Može li ekstrakt sjemenki bundeve pomoći u ublažavanju simptoma povećane prostate?

Sjemenke bundeve
9 komentara

Muškarci koji pate od stanja zvanog benigna hiperplazija prostate (BPH) ili povećane prostate mogu olakšati svoje simptome sjemenkama bundeve, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Medicical Food.

Europski istraživači istraživali su učinke dodatka koji sadrži ekstrakt sjemenki bundeve na simptome BPH. Dodatak je izveden iz odmrznutih sjemenki bundeve Cucurbita pepo L. ssp. pepo var. styriaca i proizvodi se vodenim etanolnim ekstrakcijskim otapalom i postupkom dekontaminacije (EFLA Hyperpure). Kaže se da ekstrakt bučinog sjemena bez ulja sadrži jedinstvenu kombinaciju cucurbitina i polifenola.

Na čelu s urologom dr. Martinom Leibbrandom, provedeno je istraživanje u kojem je sudjelovalo 60 muškaraca s umjerenim ili jakim simptomatskim BPH-om od kojih je traženo da uzimaju 500 mg ekstrakta sjemenki bundeve svaki dan u trajanju od tri mjeseca. Na kraju studije istraživači su izvijestili da je 35,7 posto sudionika imalo poboljšanja simptoma od umjerenih ili teških do blagih.

Dodatak je također smanjio volumen nokutrije i preostali volumen urina. Potonje je simptom zadržavanja mokraće ili nemogućnost da se potpuno isprazni mjehur, što je povezano s povećanjem prostate.

Menadžer proizvoda Frutarom Health Moran Werner Saido rekao je da se većina slučajeva BPH-a, s blagim do umjerenim simptomima, prati samo godišnjim pregledima, ali se ne liječi aktivno.

“Tijekom ove faze, upotreba fitoterapeutika, poput ekstrakta sjemenki bundeve za podršku funkciji mjehura, može biti prikladna”, rekao je Saido.

Kako sjemenke bundeve pomažu prostati?

Cink je ključni mineral koji podržava normalno funkcioniranje prostate. Zapravo, zdrava prostata ima najviši nivo cinka u tijelu.

Sjemenke bundeve bogate su cinkom. Jedna šalica osigurava gotovo polovinu preporučene dnevne doze (RDA). Iako je potrebno više studija za učvršćivanje veze, redovita konzumacija sjemenki bundeve može vam pomoći održati razinu cinka na optimalnoj razini i tako pomoći vašoj funkciji prostate.

Brze činjenice o BPH-u

BPH je uobičajeno starosno stanje koje pogađa polovicu muškaraca u dobi od 51 do 60 godina, te do 90 posto muškaraca u dobi od 80 i više godina.

Kako se prostata povećava, vrši pritisak na uretru. Zid mokraćnog mjehura postaje deblji, što uretru čini suženom. Mjehur može s vremenom oslabiti i izgubiti sposobnost da se potpuno isprazni (zadržavanje mokraće), što može nepovoljno utjecati na kvalitetu života.

Kao što mu ime govori, BPH nije kancerogen, ali moguće je da se razvija zajedno s rakom prostate.

Hrana koju treba izbjegavati za zdravlje prostate

Iako možete jesti zdravu hranu svaki dan, za održavanje zdrave prostate, također morate izbjeći ili ograničiti unos sljedećeg:

  • Alkohol – Alkohol potiče mokrenje, što može pogoršati urinarne simptome povezane s BPH-om. Ograničavanje unosa alkohola ili prestanak konzumacije ne samo da će poboljšati vaše simptome, već će i vaše zdravlje imati koristi od toga.
  • Kofein – pića s kofeinom poput kave, čaja, čokolade i sode djeluju kao diuretici, što znači da potiču i stvaranje urina. Ograničite konzumaciju ovih pića kako biste smanjili simptome BPH.
  • Mliječni proizvodi – Redovita konzumacija mliječnih proizvoda poput maslaca, sira i mlijeka povezana je s povećanim rizikom od raka prostate.
  • Crveno meso – svakodnevno jedenje crvenog mesa povećava rizik od raka prostate, uz druge zdravstvene probleme, poput kardiovaskularnih bolesti.
  • Natrij – Konzumiranje hrane s velikom količinom soli može povećati urinarne simptome BPH, osim drugih zdravstvenih rizika povezanih s unosom visokog natrija.
BundevaPovećana prostataSjemenke bundeve
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mishko
4 godine prije

Bucino ulje par puta tjedno u salatu.

Lucija
4 godine prije

Ima cink i za kupiti posebno…jedna bočica dovoljna i za godinu…
U kombinaciji sa zelenim čajem i C vit. bitno smanjuje pojavljivanje alergija. Najmanje mj. dana ranije bi trebalo počet uzimat…
Ali sasvim sigurno da su sjemenke – bolje. Tko zna što još tamo ima a što nisu otkrili…

Alxx
4 godine prije

Ako se i uzimaju suplementi cinka, treba uvek uzimati one koje imaju u sebi i bakar…

Ukoliko se uzima samo cink, doći će do manjka organski vezanog bakra, što je vrlo loše…

Mada mi nije jasno kako može neko ko jede meso biti deficitaran u cinku…??

Ja bi pre spomenuo minerale bor i jod ( i njihov deficit) kao najbitnije za prostatu…

denis
4 godine prije

Nisu trebali trošiti novce za istraživanje , trebali su se pitati kod nas i vrapci na grani znaju da sjemenke bundeve pomažu kod prostate.

Stale
4 godine prije

Imam problem sa prostatom. Imam i godine. Muskarci koji zive u regionima sa godisnjim dobima u dobi posle 50 godine #ivota imaju taj problem. Rešavam ga tako što koristim suplement sa ekstraktom testerastih palmi. I imam dobar rezultat.

KUGA
4 godine prije

Ma do 65 nisam znao za te probleme stojko je odradjivao posao i vise od 3 puta dnevno a onda je usporio, sada sa 73 lani jednom ove godine malo rijedje ali tek je polovina 11 mjeseca jos mjesec i pol u svasta nesto moze da se desi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI