fbpx

Preko 900 proizvoda sadrži E171, štetni dodatak hrani koji može izazvati sindrom iritabilnog crijeva, pa čak i karcinom

krofne

Nedavno istraživanje otkrilo je skrivene opasnosti titanijevog dioksida (TiO2), aditiva koji se nalazi u hrani i lijekovima. Istraživači sa Sveučilišta Syndey (USYD) i drugih sveučilišta u Australiji istraživali može li TiO2 – sredstvo koje se koristi u preko 900 prehrambenih proizvoda – negativno utjecati na ljudsko zdravlje.

“Ako je postojao razlog upotrebe titanovog dioksida u hrani, rekao bih” u redu, razmotrimo to “, ali koji je razlog? To je čisto [estetski] “, objasnio je Wojciech Chrzanowski, profesor na USYD-u i koautor studije, koja se pojavila u časopisu Frontiers in Nutrition.

Chrzanowski i njegov tim proveli su studiju na životinjama o učincima TiO2 kako bi ispitali kako aditiv utječe na sastav i funkciju mikrobiote i epitela crijeva (tkiva koje usmjerava na vanjske površine organa i krvnih žila), kao i na to kako djeluje na biomarkere za upalu sluznice.

Čest i opasan sastojak

Titanov dioksid prirodni je oksid titana koji se često nalazi u rudama, pijesku, autohtonoj prašini i tlu. Često se dodaje industrijskim proizvodima poput tekstila i keramike, te komercijalnim proizvodima poput boja i kozmetike. Kada se koristi, titanov oksid odabire svijetli, bijeli pigment – što ga čini idealnim posvjetljujućim i izbjeljujućim  sredstvom za hranu poput mlijeka, sladoleda, slatkiša i peciva. Koristi se i za zaštitu lijekova od prijevremene razgradnje s obzirom na njegovu neprozirnost na vidljivu i ultraljubičastu svjetlost. U hrani je titanov dioksid označen kao E171.

U SAD-u je Uprave za hranu i lijekove odobrila TiO2 za uporabu kao aditiv u boji hrane, pod uvjetom da ne prelazi jedan posto mase hrane. U drugim dijelovima svijeta, međutim, E171 se smatra potencijalnom prijetnjom zdravlju. Francuska agencija za sigurnost hrane (ANSES) traži zabranu uporabe E171 zbog nedostatka dokaza koji podržavaju njegovu sigurnost. Predložena zabrana uslijedila je nakon što je INRA, vodeći poljoprivredni institut u zemlji, pokrenuo istraživanje o zdravstvenim rizicima povezanim s dodatkom, nakon izvještaja u kojima se navodi da je E171, nakon izlaganja, uzrokovao predkancerogene lezije kod štakora. Znanstvenici su izvijestili da je taj aditiv ubrzao razvoj lezija, povećavajući rizik od njihovog prerastanja u opasniji karcinom. Neki proizvođači i distributeri hrane također su prestali koristiti E171 kao aditiv u hrani. Zbog svega spomenutog, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) klasificira TiO2 kao mogući kancerogen za ljude.

U ovom istraživanju, tim je grupama miševa davao ili uobičajenu prehranu ili onu koja je dva tjedna sadržavala vodu s TiO2. Dvoje miševa u eksperimentalnoj skupini dodijeljeno je dva i 10 miligrama TiO2 po kilogramu tjelesne težine – slično količinama koje su unosili ljudi – dok je jednoj skupini dodijeljeno 50 mg kako bi se pokazali učinci izloženosti velikim količinama TiO2. Istraživači su otkrili da je TiO2 stvorio biofilm kako bi se zaštitio nakon ulaska u debelo crijevo. To je negativno utjecalo na mikrobiotu crijeva, za koju su istraživači rekli da može potaknuti upalne bolesti crijeva, pa čak i kolorektalni karcinom.

Nalazi trenutne studije pružaju dokaze o toksičnosti nanočestica i opasnim učincima TiO2 na zdravlje ljudi. Unatoč njihovoj rasprostranjenosti u hrani, odjeći, lijekovima i drugim primjenama, o sigurnosti nanočestica poput TiO2 i E171 nije poznato mnogo. Iako istraživači nisu izravno povezali TiO2 s povećanim rizikom za razvoj bolesti, primijetili su da dugotrajna izloženost može dovesti do negativnih zdravstvenih ishoda.

“U kratkom je razdoblju već utjecao na imunološki sustav”, rekla je koautorica Laurence Macia, istraživačica sa USYD-ovog Nano Instituta. “Titan dioksid ne čini vas bolesnima, ali vjerujem da priprema vaš sustav za bolesti.”

“Ako je to sigurno, trebali bismo imati dokaz o tome.”

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
19 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

Svi E – aditivi su štetni…

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Mercury

Nisu baš svi. Ima prirodnih aditiva koji nisu opasni, ali su korisni.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  PPP

@ PPP

Npr?

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Mercury

E101 = Vitamin B2 ili riboflavin
E161a = Karoten
E160c = Boja paprike
E160d= Likopen (Boja u rajčici)
E162 = Boja iz cikle

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  PPP

@ PPP E101 – Riboflavin se industrijski proizvodi uglavnom kemijskom sintezom iz D-riboze, aloksana i 3,4-dimetilanilina. Može se proizvesti i pomoću genetički modificiranih organizama, ali procjena učinaka tako dobivenog riboflavina još nije dovršena. E161a – Mogu biti sintetizirani, ali se najčešće ekstrahiraju heksanom iz mrkve. Mogu se proizvesti iz genetski promijenjenih sirovina, ali procjena učinaka tako proizvedenih karotena još nije dovršena. E160c – However, this natural coloring is generally considered safe in food products approved by the EU, but is banned in Australia. E160d – E160d is not on the permitted food colours list in Canada. The European Food Safety… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Mercury

Mercury nije bitno jesam li ja ili ti u pravu, nego što je istina. E101 se dobiva na tri načina koja daju Vitamin B2. Samo je jedan kemijski. Za E161a i u tvom tekstu piše da se dobiva ih mrkve. To što se spominje GMO nema nikakve veze o ovome što govorimo. Vjerojatno netko plaši ljude jer nema načina da stigmatizira aditiv. Itd itd… Našao si jednu zemlju gdje su zabranjeni, a u 191 zemlji su dozvoljeni. Što to treba da znači? Pogledaj tablicu svih aditiva pa ćeš vidjeti da je veliki broj dobiven prirodnim putem. Dakle, nisu svi aditivi… Pročitaj više »

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  PPP

@ PPP

Poanta je toga da ne postoje nikakve studije o utjecaju tih aditiva. Oznaku “nisu štetni” su dobili na temelju moje guzice. Svi ti aditivi su industrijski proizvedeni. Ako je izvor zdrav, ne znači da je konačni proizvod zdrav.
Primjerice E173 je aluminij i to je uredno odobreno kao aditiv. A ima puno puno gorih. Hm, interes prehrambene industrije ili zdravlja…

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Mercury

Taj E173 je doista neispitan i ne preporuča se, ali ima i puno gorih za koje je dokazano štetno djelovanje.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Mercury

Mercury @ npr. E330 je oznaka za limunsku kiselinu, regulator kiselosti a nalazi se u citrusnom voću.. I nije na popisu štetnih sastojaka, što naravno ne mora biti niti apsolutno isključeno da nije štetno, ako je sintetski dobijeno.
Oznaka “E” navodno znači Europe, što znači da se radi o aditivima čija je upotreba dozvoljena u Europi.

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije

Poštovani toliko je “bezopasan” da će od 1. siječnja sljedeće godine biti zabranjen.

