Sjeverna Koreja proglasila ”pobjedu” nad Covidom

Kim Jong Un
11 komentara

Sjeverna Koreja tvrdi da je iskorijenila Covid-19, rekavši da je njen karantenski sistem bio u potpunosti uspješan protiv virusa, dok je najavljivala kraj strogim politikama suzbijanja koje su nametnute prošlog proljeća.

Tokom govora u četvrtak, sjevernokorejski lider Kim Jong-un pozdravio je doktore i druge “borce za zdravlje” koji su radili na pandemiji, izjavivši da je Pjongjang pobijedio u borbi s koronavirusom i zbrisao patogen unutar svojih granica.

„Bolnom karantenskom ratu je došao kraj i danas smo konačno proglasili pobedu“, rekao je Kim, a prenijeli su državni mediji, dodajući da će vlada odmah „spustiti nivo karantina sa maksimalnog sistema vanrednog karantina koji je bio u operaciji od 12. maja.”

Iako su sjevernokorejski zvaničnici u početku tvrdili da zemlja nije imala slučajeva zaraze neko vrijeme nakon što je počela globalna epidemija, na kraju su priznali infekcije u maju ove godine, a Kim je sada priznao da se zemlja suočila s “teškom epidemijskom krizom”. Međutim, lider je ustvrdio da je zahvaljujući “snažnoj volji i očajničkim naporima” naučnika i zdravstvenih radnika pandemija “potpuno riješena” u Sjevernoj Koreji.

Pjongjang je prijavio samo 74 smrtna slučaja tokom krize – što je Kim smatrao “čudom bez presedana za svjetsku zdravstvenu zajednicu” – iako njegovi zvanični brojevi nisu nezavisno potvrđeni. Ostaje nejasno koliko je Sjevernokorejaca oboljelo od Covida-19, ali je lider rekao da se svakog dana na vrhuncu zaraze bilježe “stotine hiljada” novih pacijenata.

Kimova sestra, Kim Yo-jong, koja je također visokorangirana članica vladajuće stranke Sjeverne Koreje, također se osvrnula na Covid tokom javnog nastupa u četvrtak, ponavljajući prethodne tvrdnje da su propagandni leci poslani iz Južne Koreje možda igrali ulogu u izbijanju na sjeveru. U napomenama koje će sigurno potaknuti nagađanja, ona je također naznačila da je vođa patio od “visoke temperature” u nekom trenutku tokom pandemije, iako nije ponudila detalje o uzroku, vremenu ili ozbiljnosti njegovih simptoma.

CovidKim Jong UnSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
1 godina prije

Nije to nista, provjerite kad je Plen ki mon proglasio pobjedu nad Koronom!
Daleko pre svih i pre nekakvih izbora u RH

Tupko
1 godina prije

Njemački (pardon švicarski) precizno

Mrčikola
1 godina prije

Ovo su Mujine zasluge…da nije “špricao protiv krokodila” Kim bi morao na dvije fronte ratovati. 😁

Max
1 godina prije

Možda ga nisu ni imali ali Kim je mudar i igra igru ne bi li dobio popuste i na vremenu.

magefun
1 godina prije

Pa i Plenković je pobjedio covid, to je izjavio. A onda si ga imao vidjeti u reklamnom spotu za sigurnu Hrvatsku kako se vozi u autu bez pojasa, a lik priča ne zavezan pojasom o sigurnoj Hrvatskoj 😅😅

Lenko
1 godina prije

Kad pobjedi koronu sad’ može bez straha krenit na J. Koreju.

1 godina prije

Sjeverna Korona

Dokurčilomi
1 godina prije

Izgleda i tamo osnovan hadezej i stožer.

CroExit
1 godina prije

I njegov brat Plen Kim un na drugom kraju svijeta niže “pobjedu za pobjedom”, uništio je sve čega se dotakao!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI