Bidenova kandidatkinja za novou direktoricu, dobila je skoro 300 miliona dolara grantova od Pfizera

Big Pharma-Farmaceutska industrija i novac
7 komentara

Kandidatkinja predsjednika Joea Bidena za novog šefa Nacionalnog  instituta za zdravlje  (NIH) dobitnica je skoro 300 miliona dolara u istraživačkim grantovima od Pfizera .

U pitanju je dr. Monica Bertagnolli, koja trenutno obavlja funkciju direktorice Nacionalnog instituta za rak. Ona bi zamijenila vršioca dužnosti direktora NIH dr. Lawrencea A. Tabaka, bliskog saradnika milijardera Billa Gatesa, koji je imenovan da privremeno preuzme dužnost nakon ostavke dugogodišnjeg direktora dr. Francisa Collinsa.

Bertagnolli, hirurški onkolog, Biden je u izjavi opisao kao osobu koja je „svoju karijeru provela pionirski naučnim otkrićima i pomerajući granice mogućeg za poboljšanje prevencije i lečenja raka za pacijente, i osiguravajući da pacijenti u svakoj zajednici imaju pristup na kvalitetnu njegu.”

“Dr. Bertagnolli je liječnica -naučnik svjetske klase čija će vizija i vodstvo osigurati da NIH i dalje bude pokretač inovacija za poboljšanje zdravlja američkog naroda”, navodi se u saopštenju.

Dr. Anthony Fauci, bivši glavni predsjednički medicinski savjetnik i bivši direktor Nacionalnog  instituta za alergije i infektivne bolesti , rekao je u intervjuu da je lično zagovarao Bertagnollijev izbor za sljedećeg direktora NIH-a.

“Ona ima onu vrstu ličnosti za koju mislim da je važna za direktora NIH-a,” rekao je Fauci. “Ona je čvrsta u svojim principima, ali je veoma simpatična osoba, s kojom se lako slaže.”

Dodao je da Bertagnolli ima “veoma solidan akademski rekord”.

Ali ono što je Bijela kuća odbila da istakne jeste da je od 2015. do 2021. Bertagnolli dobio više od 290,8 miliona dolara od Pfizera iz preko 110 grantova za istraživanje. Ovaj iznos čini oko 89 posto svih istraživačkih grantova koje je dobila u tom periodu. (Povezano: Big Pharma pomaže u plaćanju godišnjih budžeta regulatornih tijela za lijekove širom svijeta .)

„Da li to znači da je dr Bertagnoli lično korumpirana? Uopšte ne“, primetio je demokratski predsednički kandidat Robert F. Kenedi Jr. „Ali to znači da će ona verovatno zastupati stavove i prioritete farmaceutske industrije . Ovako se hvataju agencije.”

Bertagnolli je primala novac od više kompanija Big Pharme

Prema podacima koje su objavili  Centri za Medicare i Medicaid usluge , dok je Bertagnolli dobila većinu svojih grant sredstava od Pfizera, novac je dobila i od drugih farmaceutskih korporacija, uključujući Johnson & Johnson i AstraZeneca . Također je dobila grantove od Genentecha, Mercka i Seagena.

Bertagnolli je obično primala ovaj novac preko organizacija koje je nadgledala za finansiranje istraživačkih projekata u kojima je bila glavni istraživač. Kao glavni istraživač, Bertagnolli bi imala zadatak da upravlja finansiranjem granta.

Najveće donacije Bertagnollija koje je finansirala Big Pharma otišle su za Alliance Foundation Trials i Alliance for Clinical Trials in Oncology. Bila je predsjednica obje organizacije.

Bertagnollijeve bliske veze s Big Pharma kompanijama su posebno važne jer NIH ima značajan utjecaj na njihove aktivnosti, uključujući potpisivanje grantova za istraživanje i razvoj lijekova.

Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Otudjeni
11 dana prije

Prvi! Aha! Primila je ona josta! Fauci je nahvali🤣🤣🤣🤣

Ivan
10 dana prije

To se ne moze popraviti, to zlo se moze samo pobiti. Umjesto sto Ameri tamane neduznu djecu po skolama, pametnije bi im bilo da otvore sezonu lova na ovakve jelene kapitalce..

Max
10 dana prije

Takvi su se raširili po svim državama.

Valter Sapajev
10 dana prije

Nek im je uzela pare očigledno se sve zna pa i tako se zna čije će interese zastupati. Veći su problem balkanski posranci odnosno političari kokošari koji novac dobivaju ispod stola

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI