Majmunske boginje će se rebrendirati

Majmunske boginje virus
16 komentara

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) službeno je predstavila novo ime za virus majmunskih boginja, preporučujući da se od sada naziva ‘mpox’. Oba naziva će se koristiti istovremeno godinu dana prije nego što se “majmunske boginje” postupno ukinu, saopštila je zdravstvena organizacija UN-a.

Novo ime je odlučeno nakon konsultacija sa “globalnim stručnjacima” , navodi se u saopštenju SZO. Promjena je bila potrebna jer je “rasistički i stigmatizirajući jezik na internetu, u drugim okruženjima i u nekim zajednicama primijećen i prijavljen” usred globalne epidemije virusne bolesti ranije ove godine, objasnio je nadzornik.

Novi termin će postepeno zamijeniti stari u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti (ICD), koju je objavila i održava SZO. “Obično, proces ažuriranja ICD-a može potrajati i do nekoliko godina. U ovom slučaju, proces je ubrzan, iako slijedeći standardne korake” , navodi se. Međutim, termin ‘majmunske boginje’ će ostati pretraživ u indeksu “kako bi se poklapao sa historijskim informacijama” , primijetio je čuvar.

Virus je prvi put identificiran kod makakija majmuna kasnih 1950-ih. Ljudske majmunske boginje dobile su svoje ime 1970-ih mnogo prije nego što je SZO izašla sa svojim vodičem za ‘najbolje prakse u imenovanju bolesti’, objavljenom 2015. godine.

Prema ovim najboljim praksama, nova imena bolesti ne bi smjela biti uvredljiva ni na koji način i trebala bi se dati „sa ciljem da se minimizira nepotreban negativan utjecaj naziva na trgovinu, putovanja, turizam ili dobrobit životinja“.

Posljednjih mjeseci SZO se navodno suočila sa sve većim pritiskom Washingtona zbog termina ‘majmunske boginje’, pri čemu je administracija američkog predsjednika Joea Bidena navodno prijetila unilateralnom akcijom osim ako nadzorni pas ne reaguje brzo. Američki zvaničnici tvrde da naziv majmunske boginje ometa napore vakcinacije, posebno među obojenim ljudima.

Bolest je ušla u centar pažnje širom svijeta ranije ove godine, nakon što su otkrivene desetine hiljada slučajeva u Sjevernoj Americi i Evropi. Iako tehnički nije seksualno prenosiva infekcija, ona se pretežno širi putem kože i sluzokože i u velikoj mjeri pogađa gej muškarce.

Eto, rijetka bolest koja pogađa najčešće homoseksualnu populaciju dobit će novi “naučniji” naziv, kako bi što bolje zaplašili populaciju i natjerali je na vakcinisanje. Farmaceutska industrija je odavno postala zločinačka organizacija.

Majmunske BoginnjeUNwho
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
1 godina prije

Promjena imena je korak prema revizionizmu, priprema za manipulaciju. Isticanje da naziv vrijeđa “obojene” samo je bacanje dima u oči.

Nekoime
1 godina prije

Zovu se majmunske, a dobivaju ih pedeji?

Oki nava
1 godina prije

Sve nam kazu sa imenom, majmunske. Sve su nam rekli.

tihobl
1 godina prije

Homici trazili promjenu uvredljivog naziva. Dosta smo se sprdali sa njima i majmunskim boginjama.

habanero
1 godina prije

Poštovani,
Sa zadovoljstvom obavještavamo odbor kako sam proizvod posljednjom iteracijom više ne zahtijeva daljna poboljšanja te da je sada u tijeku druga faza, rebrendiranje i promocija sa ciljem senzibilizacije korisnika. Prije finalne distribucije biti ćete obaviješteni novim dopisom.
Slijedi detaljan tehnički izvještaj:

Tupko Glupko
1 godina prije

Što ne nazovu pederske boginje?
Najviše odgovara činjeničnom stanju.

TIKTAKTIKATAKATAK
1 godina prije

Vodi se računa da majmuni ne budu uvrijeđeni.Nikad ne znaš šta bi mogli napraviti uvrijeđeni majmuni.

Max
1 godina prije

Maloumna gadost SZO a.

tata mata
1 godina prije

nema ni mladena danima mora da je capio majmunske boginje ,to ti je tako kad guras tamo di nije misto

Gnostik
1 godina prije

Oprez,kometarna prašina se lagano spušta sa virusima koje nosi i u kombinaciji sa mRNK koktelom u laboratoriji zvanoj ljudski organizam sve je moguće ali sve.Virus je informativno energetski blok.Žetva je u toku i sretno svima.

Gnostik
1 godina prije

😂😂😂😂😂😂😂 to što vi meni obrišete pokoji komentar mi ništa ne znači jer to je vaš izbor a moj izbor je da besplatno dam informaciju ili znanje.Što sijete to i žanjete.Poštujem vaš izbor i pozdrav redakciji

Umpah Pah
1 godina prije

”Brendiranje” :

Kozje vraginje” ?

CroExit
1 godina prije

Ja sam mislio da je samo Hrvatska Apsurdistan, sad vidim da je cijeli svijet Apsurdistan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI