Kansas tuzi Pfizer zbog obmanjujućih tvrdnji o učinkovitosti i rizicima njegovog cjepiva

Pfizer vakcina nuspojave
12 komentara

Država Kansas podnijela je tužbu protiv velike farmaceutske tvrtke Pfizer, navodeći da je farmaceutski div iznio “obmanjujuće tvrdnje” o učinkovitosti i rizicima svog cjepiva protiv Wuhan koronavirusa (COVID-19).

U tužbi koju je podnio državni odvjetnik Kansasa Kris Kobach tvrdi se da je Pfizer namjerno prikrio dokaze koji povezuju njegovo cjepivo s miokarditisom i komplikacijama u trudnoći. “Pfizer je dao više obmanjujućih izjava kako bi obmanuo javnost o svom cjepivu u vrijeme kada je Amerikancima trebala istina”, rekao je Kobach.

Pravni postupak, pokrenut u ponedjeljak, 17. lipnja, tvrdi da je Pfizer lažno promovirao učinkovitost svog cjepiva iako je znao da se njegova zaštita s vremenom smanjuje i da je neučinkovito protiv određenih sojeva COVID-19.

Osim toga, Kobach tvrdi da je Pfizer obmanuo javnost tvrdeći da njegovo cjepivo sprječava prijenos koronavirusa, unatoč tome što je tvrtka kasnije priznala da nikada nije proučavala ovaj aspekt. Kobach je također optužio Pfizer da surađuje s platformama društvenih medija na “cenzuri govora kritičnog” prema cjepivima protiv COVID-19.

U tužbi se navodi da Pfizer svojim postupcima krši Zakon o zaštiti potrošača Kansasa i traži se neodređena novčana odšteta.

Pfizer je odbacio optužbe, a predstavnik je izjavio da tužba “nema osnova” i da su izjave tvrtke o njezinom cjepivu protiv COVID-19 točne i znanstveno utemeljene.

Pfizer muče pravni sporovi oko cjepiva protiv COVID-19

Ova tužba slijedi obrazac pravnih izazova s ​​kojima se suočava Pfizer.

U studenom je teksaški državni odvjetnik Ken Paxton podnio sličnu tužbu, optužujući Pfizer za “nezakonito lažno predstavljanje učinkovitosti cjepiva protiv COVID-19 tvrtke i pokušaj cenzuriranja javne rasprave o proizvodu”.

Kontroverza oko Pfizerovog cjepiva protiv COVID-19 nije nova.

U lipnju 2021. Uprava za hranu i lijekove izdala je upozorenje o povećanom riziku od miokarditisa i perikarditisa, rijetkih stanja upale srca, povezanih s Pfizerovim i Moderninim cjepivima protiv COVID-19. Upozorenje je stiglo nakon što su se pojavila izvješća o pojedincima koji su doživjeli ova stanja nakon cijepljenja.

Kao dodatak ispitivanju, studija koju je ranije ovog mjeseca objavilo amsterdamsko sveučilište Vrije Universiteit pokazala je da su medicinski stručnjaci i primatelji prijavili “ozbiljne ozljede i smrti nakon cijepljenja” u “raznim službenim bazama podataka”.

Istraživači su sugerirali da su “sumnjivi” štetni događaji povezani s cijepljenjem mogli pridonijeti prekomjernoj smrtnosti u 47 zemalja između 1. siječnja 2020. i 31. prosinca 2022.

Tužba iz Kansasa također dolazi usred tekućih rasprava o mandatima za cjepiva i transparentnosti farmaceutskih kompanija. Ured državnog tužitelja Kansasa tvrdi da su Pfizerove navodne radnje potkopale povjerenje javnosti u kritičnom trenutku.

Kobach je naglasio važnost transparentnosti i odgovornosti, osobito tijekom globalne zdravstvene krize.

“U vrijeme kada je Amerikancima bila potrebna istina, Pfizerovi postupci služili su samo za zabludu i obmanu javnosti”, rekao je. Ishod ove tužbe mogao bi imati značajne implikacije za Pfizer i druge farmaceutske tvrtke, potencijalno utječući na buduće politike i percepciju javnosti o sigurnosti i učinkovitosti cjepiva.

cjepivoKansasPfizerTužbavakcina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bojans
27 dana prije

Kada idu redom u doživotne zatvore onda če to biti to, a samo tužba i neka isplata za štetu, daleko nije dovoljno

Dervo
27 dana prije

Finansijske posljedice vise nisu mjera jer se nastanca lazno vrijednog papira i otkupi sloboda. Jedina ispravna mjera je vjesanje. Kada se lijepo dokaze zlodjelo, nema tu placanja, pravdanja, pametovanja, pogadjanja, vec po kratkom postupku. Danasnja civilizacija je ogrezla u materijalizmu i odgovornost se svela na parodiju a zivoti ljudi postali etikete s cijenom. Kada podavis nekoliko visokopozicioniranih odgovornih osoba, k…moj ce oni ostali da se bahate i glume velicinu cerekajuci nam se u lica.

Max
27 dana prije

Svi ih trebaju tužiti.

Ivek
27 dana prije

Države su mafijaške organizacije, da nije bilo država ne bi bilo ni cjepiva..zato se tako boje ‘anarhije”..

Tupko Glupko
27 dana prije

Isti članak objavili ste prije 4 dana.
Istina, tekst je sada vidljiv bez njegovog označavanja 😎

DZuro DZak_ovic
27 dana prije

Ma pricam ti pricu. pare idu na taj nacin tamo gde treba , a to je state of kansas

Gad
23 dana prije

Lažete. Amerika sigurno ne tuži fajzer.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI