fbpx

Brazil gradi višenamjensku industrijsku mega-luku kako bi podstakao trgovinu sa Azijom

Trgovina

Brazil gradi veliki lučki kompleks kako bi olakšao trgovinu sa Azijom, koja je njegovo glavno tržište. To će biti najmodernija luka Južne Amerike kada se otvori krajem 2023. godine.

Objekat od 1.800 hektara, nazvan Porto Central, nalazi se u obalnom gradu Presidente Kennedy u jugoistočnoj državi Espirito Santo, na granici sa susjednom državom Rio de Janeiro.

Ove sedmice, generalni direktor Porto Central Jose Maria Novaes pozvao je kineske kompanije da se pridruže projektu i iskoriste luku, rekavši: „Azija, posebno Kina, je najveći trgovinski partner Brazila, a za ovaj međunarodni trgovinski tok robe iz Brazila za Aziju i industrijskih proizvoda iz Azije za Brazil,uglavnom su potrebni veliki brodovi “ koje sada može da primi malo koja brazilska luka.

„U Brazilu je malo luka sposobnih za utovar i istovar velikih svjetskih brodova,“ objasnio je Novaes. “Tu je različitost projekta Porto Central: mogućnost primanja najvećih svjetskih brodova, u svakoj klasi, na svaki lučki terminal.”

Luka će sadržati niz terminala, unutrašnji kanal sa postepeno smanjenom dubinom vode za brodove koji uplovljavaju i 13 pristaništa za brodove koji nose tečnost, rekao je. „To je industrijska luka koja obezbjeđuje vodu, energiju i gas po konkurentnim cijenama, sa terminalima za izvoz sirovina i poluproizvoda i sa fleksibilnošću da udovolji interesima programera.“

 

Sekretar za razvoj u državi Espirito Santo, Marcos Kneip, dodao je da „Porto Central postaje stvarnost. To je lučki industrijski kompleks koji će služiti kompanijama za proizvodnju nafte i gasa, rudarstvu i poljoprivredi, i podržati off-shore industriju. “

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
4 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Brisel je upravo Tihanovsku proglasio za pobjednika izbora u Bjelorusiji i zahtjevaju od Rusije da se ne miješa u tranziciju vlasti.

Kažun d.d.
Member
Kažun d.d.
8 mjeseci prije
Reply to  Siniša

@ Siniša –
Veliko iznenađenje,ja prognozirao Guida,taj
već ima iskustva.
Jel Viktorija podijelila kolače za novos.jebanu državu?

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije
Reply to  Kažun d.d.

Ovo je u režiji EU.

Zadranin
Gost
Zadranin
8 mjeseci prije

Brine me jedino pozicija Rusije. Ako Brazil poveća izvoz u Kinu onda Rusija gubi tržište, a Rusija je jako pogođena krizom i treba joj svaki dolar od izvoza.
P***!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik