Sjemenke bundeve snižavaju razinu šećera u krvi!

Sjemenke bundeve

Izraz “najbolje stvari dolaze u malim pakiranjima” bi se mogao primijeniti i u slučaju bundeva. Plosnate sjemenke ovalnog oblika su i zdrave i ukusne, što ih čini izvrsnim dodatkom juhama, salatama i desertima.

Istraživači sa Sveučilišta u Nottingham, u Velikoj Britaniji, otkrili su kako te sjemenke mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi kod osoba koje imaju dijabetes. Studija koja je objavljena u časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition otkrila je spojeve u sjemenkama bundeve koji imaju sposobnost snižavanja razine šećera u krvi, a to su: trigonelin (TRG), nikotinska kiselina (NA) i d-kiro-inozitol ( DS).

Za Garyja Adamsa, koautora studije, nalazi ističu potencijal upotrebe sjemenki bundeve za održavanje zdrave razine šećera u krvi.

“Mnogo je različitih vrsta inzulina dostupnih za liječenje dijabetesa, ali još uvijek postoje fiziološke posljedice takve uporabe”, dodao je. “Stoga su potrebne alternative, a to uključuje biljne pripravke kao i prehrambene biljke u obliku bundeve.”

Tim, koji je također uključivao stručnjake sa sveučilišta Abant Izzet Baysal u Turskoj, istraživao je jesu li bioaktivni sastojci u bundevi učinkoviti u održavanju razine šećera u krvi. Oni su ekstrahirali pulpu i sjeme iz bundeve i pregledali potencijalne komponente s hipoglikemijskim svojstvima.

Otkrili su kako postoje određeni aktivni sastojci – uključujući polisaharide, peptide i proteine – koji potencijalno snižavaju šećer u krvi.

Posebno su primijetili sljedeće spojeve:

Trigonelin – biljni spoj koji se nalazi i u sjemenkama bundeve i  sjemenkama piskavice (fenugreek). Ranija studija objavljena u Current Medicinal Chemistry otkrila je kako trigonelin može poboljšati regeneraciju B-stanica, izlučivanje inzulina i metabolizam glukoze. U drugoj studiji, istraživači iz Japana liječili su štakore s dijabetesom trigonelinom i otkrili kako on pomaže poboljšati razinu inzulina uz smanjenje triglicerida u jetri.

Nikotinska kiselina (poznata i kao vitamin B3 ili niacin) – vitamin B koji se prirodno pojavljuje u hrani. Primarno se koristi za snižavanje “lošeg” lipoproteina niske gustoće (LDL) kolesterola, kao i za poboljšanje “dobrog” lipoproteina visokog gustoće (HDL) kolesterola. To vitaminima, također, daje svojstva potrebna za osiguranje zdravlja srca.

D-kiro-inozitol – oblik inozitola izveden iz mio-inozitola. Inozitol je ugljikohidrat poznat po svojim potencijalnim zdravstvenim prednostima. Jedno istraživanje, objavljeno u Međunarodnom časopisu za endokrinologiju, zaključilo je kako dopunjavanje kombinacije mio- i d-kiro-inozitola može donijeti koristi onima koji imaju dijabetes tipa 2, s obzirom na njihovu sposobnost poboljšanja kontrole glikemije ili regulacije šećera u krvi.

Ukratko, istraživači su zaključili da ti spojevi imaju potencijalna hipoglikemijska svojstva.

U obroke dodajte sjemenke bundeve da biste smanjili razinu šećera u krvi

Za one koji žele najbolje iskoristiti hipoglikemijska svojstva sjemenki bundeve, najbolje to mogu postići ako ih dodaju jelima. To je zaključaj jedne studije iz Brazila, koja je objavljena u Nutrition Research.

U ovom istraživanju, tim je proveo randomizirano kontrolirano ispitivanje, gdje je sudionicima davao obroke s bogate ugljikohidratima pomiješanim s lanenim sjemenkama ili sjemenkama bundeve. Na temelju mjerenja šećera u krvi nakon obroka, oni koji su jeli jelo sa sjemenkama bundeve imali su bolju kontrolu glikemije od one u kontrolnoj skupini. Istraživači su također primijetili da konzumiranje 65 g sjemenki bundeve može poboljšati razinu šećera u krvi nakon obroka.

Kako u prehranu uključiti sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve možete jesti na više načina. Što se tiče okusa, sjemenke bundeve imaju neutralan okus, što možete poboljšati prženjem ili dodavanjem nekih začina.

Vrhunske salate i juhe s pečenim sjemenkama bundeve dodaju izrazitu nutritivnost i povećavaju njihovu hranjivu vrijednost. Za one koji žele dodati sjemenke svojoj prehrani, ali ne brinu o njihovom ukusu, dobar način da ih uvedete u obroke je blendiranje s ostalim sastojcima u smoothie.

8
Ostavite komentar

avatar
10000
 
3 Grupirani komentari
5 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
8 Komentatori
LucijaLucijagfobmosengtunraeurgiuaenrguaburazerstefano Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Siniša
Gost
Siniša

Hm, a mojoj supruzi rekli da ne smije jesti sjemenke!
Elem, šta je dobro za holesterol, ono kada se neko ulijeni a jede kao krmača sve šta mu padne pod nos.

stefano
Gost
stefano

pročitaj imaš i u bibliji, umjerenost u jelu i piću

Lucija
Gost
Lucija

Siniša
Bilo koja hrana ima veze s holesterolom 10-20%.
Luk i češnjak. To dvoje. I veće količine povrća. ‘ em će je zasititi, ’em je moguće da joj fali neki mineral kojeg nastoji nadoknaditi, a nema ga u hrani koju jede svakodnevno.
Ne mora bit ‘na lešo’. Može se zapeći sa sirom ili dinstano na luku s paradajzom…tako da je ukusno. 😊
Ako navaljuje na meso, to može biti znak da joj fali željeza npr.

gfobmosengtunraeurgiuaenrgua
Gost
gfobmosengtunraeurgiuaenrgua

Samo one špice što ih prodaju snaše na pijaci po BiH valjaju. One što su malo i zagorile i bez soli na njima, tko to nije jeo nezna što je špica-koštica. Zadnji put gledam neke pred mostom u Bos. Brodu prodaju takove šteta što nisam uzeo. Siniša ne slušaj varanski odgojene liječnike.

burazer
Gost
burazer

to i ja svima govorim;)
kad god prodjem posavinom nakrcam se kospi
bilo je i u konzuma uzet mogyi madzarske, najbolje od “ducanskih” al nema ih vise
ja toga pojedem koliko god ima, ne mogu se zaustavit dok ne pojedem SVE!

gfobmosengtunraeurgiuaenrgua
Gost
gfobmosengtunraeurgiuaenrgua

To je zdrava zaraza.

Trubadur
Gost
Trubadur

Povišani šecer u krvi je samo simptom ( znak ), pa su zato semenke, kao i zvanična medicina, kod toga dugoročno potpuno zakazale…

Lucija
Gost
Lucija

Trubadur
Sve mi se čini da su i dijabetes počeli promatrati kao autoimunu bolest. I artritis, odavno.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik