Ruski naučnici otkrili novi metod za otkrivanje upale

Celije raka
10 komentara

Naučnici sa Saratovskog državnog univerziteta (SSU) predložili su novu, efikasnu i pristupačnu metodu za otkrivanje važnog biomarkera upale u ljudskom tijelu.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Analitical and Bioanalitical Chemistry.

Prema istraživanju, postojeći analozi su mnogo skuplji i mogu otkriti upalu tek u kasnijim fazama.

Otkriće ruskih naučnika omogućava mjerenje nivoa C-reaktivnog proteina (CRP) za pravovremenu dijagnozu i liječenje. CRP je glavni biomarker upala u ljudskom tijelu. Povećava se kao posljedica povreda i infekcija, kao i tokom razvoja nekih opasnih bolesti kao što su artritis, ateroskleroza i određene vrste karcinoma.

Kako su u SSU objasnili, koncentracija CRP raste kod pacijenata kojima je dijagnostikovan COVID-19. Studije su pokazale da je nivo CRP kod pacijenata sa COVIDOM-19 u direktnoj korelaciji sa bolešću: došlo je do značajnog povećanja nivoa CRP kod teško bolesnih pacijenata. Prema mišljenju stručnjaka, mjerenje ovog biomarkera može biti pouzdan dijagnostički alat za predviđanje težine bolesti.

Irina Gorjačeva, profesor Katedre za opštu i neorgansku hemiju na SSU, rekla je da se uz pomoć dobijenih markera može precizno odrediti niska koncentracija CRP (nekoliko mikrograma C-reaktivnog proteina u litru ljudske krvi), što omogućava ranu dijagnostiku. Prema riječima Gorjačeve, pristup ima značajan potencijal kao laboratorijski zasnovana metoda za određivanje markera upale.

„Postoje i druge metode za određivanje CRP, ali neke od njih mogu otkriti samo velike količine CRP (u kasnijim stadijumima bolesti), a druge su prilično skupe“, dodala je ona.

Studija je razvila novu metodu sinteze CRP markera u ljudskoj krvnoj plazmi. Omogućava brzu proizvodnju zlatnih nanočestica veličine oko 9 nm, koje su obložene biološki aktivnom supstancom zvanom biotin da bi se olakšalo otkrivanje CRP u krvi. Metoda imunohemijske analize se koristi za detekciju CRP: razvijeni markeri i specifična antitijela na CRP stupaju u interakciju samo sa ovim proteinom, omogućavajući detekciju bez složene pripreme uzorka.

Kako su izvijestili iz SSU, naučnici planiraju da razviju nove pristupe za otkrivanje ne samo upale već i markera srčane insuficijencije.

nove metoda liječenjaotkrićerusijaupale
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mislim
2 godine prije

bernard kaić pravi razbojnik ,još na niti jednoj slici ga nisam vidio bez maske , jbt da ga vidim nebi ga prepoznao.

Krescencije
2 godine prije

E, da otkriju način koji detektira korupciju i sve skrivene malverzacije; da se takvima upali onaj dio tijela kojim su “griješili!

Ivan Grozni
2 godine prije

E što da radimo ovi Rudi stalno kontra Zapadnim standardima. Stalno smišljaju nešto pouzdanije i jeftinije, a ne znaju da je u Jameriki princip što skuplje i što nepouzdanije da se može veča lova jamiti. Eto i ime su promijenili umjesto Amerike postali su JAMERIKA.

Mr.T
2 godine prije

Cim u naslovu vidim ” naucnici otkrili novi metod ” trenutno preskačem citanje ovog teksta

tihobl
2 godine prije

Imas zatvoren mozak kao da radis na faktografu. Sve sto se apsolutno potpuno ne uklapa u tvoj narativ odmah osudjujes. Evo ti jedna informacija: na institutu Cumakov proucili su mutcije na omikron soju i kazu da 3 nikako nisu mogle nastati prirodno. Pored toga kazu da je soj bezazlen i da je za okoncanje epidemije bolji od vakcine.
Naravno u stilu faktografovaca i za to ces reci da je laz, da nista nisu proucili, jer virus nisu izolovali, a ljudi odavno proizvode vakciinu na jajima starom metodom (zaraze jaja, umnoze virus, izdvoje ga i unrtve – tvz. mrtva vakcina).

tihobl
2 godine prije

Ima jedna ljepsa vijest: Putin je izdvojio 300 miliona za institut za pedijatriju kako ruska dijeca nebi morala ici na lijecenje u inostranstvo.

Rusi su prije nekoliko godina pokrenuli petogodisnji plan zajacanje zdravstva, a korona im je sjela kao kec na desetku da ubrzaju planove. Putinu je cilj da u zdravstvu uradi ono sto je uradio u poljoprivredi. Dok druge zemlje prze pare na lijecenje korone i uvoze, rusi razvijaju citav niz svojih lijekova za razne bolesti. Rade na novoj dijagnostici, na novim metodama lijecenja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI