Sjemenke bundeve snižavaju razinu šećera u krvi!

Sjemenke bundeve
8 komentara

Izraz “najbolje stvari dolaze u malim pakiranjima” bi se mogao primijeniti i u slučaju bundeva. Plosnate sjemenke ovalnog oblika su i zdrave i ukusne, što ih čini izvrsnim dodatkom juhama, salatama i desertima.

Istraživači sa Sveučilišta u Nottingham, u Velikoj Britaniji, otkrili su kako te sjemenke mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi kod osoba koje imaju dijabetes. Studija koja je objavljena u časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition otkrila je spojeve u sjemenkama bundeve koji imaju sposobnost snižavanja razine šećera u krvi, a to su: trigonelin (TRG), nikotinska kiselina (NA) i d-kiro-inozitol ( DS).

Za Garyja Adamsa, koautora studije, nalazi ističu potencijal upotrebe sjemenki bundeve za održavanje zdrave razine šećera u krvi.

“Mnogo je različitih vrsta inzulina dostupnih za liječenje dijabetesa, ali još uvijek postoje fiziološke posljedice takve uporabe”, dodao je. “Stoga su potrebne alternative, a to uključuje biljne pripravke kao i prehrambene biljke u obliku bundeve.”

Tim, koji je također uključivao stručnjake sa sveučilišta Abant Izzet Baysal u Turskoj, istraživao je jesu li bioaktivni sastojci u bundevi učinkoviti u održavanju razine šećera u krvi. Oni su ekstrahirali pulpu i sjeme iz bundeve i pregledali potencijalne komponente s hipoglikemijskim svojstvima.

Otkrili su kako postoje određeni aktivni sastojci – uključujući polisaharide, peptide i proteine – koji potencijalno snižavaju šećer u krvi.

Posebno su primijetili sljedeće spojeve:

Trigonelin – biljni spoj koji se nalazi i u sjemenkama bundeve i  sjemenkama piskavice (fenugreek). Ranija studija objavljena u Current Medicinal Chemistry otkrila je kako trigonelin može poboljšati regeneraciju B-stanica, izlučivanje inzulina i metabolizam glukoze. U drugoj studiji, istraživači iz Japana liječili su štakore s dijabetesom trigonelinom i otkrili kako on pomaže poboljšati razinu inzulina uz smanjenje triglicerida u jetri.

Nikotinska kiselina (poznata i kao vitamin B3 ili niacin) – vitamin B koji se prirodno pojavljuje u hrani. Primarno se koristi za snižavanje “lošeg” lipoproteina niske gustoće (LDL) kolesterola, kao i za poboljšanje “dobrog” lipoproteina visokog gustoće (HDL) kolesterola. To vitaminima, također, daje svojstva potrebna za osiguranje zdravlja srca.

D-kiro-inozitol – oblik inozitola izveden iz mio-inozitola. Inozitol je ugljikohidrat poznat po svojim potencijalnim zdravstvenim prednostima. Jedno istraživanje, objavljeno u Međunarodnom časopisu za endokrinologiju, zaključilo je kako dopunjavanje kombinacije mio- i d-kiro-inozitola može donijeti koristi onima koji imaju dijabetes tipa 2, s obzirom na njihovu sposobnost poboljšanja kontrole glikemije ili regulacije šećera u krvi.

Ukratko, istraživači su zaključili da ti spojevi imaju potencijalna hipoglikemijska svojstva.

U obroke dodajte sjemenke bundeve da biste smanjili razinu šećera u krvi

Za one koji žele najbolje iskoristiti hipoglikemijska svojstva sjemenki bundeve, najbolje to mogu postići ako ih dodaju jelima. To je zaključaj jedne studije iz Brazila, koja je objavljena u Nutrition Research.

U ovom istraživanju, tim je proveo randomizirano kontrolirano ispitivanje, gdje je sudionicima davao obroke s bogate ugljikohidratima pomiješanim s lanenim sjemenkama ili sjemenkama bundeve. Na temelju mjerenja šećera u krvi nakon obroka, oni koji su jeli jelo sa sjemenkama bundeve imali su bolju kontrolu glikemije od one u kontrolnoj skupini. Istraživači su također primijetili da konzumiranje 65 g sjemenki bundeve može poboljšati razinu šećera u krvi nakon obroka.

Kako u prehranu uključiti sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve možete jesti na više načina. Što se tiče okusa, sjemenke bundeve imaju neutralan okus, što možete poboljšati prženjem ili dodavanjem nekih začina.

Vrhunske salate i juhe s pečenim sjemenkama bundeve dodaju izrazitu nutritivnost i povećavaju njihovu hranjivu vrijednost. Za one koji žele dodati sjemenke svojoj prehrani, ali ne brinu o njihovom ukusu, dobar način da ih uvedete u obroke je blendiranje s ostalim sastojcima u smoothie.

BundevaŠećer u krviSjemenke bundeve
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Hm, a mojoj supruzi rekli da ne smije jesti sjemenke!
Elem, šta je dobro za holesterol, ono kada se neko ulijeni a jede kao krmača sve šta mu padne pod nos.

gfobmosengtunraeurgiuaenrgua
4 godine prije

Samo one špice što ih prodaju snaše na pijaci po BiH valjaju. One što su malo i zagorile i bez soli na njima, tko to nije jeo nezna što je špica-koštica. Zadnji put gledam neke pred mostom u Bos. Brodu prodaju takove šteta što nisam uzeo. Siniša ne slušaj varanski odgojene liječnike.

Trubadur
4 godine prije

Povišani šecer u krvi je samo simptom ( znak ), pa su zato semenke, kao i zvanična medicina, kod toga dugoročno potpuno zakazale…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI