcije koje je nedavno Washington uveo protiv Caracasa blokiraju mogućnost nastavka trgovine uz korištenje američkog dolara na venezuelanskom tržištu deviza”, rekao je El Aissami, dodajući kako su američka ograničenja “ilegalna i protivna međunarodnom pravu”.

“Američka financijska blokada Venezuele utječe i na javni i privatni sektor zemlje, uključujući ljekarne i poljoprivredu, te pokazuje koliko daleko imperijalizam može ići u svojoj ludosti”, rekao je potpredsjednik Venezuele.

Plutajući tečajni sustav Venezuele, Dicom, će raditi u eurima, juanima ili bilo kojoj drugoj konvertibilnoj valuti i omogućit će deviznom tržištu korištenje bilo koje druge konvertibilne valute”, rekao je El Aissami.

Potpredsjednik je dodao da su sve privatne banke u Venezueli dužne djelovati unutar sustava Dicom.

“Vlada će između studenog i prosinca prodati 2 milijarde eura kako bi omogućila građanima da kupe europsku valutu ali po stvarnoj, a ne spekulativnoj stopi”, kazao je El Aissami.

Washington ne skriva svoju želju da ukloni s vlasti predsjednika Venezuele, Nicolasa Madura, kojeg je optužio za represiju protiv oporbe. Trumpova administracija je čak govorila o mogućnosti takozvane “humanitarne intervencije” u zemlji, ali su istog dana uslijedile najave veliki kineskih investicija u zemlji, a Rusija je odlučila produbiti vojnu suradnju s latinoameričkom zemljom, ma što to značilo.

Prošle godine su SAD nametnule sankcije koje zabranjuju trgovanje novim dugom venezuelanske vlade i vlasničkim udjelima koje je izdala državna naftna tvrtka PDVSA. Washington je također uveo više sankcija za glavne dužnosnike vlade Venezuele. Nicolas Maduro je također na crnoj listi, ali je poručio da je to za njega “velika čast”.

Američki pritisak je uzorkovao ozbiljnu društvenu i gospodarsku krizi u Venezueli posljednjih godina, a zemlju je pogodila hiperinflacija i devalvacija nacionalne valute.

Usprkos svemu, nominalni BDP Venezuele, koja ima 31 milijun stanovnika, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda je 2017. bio nešto veći od 210 milijardi dolara i odustajanje od američkog dolara u izračunu nije najpovoljniji rezultat za američku administraciju i politiku sankcija i pritiska protiv “nepoćudnih vlada”.

Tarek El Aissami
FOTO – Tarek El Aissami u palači Miraflores tijekom objave odustajanja od dolara
DedolarizacijaDolarEuromaduroPDVSAPetro
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
RoPe
5 godine prije

Pa Euro drži ista ekipa ka Dollar ako se ne varam. Jel ima neki ekonomist da pojasni koja je stvarna implikacija ove odluke?

velebit
5 godine prije

Nevažno.

DAWOR
5 godine prije

RoPe …….ne sam euro,i kineski yuan također……

preseren3
5 godine prije

Vrlo interesantno!!!!!
Znači, po vašim podatcima, Venezuela ima BDP 210 milijardi uz 31 milijuna stanovnika, a Ukrajina ima BDP 100 milijardi uz 60 milijuna?
Pa se čovijek upita, ko je ovdje lud?
Zašto sirotinja u Venezueli, a u Ukrajini sve super?
Nitko se ovdje ništa ne upita oko medija?
Majko mila………..!!!!!!

spartak
5 godine prije

Uuro i dolar su ko Kurta i Murta

rover70
5 godine prije

O americi: Saudijci im srušili tornjeve u NewYorku. Sijeku nepoćudnim novinarima prste i glave. Financiraju terorizam diljem svijeta i najbolji su im prijatelji. Najveći neprijatelji su im oni koji ne daju svoje resurse – to sve govori o tome da su amerikanci duboko zaglibili.

bbbb
5 godine prije

Pa bolje da su uzeli juan ili rublju a ne brata dolara jevreja.

Ivi tz
5 godine prije

Ničija nije do zore sjala. Pa tako i djavolja,pardon američka. živjela VENECULA

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

HM..postaje sve zanimljivije.Ne tako davno neki lideri su platili glavama kad su izjavili da ce se rijesiti petrodolara u naftnom biznisu. Sad cemo vidjeti koliko su se stvari promjenile u nekoliko godina. Hoce li Rusija i Kina uspjet spasit Venecuelu i zastit svoja ulaganja i interese ili ne? Pitanje je sad hoce li se hegemoni povuc ili ce ici zakuhat zesce Rusiji i Kini u dvoristu da si oslobode ruke oko Venecuele?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI