Ekonomist Vidaković brutalno iskreno o onome što se dešava i što slijedi

Ekonomija
152 komentara

Rijetko koji ekonomist nas može oduševiti svojiom iskrenošću, a najmanje netko od onih kojima je dopušten pristup glavnim medijima. Ali svako pravilo ima svoj izuzetak, a čini se da ekonomist Neven Vidaković spada u to. On je usred emijsije na televiziji N1 sasuo voditelju u lice istinu o onome što se dešava na način koji se rijetko viđa u javnom prostoru. Poslušajte što kaže.

O Briselskim političarima:

“Problem Ursule von der Leyern, Charlsa Michela i tih likova je da sjede zbuksani zajedno u uredu i što misle da su i svi ostali nesposobni amateri kao i oni. Mislili su to i za Putina pa su mu nametnuli ni manje ni više već šest paketa sankcija. Putin ih doživljava toliko ozbiljno da kad je razgovarao s predsjednikom Francuske,  u jednom trenutku je rekao da ga čekaju da igra hokej i da više ne može razgovarati s njim. Toliko ih Putin shvaća ozbiljno’, kaže Vidaković.

Napominje, kako se sve vrijeme u EU nitko ne bori protiv inflacije.

“Šefica Europske centralne banke, Christine Lagarde, je prvo tvrdila da inflacije nema, pa da je prolazna, a sad kaže da će dizati kamatne stope jer je inflacija previsoka. Samo je napravila nered na financijskom tržištu. Zato je sada dolar jači od eura. Svima je jasno da je posuditi svoj novac ovakvoj Europi financijski riskantno. Zato svi bježe iz Europe”, navodi Vidaković.

O Hrvatskim političarima:

“On eklatantno odbija raditi svoj posao, a pozicija i opozicija ga u tome podržavaju. Ona nam govori da se HNB ne može boriti protiv inflacije. U svibnju je ekslpicitno rekao da se HNB neće boriti protiv inflacije jer mi ulazimo u euro. Znači institucija zadužena za borbu protiv inflacije odbija raditi svoj posao.  Strani analitičari to pročitaju. Vide da se svi bore protiv inflacije, osim Hrvatske, a vlast i opozicija je u tome podržavaju. I onda kažu, pa to nije zemlja kojoj mi želimo posuđivati novac. Tada imate rezultat rasta kamatnih stopa. Pritom je svejedno imamo li kunu, euro, dolar ili slično, jer institucije ne žele raditi svoj posao”, naglašava Vidaković.

“Mi već 20 godina slušamo da moramo privući strane investicije, odnosno da moramo rasprodati sve naše jer smo glupi. Kad je neki političar rekao da naše tvrtke moraju kupovati strane tvrtke, da moraju biti lideri u regiji?

Zato mi imamo cijenu benzina 13 kuna, ali  sada je cijena nafte kao i prije rata u Ukrajini. Mađarska je kupila našu INA-u i s dobiti koju izvlači može subvencionirati cijenu goriva. Zato smo mi tu gdje jesmo”, smatra Vidaković.

O tome zašto je otišao Ministar Marić:

“Novi ministar je već rekao sve što će napraviti. Kako bi traderi rekli, otvorio je sve svoje karte i rekao zašto je bivši ministar otišao. Država funkcionira operativno isto kao i vi i ja. Mi imamo svoj tekući račun, kao i država. Taj račun ima i američka država, koji se nalazi u FED-u. Karakteristika američkog stanja je da imaju jako malo sredstava. Hrvatska država zbog politike straha i opreznosti je još pod ministrom Šukerom jako digla taj balon. Novi ministar je u svom svjedočenju rekao da država ne planira akumulirati sredstva, već ih upotrijebiti. Marić je Šukerova škola i to nije dopuštao. Zato je morao doći novi ministar. Da ljudima dijeli socijalnu pomoć zbog inflacije”, smatra Vidaković.

O uvođenju Eura u Hrvatsku:

“Što se tiče tekućih proračuna, ja sam u veljači rekao da imamo tri mjeseca da se pripremimo za krizu državnog duga. Ako slušate snaše klonove koji su rekli da će ulaskom u euro smanjiti kamatne stope, ti isti danas više ne mogu izmisliti novu laž (jer kamate rastu) pa govore da će nam eurozona biti štit od rasta kamatnih stopa. To je nova laž. Da je to tako, onda ne bi nakon Draghijeve ostavke talijanske obveznice skočile pola posto. Kod nas se ministar Marić zadužio na hrvatskom tržištu po kamati od 3,5 %. Da je izašao na strano, sredstva ne bi dobio ispod 5 %. Pa kako nas to onda ulazak u euro štiti od rasta kamatnih stopa?”, rekao je.

Kaže da više nitko u EU ne želi financirati institucije.

“EU zbog je neozbiljnosti svojih institucija samu sebe prepustila na milost i nemilost financijskim špekulantima, koji su zaključili da je profitabilnije uništiti financijsku stabilnost Europe nego je spašavati”, rekao je.

EkonomijaEkonomistaEmisijaeuVidaković
Pretplatiti se
Obavijesti o
152 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

thephilosophicalsalon.com/pause-for-thought-money-without-value-in-a-rapidly-disintegrating-world/

Jednostavno receno
1 godina prije

Šta reć na ovo, samo mogu još dodati stane masa na imbex portalu kada je veliki vođa napao kontrolore leta kakav im je to stres na poslu. Devedeset posto komentara je napisano kako podržavaju velikog vođu, kako nisu normalni pa ve im radi umjetna inteligencija…… I sad stanje nacije gledajući taj portal koji za sebe kaže da je među tri posječenija u hr. i mase kako razmišljaju dobro mi ikako stojimo na komadiću zemlje.

1 godina prije

Veliko finale – biblijski slom koji nadilazi našu najluđu maštu, izazvan eksplozijom hiper-mjehura tržišta duga – trenutačno se odgađa zbog inflacijskog udaranja realnog gospodarstva.

1 godina prije

Trenutno bio- i geopolitičko nasilje (Virus, rat i druge globalne hitne situacije koje dolaze) sastavni je trenutak ove samodestruktivne putanje; namjerni pokušaj upravljanja implozijom autoritarnim sredstvima.

goran
1 godina prije

svi takozvani kvazi političari u eu parlamentu,svi ste vi paraziti koje treba zgazit

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Nesposobnu vladu, vladara, HNB treba dovesti do izlaznih vrata i onda nogom u guzicu izbaciti na ulicu,

Babbage
1 godina prije

Koliko sam neuk da ga nisam nikad prije pogledao.

Majk
1 godina prije

Hahahaha

Perun
1 godina prije

Šefica Europske centralne banke, Christine Lagarde….stara senilna kurvetina sa kriminalnim namjerama …terorizira EuRopsku uniju i njene gradjane ….EU zbog je neozbiljnosti svojih institucija samu sebe prepustila na milost i nemilost financijskim špekulantima, koji su zaključili da je profitabilnije uništiti financijsku stabilnost Europe nego je spašavati…P.S….EuRopska Unija je mrtva zivjela EuRopska Unija …Bolje nije ni zasluzila ….narodski receno trula kobila.. eto to je EuRopska MUnija

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

”Ako ne izađemo iz stare, sigurno ćemo upasti u novu krizu.” – novi ministar financija Primorac

”Ovaj je car!” – Grunf

P.S.
Pa ćemo mi tako naprid…

Maklo bankomat iz Pusti me proć.

Perun
1 godina prije

ekonomist Neven Vidaković …..P.S…trebao bi biti uzor i imati vise prostora u svim medijima ….

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

“Smak svijeta želim dočekati u krugu obitelji” – bivši ministar financija Marić

🎶 Otiša si, a Euro dočeka nisi! 🎶

P.S.
Jedan kratki vic…
“Hrvatska Narodna Banka”…

Evo još jedan…
”Ugledni HDZ-ovac…”

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Aj ti ako si frajer, kupi tvornicu za jedan euro…
U nas ih nakupovali za jednu kunu.

P.S.
Dobar dan, ja došao u vezi posla…
Koja stranka?
Šta stranka…
Šta posla!?