Ugodno komentiranje

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ovo me podsjetilo na nešto što je rekao jedan ruski doktor: novi industrijski kvasci ( koji se koriste zadnjih 20 godina, da bi se tijesto diglo, neznam, za 20 min.) također stvaraju film u crijevima…točnije, kulture plijesni. A koje naravno ometaju normalni rad crijeva.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Lucija

“Emulgatori Lista emulgatora (aditiva) koji su sumnjivi, opasni i zabranjeni u većini evropskih zemalja: više od 2% nitrita kancerogeno (u određenoj količini izaziva rak) više od 3% polifosfata – veoma opasno E102 – opasan E103 – zabranjen E104 – sumnjiv E105 – zabranjen E110 – opasan (veštačka boja) E111 – zabranjen E120 – opasan E121 – zabranjen E122 – sumnjiv E123 – veoma opasan E124 – opasan (veštačka boja) E125 – zabranjen E126 – zabranjen E127 – opasan E130 – zabranjen E131 – izazivač raka E141 – sumnjiv E142 – izazivač raka E171 – sumnjiv E173 – sumnjiv E180 –… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Lucija

Vjerojatno je ovo malo detaljnije: 1. Sumnljivi dodaci E125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241. 2. Opasni dodaci E102, 110, 120, 124. 3. Dodaci koji su štetni za zdravlje problemi s crevima: E220, 221, 232, 224. problemi s probavom: E338, 339, 340, 341, 450, 461, 463,465, 466, u pakovanom sladoledu E407. kožne bolesti: E230,231,232,233. uništava vitamine: B12, E220. povećava holesterol: E320,321. nadražuje živce: E311, 312. upala usne duplje: E330 najopasniji dodatak koji uzrokuje rak, nalazimo ga u Švepsu od limuna, senfu, nekim bezalkoholnim pićima, konzerviranom mesu rakova, u nekim sirevima, nekim gljivama u konzervi. 4. Dodaci, koji uzrukuju… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  x@y

Liste be govore isto o aditivima. Usporediti sano bor 250 i 320.???😱

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“U najvažnije grupe aditiva spadaju konzervansi, supstance koje sprečavaju ili usporavaju razmnožavanje mikroorganizama. Postoje klasični konzervansi i oni koje ubrajamo u aditive. U klasične spadaju kuhinjska so, etilni alkohol i octena kiselina. Konzervansi koji spadaju u aditive su organske kiseline – benzoeva kiselina koja ima širok spektar antibakterijskog delovanja, koristi se do 0,3% u hrani i piću i brzo se eliminiše iz organizma, sorbinska i propionska kiselina koje su aktivne protiv gljivica i plesni, manje protiv bakterija i manje su toksične. Zatim tu su nitriti i nitrati koji se koriste za konzervisanje proizvoda od mesa. Nitriti su još uvek nezamenljiv… Pročitaj više »

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Ima nas blizu 8 milijardi. I svaki čovek mora da jede.
Nismo u stanju da vršimo fotosintezu!

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Weteran

A i tu ima istine… Nećemo živjeti 200 god. Ne znaš šta te čeka svaki dan pored svih tih kvaz eko proizvoda.
No smanjiti štetnost na zdravlje bira svatko prema vlastitom nahođenju.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije

Titanij dioksid je zabranjen aditiv u Njemačkoj. Nova studija objavljena u časopisu Biomedicine and Pharmacotherapy u kolovozu 2013 godine prvi puta pokazuje da nanočestice titanij dioksida uzrokuju tumorske promjene u humanim stanicama (stanice se brže razmnožavaju i smanjuje se apoptoza, programirana smrt stanice). Kada se titanij dioksid koristi kao prehrambeno bojilo, označava se s E171. Titanij dioksid se koristi kao nanomaterijal, tako da je njegova proizvodnja povećana u posljednjih nekoliko godina. Nanomaterijali su materijali čije su strukturne komponente veličine od 1 do 100 nm. Čestice nano titanij dioksida se sintetiziraju iz titanijevih soli, a dobivaju se različite kristalne strukture. Čestice… Pročitaj više »

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije

.ebote, ne mogu vjerovati… pa ja taj titanij oksid koristim u poliesterskoj smoli kako bi mi laminat sa staklenom vunom ispao bijel !!?
..a oni nam to trpaju u hranu?

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik