Talijanski sud prelazi na stranu medicinske sestre koja je pogrešno suspendirana zbog odbijanja uzimanja cjepiva protiv Covida-19

Medicinska sestra odbila cijepljenje
36 komentara

Građanski sud priklonio se medicinskoj sestri koja je suspendirana bez plaće nakon što je odbila cjepivo protiv COVIDA-19.

Presudu je donio Sud u Milanu 16. rujna, nakon žalbe talijanske medicinske sestre, koja nije imenovana. U veljači je suspendirana bez plaće jer je odbila primiti ubod usprkos mandatu cjepiva koji joj je nametnuo njen poslodavac. Tribunal je suspenziju nazvao “nelegitimnom” i naložio poslodavcu da medicinskoj sestri isplati punu plaću s kamatama i zaostalim plaćanjem. Odluka poništava prethodne sudske presude za slične slučajeve.

To je prvi put u Italiji da je sud presudio u korist zaposlenika u slučaju suspenzije ili otkaza zbog necijepljenja.

Odluka dolazi s jednog od najmjerodavnijih talijanskih sudova i smatra se osobito značajnom jer ruši presedane i zakonski utvrđuje nelegitimnost otpuštanja ili suspenzije zaposlenika bez plaćanja zbog odbijanja cijepljenja.

“Ovo je bio jedan od prvih slučajeva suspenzije zdravstvenog radnika”, rekao je Mauro Sandri, odvjetnik medicinske sestre, u intervjuu na YouTubeu.

Sandri je usporedila slučaj s 5 medicinskih sestara u sličnoj situaciji; izgubili su žalbu u svibnju.

“Svi će se [u Italiji] sjetiti presude u Bellunu, kada je 5 medicinskih sestara koje je poslodavac suspendirao uložilo žalbu i izgubilo postupak”, rekao je.

“Uvriježeni [mediji] pojačali su ishod te presude otišavši tako daleko da su rekli da je besmisleno žaliti se na suspenzije koje su izrekli poslodavci.”

Sandri se tada prisjetio da su presudu u tom predmetu “nažalost oponašali drugi sudovi, uključujući Modenu i Veronu” te da je “stvorena sudska praksa koja poslodavcima daje dozvolu za suspenziju svojih zaposlenika”.

Svi prethodni pokušaji žalbe Sandrija na takve odluke bili su neuspješni. Međutim, on smatra da je ova nova odluka preokrenula trend.

“Ova je odluka bila izuzetno pozitivna jer je utvrdila nelegitimnu prirodu suspenzije”, rekao je.

Dotična medicinska sestra bila je suspendirana od veljače i od tada nije primala plaću. Sud je stoga naložio poslodavcu da joj isplati plaću za cijelo razdoblje u kojem joj nije isplaćena naknada, s dodatnom kamatom, kako je istaknula Sandri.

“Žalba je imala za cilj njezino vraćanje na radno mjesto (…) Stoga smo to zatražili, kao i potpunu isplatu njezinih plaća, sa zaostalim plaćanjem.”

Talijanski odvjetnik uvjeren je da će nova presuda poslužiti kao sudska praksa za slične slučajeve u budućnosti.

“Odluka suda zasigurno će postaviti mjerilo za buduće presude”, rekla je Sandri.

“To će biti prekretnica (…). Za mene će to biti i osnova za daljnje slučajeve koje planiram obaviti.”

Odvjetnik je ohrabrio radnike u sličnim situacijama nakon što su se opirali pritisku da uzmu cjepivo da tuže ne samo izgubljene plaće već i odštetu. Sandri je taktiku zastrašivanja i prijetnje koje koriste neki poslodavci koji vrše pritisak na svoje radnike da se cijepe opisao kao oblik “maltretiranja”.

“Isti princip može se primijeniti u mnogim drugim situacijama u kojima postoji mandat cjepiva”, rekao je.

“Svatko zaposlen u tvrtki, a koji je bio pretjerano pritisnut da se cijepi i možda suspendiran zbog toga nije postao žrtva zlostavljanja.”

Sandri također vidi presudu kao razvoj nade u tekućoj borbi protiv nametanja “Zelenog prolaza” u Italiji.

“Ova presuda nam pokazuje koliko je važno braniti svoja prava na učinkovit način kako bismo postigli rezultate”, rekao je.

cijepljenjeCOVID-19Italija
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Optimista
2 godine prije

Jedna lasta ne čini proljeće,ali daje nadu

Max
2 godine prije

To je dobro za početak

Šele
2 godine prije

Predobro su se pripremili za običnog čovjeka, kojem je muka od nepravde, i koji se mora, maltene sam boriti za svoja prava, kao što napisa ovaj, optimista, jedna lasta ne čini proljeće, ja bi dodao, lovci bi mogli i ubiti tu lastu za primjer, vidjeće se još

petar schroder
2 godine prije

Sta ce sada Beros JEDNA LASTA NE CINI PROLJECE RECI ?On kao ministar zdravstva morao bi biti na strani radnika doktora i sestara.

Doktorica sa KCUS
2 godine prije

Većina mojih kolega sa Kliničkog centra u Sarajevu se vakcinisala AstraZenecom i Pfizerom. Gledam ih svaki dan i 70% tih kolega koji su revakcinisani u proteklom periodu su imali ozbiljnih nuspojava i zdravstvenih problema. Enormno se povećao broj bolovanja i odsustva sa posla. Pokušavala sam da shvatim taj mozak, koji negira da su problemi odjednom došli od vakcine. Nekoliko ih je i svjesno da su u problemu zbog revakcinacije ali šute. Nije mi jasno zašto šute i ne izađu javno da iznesu problem. Plaše se za svoj posao??? Do juče su mi kolege govorile da sam antivakserka, danas oni hrabri kažu da sam bila u pravu, dok oni koji ne prihvataju svoje stanje i istinu, samo šute. Doktori, kolege, medicinski radnici, DIGNITE VIŠE GLAS, SPASITE ŠTO SE SPASITI MOŽE. Svojim primjerom ukažite ljudima o problemu, ne budite mrtva duševna bića koji su prevareni sa trajnim posljedicama. Od neznanja je veći… Čitaj više »

Brat
2 godine prije
NeBudiOvca
2 godine prije

Trebalo bi pročitati cijelu presudu pa vidjeti da li je odluka poslodavca srušena jer je sud zauzeo stav da suspenzija zbog odbijanja da primi cjepivo nije osnovana, ili samo zbog formalnog propusta poslodavca prilikom donošenja odluke. Npr. Kao kad sud odluku o otkazu Ocijeni nezakonitom jer je poslodavac propustio tražiti mišljenje sindikata kod otkaza radnika koji je član sindikata.
Bilo bi dobro da je ovo prvo.

neznanje
2 godine prije

Kad poslodavcu legne oštetna tužba od par miliona, € poradi smrti od covida sa strane rodbine nekog pacjenta zaraženog u bolnici, račun će ispostaviti ne cijepljenoj medicinskoj sestri i gotova priča. Ona, poslije, neka tuži sud koji je podržavao da ne cijepljena radi u bolnici i nek zahtjeva da sud umjesto nje plati otštetni zahtjev?!?

Tupko Glupko
2 godine prije

“Svatko zaposlen u tvrtki, a koji je bio pretjerano pritisnut da se cijepi i možda suspendiran zbog toga nije postao žrtva zlostavljanja.”

Pretpostavljam da su ove riječi odvjetnika krivo prevedene, tj. da umjesto “nije” treba pisati “je”.

nepoželjni
2 godine prije

Ma što je čudno što je sudac presudio sukladno Ustavu i zakonima koji reguliraju temeljna ljudska prava?
Sudac koji bi presudu donio protivno spomenutim (važećim) pravnim aktima, bi trebao biti egzekutiran na licu mjesta!
(zato što kršenje Ustava od strane sudaca ima pogubne implikacije na život svih ljudi… pa bi u takvom primjeru prijeki sud sastavljen ad hoc, od strane stručnjaka prava i istinskih pravednika iz naroda bio legitiman i društveno opravdan)

I koja su to sr.anja da poslodavci preuzimaju na sebe odgovornost da krše zakon o radu i Ustavom zagarantirana ljudska prava na život i rad a suci više ne sude po Ustavu i sukladnim zakonima (!) već se odlučuju na suđenje prema protuustavnim aktima i odlukama nekakvih “stožera” !?

Ne razumijem što se više čeka da se to smeće ne počisti !?

Mirk
2 godine prije

Nemojte da se nadate previse…Doticna je dobila na sudu zato sto u drugom mjesecu jos nije postojala obaveza za vakcinaciju sanitarnih radnika…Ista je donijeta dekretom u aprilu a 1 juna zakon je ratifikovan u parlamentu i od tog dana italijanski ustav je zgazen a sada nastavlja da se gazi iz dana u dan sa novim mafijaskim ucjenama na koje se pristaje bez veceg otpora misleci da ce ih ostaviti na miru kad dostignu potrebne procente…Drugim rijecima stado ovaca nema hrabrosti ni da zableji….

2 godine prije

“… “To će biti prekretnica (…). Za mene će to biti i osnova za daljnje slučajeve koje planiram obaviti.”…”

Ja sam 100% siguran da je to upravo tako.
Idiotizirana gomila predvodjena talibanima pseudonauke i tzv “doktorima” (pripadnicima satanistickog kulta) – iz dana u dan postaje manja
(sto zbog pelcovanja, a sto zbog shvatanja da zivimo u koncentracionom logoru – u kojem su upravo oni najgluplji – cuvari i dzelati logora

Zakon je na nasoj strani – pa je to definitivno jedan od nacina borbe protiv Kulta…
Naravno, kao i od samog pocetka – INFORMACIJA je najvaznija, kao i nepovinovanje ovim idiotiziranim “cuvarima koncentracionog logora“…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI