Britanski zvaničnici podigli uzbunu zbog potencijalnih smanjenja finansiranja za istraživanje smrtonosnih bolesti

Britanska funta
3 komentara

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominic Raab ranije je u novembru priznao da su ekonomske poteškoće izazvane pandemijom COVIDA-19 podstakle vladu da povuče svoju novčanu pomoć za određene programe, ali se obavezao da će dati prioritet mjerama koje će pomoći u suzbijanju smrtonosnih respiratornih bolesti.

Nekoliko zvaničnika povezanih sa vladom Velike Britanije nedavno se obratilo pismom Raabu tražeći garancije da predstojeći rezovi britanskog budžeta za pomoć neće prouzrokovati zastoj u investicijama za programe koji pomažu u rješavanju smrtonosnih bolesti.

U pismu se primjećuje da su zvaničnici sve više zabrinuti zbog potencijalnih „dramatičnih smanjenja“ finansiranja koja mogu ometati istraživanje bolesti kao što su malarija ili tuberkuloza.

„Ne spekulišemo samo sa ovim rezovima“, navodi se u pismu. „Ovo se zasniva na zabrinutostima koje su iskazali ili naučnici ili oni koji su uključeni u istraživačke programe.“

„Ne kritikujemo vladu zbog nečega što još nije učinila – upozoravamo da to ne bi smjela da uradi i da bi to bilo u suprotnosti sa prioritetima koje je sama postavila, kao i sa svim učenjima iz COVID-a. ”

Pismo su napisali Torijevksi član doma lordova Nick Herbert, bivši ministar zdravstva Jeremy Hunt, predsjedavajući odbora za nauku i tehnologiju Greg Clark i Sarah Champion, koja radi kao predsjedavajuća međunarodnog odbora za razvoj.

Potpisnici pisma navodno su bili posebno zabrinuti zbog finansiranja koje se pruža međunarodnim partnerstvima za razvoj proizvoda (PDP), koja čine glavnu investiciju u istraživanja i razvoj u vezi sa bolestima. Iako bi većina PDP ugovora trebala isteći u martu 2021. godine, najmanje dva dobavljača su dobila „signale“ od vladinih zvaničnika da će se odložiti finansiranje.

Iako vladin glasnogovornik nije detaljno razradio budžet, obavijestili su poslovnicu da će vlada potrošiti preko 13 milijardi dolara „sljedeće godine za borbu protiv siromaštva, borbu protiv klimatskih promjena i poboljšanje globalnog zdravlja“.

Sredinom novembra pojavili su se izvještaji da će se zbog smanjenja budžeta milijarde dolara pomoći smanjiti kao rezultat ekonomskog pada zbog pandemije COVIDA-19.

BritanijaCOVID-19Ekonomske poteskoce
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ben
2 godine prije

Recesija kuca na vata, sada su na korak bliže potpisivanju novog ugovora sa Usa.

tihobl
2 godine prije

Naravno da se obustaviti finasiranje lijecenja tuberkuloze kad je spreman mutirani soj kojeg ce uskoro pustiti.

eks
2 godine prije

Farmaceurska mafija ne dozvoljava pronalaženje i upotrebu efikasnih i jeftinih lekova za mnoge bolesti . Ta mafija organizuje i ubistva onih koji su “pretnja” za njihove neučinkovite lekove . Tome niko ne posvećuje pažnju, jer se o tome ne govori i ne piše , a razlog je strah za sopstveni život , ili dobro plaćeno ćutanje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI