Pjongjang odbacuje vakcinu AstraZeneca Covid-19 zbog neželjenih posljedica

AstraZeneca-Sjeverna Koreja
13 komentara

Sjeverna Koreja otkazala je isporuke Oxfordove vakcine AstraZeneca Covid-19 koja je trebala da stigne u zemlju kroz program Covax, pozivajući se na zabrinutost zbog potencijalno fatalnih, ali rijetkih neželjenih posljedica.

Izvještaj Instituta za strategiju nacionalne bezbjednosti (INSS), južnokorejskog think tanka (trusta mozgova) koji blisko sarađuje sa špijunskom jedinicom u zemlji, otkrio je da je susjedna Sjeverna Koreja odbila uvoz vakcina Astra Zeneca protiv koronavirusa usljed zabrinutosti zbog nekoliko slučajeva zgrušavanja krvi kod ljudi nakon vakcinacije.

Obavještajni podaci precizirali su da je izolovano carstvo trebalo da primi oko 2 miliona doza Oxfordove vakcine u maju kroz program Covax. Međutim, proces je odložen zbog zabrinutosti Sjeverne Koreje za bezbjednost vakcine, kao i zbog nestašice u cijelom svijetu zbog zabrane izvoza vakcina u Indiji.

Covax, predvođen Koalicijom za inovacije u pripravnosti za epidemije, Gavi, Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) i Međunarodnim dječjim fondom Ujedinjenih nacija(UNICEF), dizajniran je da ublaži nejednaku raspodjelu vakcina davanjem vakcina zemljama koje ne mogu da priušte proizvodnju ili nabavku velikih količina vakcina.

Pjongjang očigledno nije bio voljan da koristi kineske vakcine zbog sumnji u njihovu efikasnost, navodi INSS, i traži druge opcije za svoju kampanju vakcinacije.

U nedavnom izvještaju državnih sjevernokorejskih medija navodi se da je lider Kim Jong Un otpustio nekoliko najviših zvaničnika odgovornih za sprovođenje strogih mjera Covid-19, zbog greške koja je rezultirala „teškim posljedicama“. Sredinom juna objavljeno je da se stroge mjere zaključavanja zemlje moraju produžiti, ali trajanje nije precizirano.

Sjeverna Koreja je prethodno s ponosom izjavila da je izuzetno dobro prebrodila oluju pandemije, navodeći da ta zemlja nije imala slučajeve zaraze u 2020. Tajanstvena država nastavila je da podržava sličan narativ, čak obavjestivši SZO da nije imala slučajeve koronavirusa početkom juna 2021. poslije rigoroznog režima testiranja preko 30.000 ljudi.

AstraZenecaSjeverna Korejavakcina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brainstorm
2 godine prije

ja bih mislio da svi oni, sj. koreja, rusija, iran, svi se boje da li pravi bioloski napad dolazi na necijepljene.

2 godine prije zadnji put uredio Brainstorm
Simon
2 godine prije

Presing za ciiepljenje se iz dana u dan povećava. Nema tri dana kako je Pfizer predlagao treći šut, danas EU već daje naznake kako bi treći šut trebao trebao biti u roku od 6 do 12 mjeseci, a poslije toga kontinuirano docjepljivanje.
Zapad je nadmašio Kimovu Sjevernu Koreju, a navijači Hajduka koji se se odlučili cijepiti kako bi mogli gledati utakmice definitivno su nadmašili Kimove podanike koji nisu ni približno pritisnuti cijepljenjem kao građani slobodnih i demokratskih zemalja najrazvijenijih zemalja svijeta zapada, jer se Kim čak 8sudio sumnjati u učinkovotost i nuspojave cojepiva.

2 godine prije zadnji put uredio Simon
Zvrk
2 godine prije

Znači, Kim dobiva misterioznu upalu pluća. 🙁

Yugo 45
2 godine prije

Kakl stoje kladionice na obavezno cijepljenje a kako na haos poslije toga

Max
2 godine prije

Pametno.

rgbnsirnbgiswerfguws
2 godine prije

Dok japanaci masiraju goveda da bi se mast ravnomjerno rasporedila i drže ih u tako čistim drvenim natkrivenim oborima da pola resursa plnetarnog ne živi tako dotle u Korejama vole objesiti peseka i pretući ga motkom jer onda je bolje meso……………

Lucija, prva
2 godine prije

Svim vladarima su uvijek opasnost oni najbliži.
Ništa novo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI