Ako vas muči bolest giht, budite oprezni s cijepljenjem, jer povećava rizik za pojavu nove krize za gotovo 3 puta

Cjepiva i Giht
2 komentara

Mogu li adjuvansi u cjepivima izazvati napad gihta kod osoba koje muči ova bolest? Klinička studija (faza 3) nedavno je sugerirala takvu mogućnost, a istraživači su odlučili saznati više o mogućoj vezi između cijepljenja i krize gihta.

Giht i cijepljenje

Bolesnici s gihtom moraju biti oprezni sa svim potencijalnim pokretačima akutnog napada gihta. Kada je na tržište stavljeno rekombinantno cjepivo Zoster RZV, kliničke studije (faza 3) pokazale su da se rizik od akutnog napada uvećao sa 3,6 puta nakon cijepljenja.

U tom kontekstu, istraživači su istraživali moguću vezu između cijepljenja i krize gihta. U tu svrhu, analizirali su podatke 517 osoba oboljelih od gihta i redovito ih pratili između 2003. i 2010. Cilj ove studije bio je utvrditi čimbenike rizika za ponavljajuće napade gihta.

Giht je bolest ili zdravstveno stanje kojeg obično obilježavaju ponavljajući napadi upalnog artritisa. Manifestira se kao crven, osjetljiv, vruć i natečen zglob. U većini slučajeva zahvaćen je zglob nožnog palca. Giht je metabolička bolest, koja nastaje kao posljedica trajno visokih razina mokraćne kiseline u krvi (hiperuricemija) i taloženja kristala mononatrijevog urata u zglobovima i drugim dijelovima tijela.

Rizik je više nego udvostručen nakon cijepljenja

Sudionici studije bili su svi pacijenti kojima je ranije dijagnosticiran giht, a imali su barem jedan napad gihta u prethodnoj godini. Ispunjavali su internetske upitnike svaka 3 mjeseca tijekom jedne godine, ali i svaki put kad su imali akutni napad gihta.

Istraživači su ukupno prikupili i analizirali 990 upitnika, ispunjenih nakon pojave napada gihta. Od svih upitnika, njih 28 je prijavilo cijepljenje u dva dana prije krize. Istodobno, istraživači su prikupili 1.404 upitnika za praćenje izvan krize, od kojih je 21 prijavilo cijepljenje.

Iz tih podataka, istraživači su mogli utvrditi da sudionici cijepljeni u roku od dva dana imaju 2,4 puta veći rizik od akutnog napada gihta, u usporedbi s necijepljenim sudionicima. Ova veza između cijepljenja i krize gihta bila je neovisna o drugim čimbenicima, kao što su: konzumiranje alkohola, konzumiranje visoko-purinske hrane i uzimanje diuretskih lijekova.


Izvor: BMJ

Giht
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alxx
3 godine prije

Ako imate giht, ogromna je verovatnoća da imate težak deficit Vitamina C (i/ili magnezijuma i/ili natrijuma)

Vitamin C ima ogromnu sposobnost neutralizacije mokraćne kiseline…

Damir
3 godine prije

Da si ovca, to je neosporno. Čak si to i sam priznao pa ti se pola prašta.

Hajde još jednom pročitaj početak teksta?

Što povećava rizik? Vrsta cjepiva ili adjuvansi?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.