fbpx

Listovi stevije mogu se potencijalno upotrijebiti za poboljšanje dijabetesa tipa 2

Stevia

Stevia rebaudiana, članica obitelji Asteraceae, nadaleko je poznata kao prirodni zaslađivač. Nazivana i kandijanskim listovima, slatkim listom ili šećernom listom zbog svojih slatkih okusa, biljka stevija koristi se kao biljni lijek u mnogim istočnim zemljama.

Prema studijama, S. rebaudiana puna je ljekovitim svojstvima, koje između ostalog uključuju i ostala svojstva poput antibakterijskih, antihipertenzivnih, anti-gljivičnih i anti-karijesa. No, iako je znatno slađa od šećera, istraživanje sugerira kako se ona može koristiti za liječenje dijabetesa.

Zapravo, dio koji sadrži lipoprotein visoke gustoće – protein-masni kompleks koji nosi kolesterol u krvi – može biti odgovoran za djelovanje protiv dijabetesa. U studiji objavljenoj u časopisu BMC komplementarna i alternativna medicina, istraživači iz Armenije istražili su mehanizam djelovanja ovog lipoproteina koji se zove suprol i otkrili su da on može modulirati važne signalne putove i može pozitivno djelovati protiv dijabetesa tipa 2 procesom nazvanim oksidacija adrenalina.

Suprol iz šećera može smanjiti razinu šećera u krvi inducirajući oksidaciju adrenalina

S. rebaudiana poznata je po različitim biološkim aktivnostima, posebno antioksidacijskim, protuupalnim i anti-dijabetičkim svojstvima. Istraživanja pokazuju kako su enzim NADPH oksidaza (Nox) i slobodni radikali superoksida relevantni ciljevi koji su uključeni u biološke aktivnosti S. rebaudiana.

Istraživači su pretpostavili da je terapijska učinkovitost lišća S. rebaudiana posljedica djelovanja suprola.

Otkrili su kako membranski vezani enzim Nox djeluje kao katalizator tijekom proizvodnje superoksida.  Također su otkrili kako Nox tvori stabilan kompleks sa suprolom. To je dokazano sposobnošću kompleksa da ukolni boju reagensa poput KMnO4 (kalijev permanganat).

Epinefrin, također poznat kao adrenalin, je hormon koji sudjeluje u proizvodnji glukoze i njenom daljnjem oslobađanju iz jetre. Oksidacija adrenalina rezultira stvaranjem adrenokroma, spoja za koji se često navodi da ima učinke snižavanja glukoze u krvi. Istraživači vjeruju da je antidijabetičko djelovanje lišća S. rebaudiana posljedica sposobnosti suprola da oksidira adrenalin, što na kraju dovodi do smanjenja razine glukoze u krvi.

Stevia, prirodna alternativa šećeru i umjetnim zaslađivačima

Biljka stevije je cvjetna biljka koja raste u tropskim klimama, posebno u Paragvaju i Brazilu. Autohtona plemena u Južnoj Americi koristila su steviju kao biljni lijek za jačanje zdravlja srca, poboljšanje cirkulacije krvi i reguliranje krvnog tlaka. U međuvremenu, u istočnim zemljama, posebno u Kini, stevija se povijesno smatra izvrsnim lijekom za alergije i moćnim pri liječenjuraka i visokog kolesterola u krvi.

Danas se stevija široko koristi u prehrambenoj industriji za zaslađivanje mnogih namirnica i pića, uključujući bezalkoholna pića, žvakaće gume, vina, jogurte i bombone. Stevia je dostupna i u obliku praha koji se može koristiti za kuhanje i pečenje. Iako je 30 puta slađi od šećera, stevija ne povećava razinu šećera u krvi stoga se sada smatra dobrom zamjenom šećera za dijabetičare.

Prema studijama, prirodna slatkoća stevije proizlazi iz biljnih spojeva nazvanih steviosidi, koji imaju i antihipertenzivna, protuupalna, protu-tumorska, anti-proljevna, diuretička i imuno-modulirajuća svojstva. Stevia također ne sadrži kalorije, ne uzrokuje propadanje zuba, a kaže se da čak pomaže u smanjenju žudnje za hranom.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
5 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Uh stevia!? Kad sam prvi put čuo za tu biljku (jednu od svega par zabranjenih za uzgoj donedavno), bio sam oduševljen. Naravno, nabavio sam sadnice i posadio ih u vrt, nekih 20-ak. Lijepo su rasle. Ubrao i osušio listove pa samljeo. Zanimljivo iskustvo. Imadoh i nekih planova u vezi s tim, ali što ćeš – živimo tu gdje živimo, dobre ideje odozdo ne klijaju, odozgo ih nema. Možeš zaraditi tamo gdje ti daju zaraditi, a ne tamo gdje su zarade velike, to je rezervirano. Ako ne za domaće (izdajnike), onda za strane (okupatore).

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Ima ogavan okus,jako ju je teško dozirati I osjetljiva je pri uzgoju,bilo vani,bilo u kontejnerima.

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Sistem za varenje kod čoveka je takav da vari šećere!
Svaki drugi tipovi zaslađivača, prirodni ili veštački, izazivaju poremećaj u telu i često dovode do dijabetisa?!
Šećer i proizvodnja istog su skupi i zahtevni procesi. Prehrambena industrija koristi trikove, često i podvale, te zarad profita forsira, umesto šećera, neke drug tipove zaslađivača.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Weteran

Weteran
😃 nažalost, izlanuo si se jednom da radiš u šećerani…
Ovoj biljci su uredno podmetali noge.

” Оvа bilјkа ćе ubiti svaku žеlјu zа nikоtinоm, а tаkоđе ćе istоpiti višаk kilоgrаmа.

Stеviа је јеdinа bilјkа iz pоrоdicе hrizantema, pоrеklоm iz Pаrаgvаја, kојa se kоristi kао prirоdni zаslаđivаč vеkоvimа.

Оvа bilјkа је оdličаn аlаt prоtiv gојаznоsti i tаkоđе ćе vаm pоmоći dа izlečite diјаbеtеs i hipеrtеnziјu.

Моžе sе kоristiti kао mаska zа nеgu kоžе jer hrаni, zаtеžе i čini kоžu glаtkоm, izravnjava bоrе. Stеviа sе tаkоđе mоžе kоristiti zа smаnjеnjе аkni i еfikаsnо dеluје prоtiv dеrmаtitisа.

Stеviа је dоstupna u оbliku suvоg lišćа, zеlеnog i bеlоg prаhа i u vidu tеčnоsti. Ona nе zаhtеvа mnоgо, štо znаči dа je možete zasaditi čak i u svоm dvоrištu.”

webtribune.rs

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije
Reply to  Lucija

Ne treba vam “na žalost” i “izlanuo”!
Ja se ponosim i javno ističem da radim u šećerani i da sam odličan poznavalac šećera, šećerne repe, tehnologije proizvodnje šećera, tržišta šećera, ….
Sve naveceno učim i saznajem od univerzitetskih profesora, debelih stručnih knjiga, raznih stručnih seminara, ličnim radom u timovima sa analizama, ogledima, kao deo projekta Evropskih istraživanja, …..
I kada me već pratite, onda pošteno recite da uvek navedem rečenicu: Treba imati meru !
Čovek duboko diše 10-15 minuta i može se onesvestiti od viška kiseonika u krvi?!
Jel kiseonik, koji je izazvao vrtoglavicu i nesvest, Štetan ?
Koristite beli kristal šećer, nikako onaj što ga trgovci zovu “Žuti šećer” ! 🙂

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik