fbpx

Medicinsko osoblje u Francuskoj se nerado cijepi: opasna neodgovornost ili legitimno nepovjerenje?

AstraZeneca vakcina
190 komentara
4,669

Rasprava o obveznom cijepljenju medicinskog osoblja u Francuskoj ponovno je na dnevnom redu. Čini se da je spominjući ovu “mogućnost” Gabriel Attal pojačao nepovjerenje medicinskog osoblja, od nepovjerenja prema vlasti do zabrinutosti zbog nuspojava cjepiva. Slijede objašnjenja profesora Andréa Grimaldija, suosnivača kolektiva Inter-hôpitaux.

“Govoreći o obvezi cijepljenja, vlada neće uspjeti izbrisati vlastite dosadašnje kontradiktorne komentare”, odmah je izjavio André Grimaldi, renomiran profesor dijabetologije u Sveučilišnom bolničkom centru CHU Pitié Salpêtrière.

Suosnivač kolektiva Inter-hôpitaux poziva se na komentare koje je u tisku Le Parisien dao glasnogovornik vlade. Gabriel Attal doista je u ponedjeljak 8. ožujka govorio o mogućnosti da cijepljenje medicinskog osoblja postane obvezno: „Bilo bi neodgovorno odbiti cijepljenje kada ste član medicinskog osoblja. Znači li to odmah da cijepljenje postaje obvezno? Prvo odabiremo opciju povjerenja, ali to i dalje ostaje mogućnost”, upozorava.

Prema javnom zdravstvu u Francuskoj, cijepljena je samo trećina medicinskog osoblja. Predsjednik Republike već je tijekom Vijeća za obranu spomenuo ideju generaliziranja cijepljenja za zdravstvene radnike. U tom je procesu ministar zdravstva pisao medicinskom osoblju, “potičući ih” da zasuču rukave za “našu kolektivnu sigurnost”. Dakle, ideja dobiva na važnosti u najvišem sloju države. “Ako stopa cijepljenja nije dovoljna, morat će se postaviti ovo pitanje, da”, priznaje dr. André Grimaldi. Liječnik unatoč tome tvrdi “da razumije zašto vlada toliki skepticizam oko cijepljenja.”

Zaštititi sebe i one koje liječimo.

Moje pismo medicinskom osoblju o cijepljenju. pic.twitter.com/GBlAuv1qRu

Razlozi tog nepovjerenja

“Ako još niste cijepljeni, učinite to brzo”, stoji u pismu koje je medicinskom osoblju 5. ožujka poslao ministar zdravstva. Olivier Véran je čak spomenuo dan prije, tijekom svoje tiskovne konferencije, mogućnost “upućivanja na Nacionalno savjetodavno etičko vijeće koje bi imalo pravo reći nam moramo li ići dalje”. Shvatite to, prijeđite na obvezu cijepljenja. Mjeru koju bi Vlada opravdala zbog položaja na fronti liječnika, medicinskih sestara, primalja i njegovatelja u borbi protiv epidemije.

André Grimaldi, koji zagovara cijepljenje protiv Covida-19, ipak se predaje pred našim mikrofonom spominjući popis učinjenih grešaka od državnog vrha. “U početku se govorilo da nije poznato da li cjepivo smanjuje zaraženost”, objašnjava. I vlada se iznenadila što su najmlađi njegovatelji, a time i najmanje izloženi riziku, smatrali “da je nošenje maske i pranje ruku dovoljno”. Ali u redovima prvih zainteresiranih takvi komentari prolaze loše.

“Vlada je također od samog početka tvrdila da medicinsko osoblje nije prioritetno za cijepljenje. Nakon toga se spomenuta Vlada vratila svojim riječima. O cjepivu AstraZeneca da se i ne govori, koje se prodalo kao neučinkovito, a potom namijenjeno medicinskom osoblju. Sve je to uzbudljivo”, ironično kaže André Grimaldi.

Toliko kontradikcija i pogrešaka izvršne vlasti koji bi vrlo vjerojato mogli biti uzrok nastalog nepovjerenja koji danas vlada u bolnicama. Pogreške, čak i laži, o zalihama dostupnih maski i njihovoj uporabi također su krivi za nastalu situaciju. Baš kao i organiziranje testiranja i cijepljenja, koje naš sugovornik smatra “kaotičnim”.

“Pogotovo kad te neuspjehe smatrate uspjehom”, dodaje André Grimaldi, za kojeg “povjerenje također znači priznati pogrešku i ostaviti se pretjeranog vlastitog ponosa.”

Zlo se, međutim, nalazi još dublje. Raspoloženje medicinskog osoblja odražava trend koji prelazi cijelo društvo, prema riječima koautorici Santé: urgence (Ed. Odile Jacob):

“Njegovatelji nisu imuni na društvo u kojem žive. To jest prevladavajući relativizam koji mnogima izaziva gubitak povjerenja u političke vlasti ili čak u farmaceutsku industriju, optužene za neprestano iznošenje lažnih priča”, žali André Grimaldi.

Mediji bi također imali svoj dio odgovornosti, “davanjem prava glasa svima i bilo kome”. “Anti-sustav dobiva na važnosti na medijskoj sceni, to je svima poznato”, izjavljuje liječnik u naš mikrofon.

Stavljanje u pitanje cjepiva AstraZeneca

Je li stoga “antisustav” isticati da cjepivo namijenjeno njegovateljima ima lošu reputaciju? 6. ožujka, Thierry Amouroux, glasnogovornik nacionalnog sindikata medicinskih sestara, prilikom sudjelovanja u radijskoj emisiji Europe 1, doista je ukazao na neučinkovitost cjepiva AstraZeneca, koje se pruža skrbnicima mlađim od 65 godina od početka veljače.

Nekoliko bolnica, posebno na zapadu, također se žalilo na njegove nuspojave (visoka temperatura, glavobolja…). Oni su prisilili bolničke službe da obustave cijepljenje ili ih prebace, ovisno o raspoloživom osoblju. Međutim, te nuspojave nisu ništa drugo nego “simptomi slični gripi tipični za cjepiva”, “nesrazmjerni učincima Covida-19”, relativizira dr. André Grimaldi. Prema njegovim riječima, “AstraZeneca se uglavnom slabo prodaje”.

“Jednako je učinkovit kao i druga cjepiva, a nekoliko je istraživanja pokazalo da smanjuje hospitalizacije i teške oblike jednako, ako ne i više od onih zasnovanih na glasničkoj RNA”, dodaje. S druge strane, manje je učinkovit za južnoafrički soj koji, srećom, pogađa samo određene regije.”

Jedno je, međutim, sigurno za suosnivača kolektiva Inter-hôpitaux: ono što bi medicinskom osoblju najviše trebalo je cjepivo protiv destruktivne poduzetničke politike koja vlada u bolnicama već četrdeset godina.

Profesor André Grimaldi tako gorko osuđuje “dislokaciju bolničkih timova”, u ime “mobilnosti, svestranosti i logike protoka”. Prema njegovim riječima, javna bolnica sada plaća cijenu “proceduralne i menadžerske dogme” koja proizlazi iz “tržišne vizije” medicine.

“Imate povjerenja u ljude s kojima radite. Međutim, u Francuskoj više nema timskog rada. Sestre su tamo šest mjeseci ili godinu dana i odlaze drugdje. Prije ste za savjet pitali liječnike tima, tada bi  došlo do bogate razmjene članova koja bi lako raspršila nepotrebne zabrinutosti”, zaključuje André Grimaldi.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
190 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Izbornik