Nevakcinisana žena iz Kolorada uklonjena je sa liste čekanja za transplataciju bubrega, bolnica tvrdi da je obavezna vakcina protiv Covida-19

Operacija
17 komentara

Žena iz Kolorado Springsa uklonjena je sa aktivne liste čekanja za transplantaciju bubrega zbog činjenice da nije vakcinisana, a bolnički sistem UCHealth kaže da će odbiti uraditi potencijalno spasonosnu proceduru na nevakcinianim pacijentima.

Kandidatkinja za transplantaciju, Leilani Lutali, rekla je da je primila pismo od bolnice Univerziteta u Koloradu u kome je obavještava da je „neaktivna“ na listi čekanja zbog „nepoštovanja jer nije primila vakcinu protiv Covida-19“ i da ima 30 dana da primi prvu dozu i da se vrati u aktivni status, izvijestila je u srijedu lokalna podružnica Fox.

„Ako odlučite da odbijete vakcinaciju protiv Covida-19, bit ćete uklonjeni sa liste za transplantaciju bubrega“, nastavlja se u pismu, citiranom iz kopije koju je državni zastupnik Kolorada Tem Geitner podijelio na Twitteru.

„Nastavit ćete akumulaciju vremena čekanja, ali nećete dobiti ponudu za bubreg dok se vodite kao neaktivni. Kada završite seriju vakcinacija protiv Covida-19, bit ćete ponovo aktivirani na listi za transplantaciju bubrega očekujući bilo kakve druge promjene u vašem zdravstvenom stanju.“

Lutali – čiji je potencijalni davalac bubrega takođe navodno nevakcinisan – rekla je da će njen život biti “ugrožen” ako joj se odbije procedura, i izrazila zabrinutost zbog vakcinacije iz neodređenih vjerskih razloga. Ona je takođe tvrdila da vakcina možda nema željeni efekat zbog imunosupresivnih lijekova koji bi se davali nakon operacije transplantacije.

„I sa vjerskog stanovišta i zbog čitanja nisam sigurna da je to pravi put“, rekla je ona lokalnim medijima. „Vakcina je relativno nova i kao potrošač ja nisam neko ko rano prihvata novosti. Čekam da vidim šta se dešava.”

„Osjećam se kao da sam primorana da ne mogu da čekam i vidim, i da moram da primim vakcinu ako želim ovu spasonosnu transplantaciju.“

Lutali je, štaviše, rekla da se već zarazila virusom prošlog ljeta i da je „skoro asimptomatska“. Dodala je: „Da sam dobila po drugi put Covid-19, to bi bilo minimalno“, sugerišući da možda ima neki nivo prirodnog imuniteta.

Bolnički sistem UCHealth izložio je svoju politiku vakcinacije u dugom saopštenju medijima objavljenom u srijedu, objašnjavajući da su operacije transplantacije “jedinstvene” procedure koje nose rizik od “ozbiljnih komplikacija”, pa sve do smrti, i da se moraju poduzeti sve mjere opreza kako bi se izbjegli neželjeni ishodi.

“U gotovo svim situacijama, primaoci transplantata i živi donori u UCHealth sada se moraju vakcinisati protiv Covida-19 pored ispunjavanja drugih zdravstvenih zahtjeva i dodatnih vakcinacija”, saopšteno je iz bolnice, napominjući da su drugi centri za transplantaciju širom SAD usvojili iste politike.

Primaoci organa suočavaju se sa “značajnim rizikom” od Covida-19 nakon operacije, napomenula je bolnica, pozivajući se na istraživanje koje je otkrilo mnogo veću smrtnost od koronavirusa među transplantiranim pacijentima.

Ipak, državni zastupnik države Kolorado, Geitner, republikanac koji predstavlja okrug El Paso, napao je UCHealth zbog odluke, rekavši u utorak: „Razumijevanje je u osnovi … u skladu sa ovim zahtjevom. Uzmite ovu vakcinu protiv Covida-19 ili će vam na drugi način biti uskraćena procedura za spašavanje života.”

Geitner je takođe izjavio tokom Facebook prenosa uživo da je više puta kontaktirao bolnički sistem, tražeći da se napravi izuzetak za Lutali slučaj.

„Imao sam 2-3 razgovora, zapravo – nekoliko tekstualnih poruka, nekoliko telefonskih poziva, nekoliko e-poruka – o ovom i oko ovog pitanja. UCHealth je spreman vrlo malo da učini … izuzetak od politike ili promjenu politike, prilagođavanje ili bilo šta drugo.“

Međutim, neki kritičari su se suprostavili bijesu, pa je jedan posmatrač primijetio da vakcine i druga pitanja vezana za način života redovno utiču na odluke o transplantaciji, smatrajući to „standardnom medicinskom praksom“.

„Kriterijumi isključenja kod ograničenih organa standardna su medicinska praksa. U slučaju bubrega, ovo uključuje krvnu grupu, nivo podudaranja, lokaciju, veličinu davaoca-primaoca, pušenje, gojaznost, infekcije, srčane bolesti i druge rizike za dugoročno preživljavanje. Ništa novo”, napisala je na Twitteru kolumnistkinja Colorado Suna Trish Zornio.

Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
1 godina prije

Vratite nam Hitlera i SS, bili su humaniji.

Žvuž
1 godina prije

Da neka doktorska protuha ovako nešto napravi nekom mome, nastavak priče bi bio top vijest dana u Hrvatskoj, a vjerojatno i šire.

iva
1 godina prije

Medicina je postala najnehumanija znanost i djelatnost

Flint
1 godina prije

Licemjeri

nepoželjni
1 godina prije

Kada bi cilj bio produžiti život teško bolesnom čovjeku onda bi takav potez bio nelogičan i zasigurno utuživ.
Iz takvih primjera se jasno vidi da je na djelu čistka robova. Nije slučajno da se starije, te kronično i teško bolesne prvo počelo ubadati a sada se prešlo i na mlade…

Skidanje pacijenta sa liste čekanja na transplantaciju bubrega, za njega je to osuda na smrt u patnji, i krajnje bestijalan čin.

Da se nedajbože meni desi takav slučaj, učinio bi sve što mi je moguće da potpisnik takve odluke (i)ili najodgovorniji za to više ne hodaju po ovom nakaradnom svijetu da i dalje čine štetu ljudima….

1 godina prije zadnji put uredio dzabaludin
Brainstorm
1 godina prije

vrijeme za otkazivanje dopunskog a vjerojatno i povlacenje suglasnosti za darivanje organa.

Brainstorm
1 godina prije

informacija na ulazu u bolnicu: zabranjen ulaz psima i necijepljnima.

Max
1 godina prije

Zločin i ludilo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI