fbpx

Britanska grupa solidarnosti pozdravlja presudu Žalbenog suda o pitanju venecuelskog zlata

Fizičko zlato

Članica Venecuelske nacionalne konstituirajuće skupštine, María Alejandra Díaz nazvala je pobjedu na sudu korakom naprijed, ali strahuje da će britanska vladina Banka Engleske upotrijebiti taktiku odugovlačenja, kako ne bi prebacila 31 tonu zlatnih poluga u Program razvoja UN-a, za kupnju humanitarne pomoći za tu južnoameričku zemlju.

Britanski borci za solidarnost pozdravili su ukidanje presude i prihvaćanje žalbe Visokog suda, kojom su venecuelske zlatne rezerve, u vrijednosti od milijardu funti, uručene oporbenom čelniku.

U ponedjeljak je Žalbeni sud ukinuo presudu Nigela Tearea od 2. srpnja, kojom je Juanu Guaidu, dodijelio kontrolu nad 31 tonom zlata, koje pripada državnoj naftnoj kompaniji PDVSA.

Viši predavač na Sveučilištu Middlesex i stručnjak za Latinsku Ameriku Francisco Dominguez, koji je ujedno i nacionalni tajnik Venecuelske kampanje solidarnosti, pozdravio je presudu protiv Guaidóve tvrdnje o polugama.

“Odluka Žalbenog suda Ujedinjenog Kraljevstva oko poništavanja presude koja mu je omogućila pristup 31 toni zlata u Engleskoj banci značajan je korak u dobrom smjeru”, rekao je Dominguez za Sputnjik.

“Moramo pojačati kampanju tražeći da se zadržani resursi definitivno daju Venecuelskoj vladi, kako bih ih ona mogla koristiti za borbu protiv koronavirusa, za kupnju hrane, lijekova i vitalnih zdravstvenih ulaganja”.

Venecuelske su se vlasti obvezale položiti poluge u Razvojni program UN-a, koje će se tada koristiti isključivo za kupnju hrane i lijekova za južnoameričku zemlju pogođenu hiperinflacijom i nestašicom goriva, izazvanom američkim sankcijama usred COVIDA-19.

Guaidó, zastupnik stranke Popularna volja, u siječnju 2019. proglasio se privremenim predsjednikom uz podršku Nacionalne skupštine pod nadzorom oporbe kojoj je u to vrijeme bio predsjednik, uz podršku SAD-a i Europske Unije. Izgubio je poziciju govornika u siječnju ove godine od Luísa Parre iz stranke Najprije pravda, ali osporio je legitimitet tog glasanja, kao što je osporio i Madurov reizbor 2018. godine.

Dominguezovi komentari ponovili su komentare članice venecuelske Nacionalne konstituirajuće skupštine, Marije Alejandre Díaz u utorak, koja je za Sputnjik rekla da je to “još jedan korak” prema vraćanju kontrole od strane Caracasa u vezi sa svojom imovinom.

“Barem nisu imali obraza prepoznati Guaida za predsjednika”, rekla je Díaz, ustavni pravnik. “Ni u jednom dijelu planeta ne bi prihvatili takvog nekoga”.

Presudu Visokog suda od 2. srpnja nazvala je “pravosudnim kolonijalizmom”, koji je pokušao nametnuti britanski zakon o ustavnim pitanjima Venezuele.

Ali Díaz nije bila optimistična o tome da će Engleska banka tako lako vratiti zlato.

“Ne usuđujem se vjerovati da će predati novac za bilo kakvu uplatu, mislim da će nastaviti svoju igru produžavanja ove situacije”, rekla je dodajući: “kao vulgarni obnašatelji vođenja globalnog carstva, Engleska će postupati u skladu s time”.

Diaz je tvrdila da je odluka o polaganju poluga kod Engleske banke donesena bez odgovarajućeg odobrenja, inzistirajući: “Onome tko je predao to zlato kao jamstvo venecuelske vlade, treba biti suđeno i treba biti kažnjen”.

4.3 8
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Bosanac
Gost
Bosanac
20 dana prije

Imam svojih para al mi ih roditelji ne daju ……..nakon dugog ubijeđivanja možda mi i daju moje pare al da ih potrošim tačno onako kako mi oni kažu.

P.S. pitanje je još i da li su to moji pravi roditelji il su se nametnuli da to budu.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
20 dana prije

Uglavnom u majke ne bi trebalo sumnjati ?! 😉

Bosanac
Gost
Bosanac
20 dana prije

E sad, ko je Venecueli majka a ko otac?

Alex
Gost
Alex
20 dana prije

Dakle, tko ima pravo određivati kako će jedna suverena država, članica Oun koristi svoje vlastite zlatne rezerve? Trump? UK? Moderno ropstvo!

tedi
Gost
tedi
20 dana prije

A gdje to ima suverenih drzava,naravno ako izuzmemo drzave koje imaju AB i rakete kao S.kOREJA, koja ih baca ko konfete za slavlje cim ih netko spomene u negativnom konteksu.

Alex
Gost
Alex
19 dana prije

Ovdje se misli na suverenost u međunarodnom pravnom poretku.

djakputnik
Gost
djakputnik
20 dana prije

Posve je normalno da Velika Britanija ne želi vratiti to zlato. Jer, gdje god se u Velikoj Britaniji okreneš – sve je stečeno pljačkom i ubijanjem milijuna ljudi po cijelom svijetu.

Max
Member
Famed Member
Max
20 dana prije

Zlato pripada narodu Venezuele i legalnoj vladi nikako Guaidou.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
8
0
()
x