Kipling
1 godina prije

Ovaj ekonomista je bistar kao ledeno doba

HNB regulator WC-a
1 godina prije

Odlčan i uvijek zanimljiv analitičar.

A sada stvarnost hrvatskog najvišeg bankarstva – HNB koji narodu nema nešto važno poručiti o inflaciji, tiskanju eura, posljedičnim krizama i svojoj ustavnoj ulozi zaštotnika stabilnosti cijena, ali zato može o WC-ima na autocestama:

Naš HNB je ozbiljno razmatrao treba li u WC-ima po autocestama plaćati s 5 kuna ili s 1 euro.

Naš HNB tvrdi – to su kovanice koje prolaze po sutomatima za plaćanje usluga ?ranja.

HNB – OPRAVDAVA tzv. TOALETNU WC INFLACIJU od 50% usprkos službenom stavu da je inflacija 12%, i usprkos njihovim vlastitim prognozama kretanja inflacije.

Toliko o vrhovnom regulatornom bankarstvu i njegovoj temeljnoj ustavnoj ulozi – stabilnosti cijena.

Sa stranica HNB-a: “Hrvatska narodna banka središnja je banka Republike Hrvatske i njezin je osnovni cilj održavanje stabilnosti cijena.”

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Lokalnog HDZ-ovca uhvatilo kad je sa sinom krao željeznu armaturu.
Imao je sreću u nesreći…
Neće dobit otkaz u državnoj firmi jer je ‘krao van radnog vremena’…

P.S.
Kad su čuli, Slovenci odmah počeli skidati žičanu ogradu na granici s Hrvatskom.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Toliko vole državu da su ju prisvojili.

P.S.
HDZ u Splitu osvojio odlično drugo mjesto!!

Doktor Vice tješi Andreja…
Šta’š kad je u Splitu sami kamen i asfalt.
Nigdi komada željeza…

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Jebem ti pravopis ovakav.
Ne znam, kad me neko hoće podmitit, dal’ se kaže neću ili ne ću…

P.S.
Da se ne sramotim, iću na sigurno…
Reću da hoću.

čudila se aman ja
1 godina prije

…sudeći po tome kako mu je voditelj dao slobodu da govori,postavljajući tek kratka pitanja,ne upadajući u riječ.,pažljivo slušajući,a što je neviđeno u zadnje dvije godine od strane novinara na tv-u, mislim kako je gospodina analitičara poslalo po zadatku da kaže ljudima ono što ionako znaju.Nema štete,samo njima (zna se kome) korist-manje truda jer je govorio umjesto njih.

Hagar
1 godina prije

Legendarni interview! Ne znam kako se N1 , majstorima lazi, omakla istina na tako iskren brutalan nacin. Mislim da se je lik osigurao trajni ban sa mainstrean medija, bar dok trenutne kolovodje medijskih lazi ne pospremimo u zatvor. Kristalna kugla? U jednoj tvrtci du jednom manageru dali otakaz jer je zadnje tri godine govorio o ulaganjima u rusiju da ce propasti jer ce Rusija napasti Ukrajnu, sto pogoduje i sto je namjera zapada da se moze “opravdano” kao i opravdanim” kovid mjerama ubiti ekonomija. Kao “teoreticar zavjere” napustio je firmu. Danas je tvrtka u teskim problemima zbog ogromnih gubitaka jer su ugovori ponisteni sankcijama, a pravda se da nisu mogli znati? Jesu, jer covjek nije baljezgao vec analizirao cinjenice gluposti koje se odvijaju pred nasim ocima. Donose se odluke ne protiv Rusije vec vlastitih zemalja. Otvoreno i namjerno za igrace iz sjene. To se nekad jasno karakteriziralo kao veleizdaja. Samo… Čitaj više »

Otpornik
1 godina prije

Rekao čovjek da imamo vrijednosti još 100 milijardi eura za prodaju. Odlično. Znači hdz može još 20-30 godina ovako. Nema straha.

blooo
1 godina prije

Njemacki Reichstag je izvjesio umjesto njemacke zastave onu duginih boja. Vrijeme je da i mi to ucinimo jer to je simbol nase sudbine.

Cigeb
1 godina prije

Lako mu je sada biti brutalno iskren jer je dobio zadatak da vikne “car je gol” gdje je do sada bio taj vrli ekonomista dok se skoro 3 godine smišljeno urušava privreda

Mrčikola
1 godina prije

Ovo znači da su krenule psihološke pripreme za ublažavanje šoka kod predstojećeg ekonomskog, socijalnog i društvenog sloma.
Nije ovo zbog poštenja vladajućih, već je vjerojatnije da će ovakve stvari “prolaziti” po direktivi majstora u svrhu uspješnije kontrole kaosa koji će uslijediti…a jučer mi jedan govori; pusti, dobro je, iznajmio sam stan Francuzima na 35 dana…ma, goni se u sto kuhraca, i Ti i Francuzi…kakva smo mi telad.

Ico
1 godina prije

Josip Bozanić, po mom osobnom mišljenju, nije po nacionalnosti Hrvat, Josip Bozanić je po nacionalnosti Vatikanac. Hrvati će prije izumrijeti, nego shvatiti da im je Vatikan ( Vatikanci ) najveći neprijatelj!

petar schroder
1 godina prije

Konacno netko rekao istinu Svaka mu cast

łedeno doba
1 godina prije

Lagarde, von der Leyen…itd.. ne samo da su oni kabalini plaćenici,–ustvari su oni svi teški dhebili.. mislim da se često precjenjuje njih kabaliste , pa se pišu nekakve priče da su lukavi, strašno pametni, sve planiraju..itd.. ustvari je fora da da to što oni pričaju, političari, pa svi ti ekonomski i finacijski kvazi stručnjaci, a posebno ovi medicnski kvazi stručnjaci virusolozi i ostali jebidemiolozi.. većina od toga je hrpa dhebilnih ghovana.. ali kabalini mediji to hvale kao pametno, a masa ovaca ionako nezainteresirana prihvata, sve što joj se servira, bez da uopće pokuša misliti svojom glavom i zapitati se je li to tako.. ustvari, je smo li možda izloženi diktaturi potpunog dhebilizma i idiotizma, pomiješpanog sa sociopatijom, koji se ljudima servira kao ultimativna istina? sjećate se onog filma, komedije, satire sa Peterom Sellersom, zaboravio sam naslov. Koji je bio njegov zadnji film, prije nego što je prerano umro. Koliko mi je ostalo… Čitaj više »

Red Dog
1 godina prije

Najgore sa Eurom je da ce vas drzati za jajca kao Grcku.
Nije to bila neka visa ekonomska akrobatika, vec najobicajna ucena.
„Necemo vam poslati vise Eure, nece biti gotovine, pucanstvo ce poludeti i traziti tvoju glavu“.
Kraj pregovora.

ZZ Top
1 godina prije

Ovo sto prica gosp. Vidakovic, pocelo je slijedeceg jutra nakon Titove smrti. Tzv tehnomenadjeri su tada krenuli na posao,a cilj je bio samo jedan,drustvenu imovinu pretvoriti u privatnu, vlast i donosenje odluka na tlu SFRJ prepustiti domacim izajnicima i agentima krupnog kapitala te od tada gotovo potpuno neovisne i samodostatne drzave stvoriti 6. nebitnih kolonija. Da bi tu kapitalisticku agendu sproveli u djelo, organizirali su gradjanski rat. E sad, sve ovo o cemu sam gore pisao, tadasnji a i sadasnji politicari su jasno, javno i nedvosmisleno govorili, a narod, ta amforna masa nemislecih prezivaca, kao i obicno nista nije razumjela, dapace, uzeli su puske u ruke i borili se za unistenje svoje slobode,svoje drzave, svoje proslosti, sadasnjosti i buducnosti. Svojom borbom ,djeci i unucima u amanet su ostavili dozivotno sluganstvo, ropstvo i zavisnost od mrvica sa stola koje ce pokupiti ispod la stala velikih sila. P.S. Prava drama i tragedija… Čitaj više »

łedeno doba
1 godina prije

.. i da završim prethodni post…

…Kabalisti se pare između sebe i incest je kod njih normalan… zato nije čudo toliki dhebilizam..
ali su oni istovremeno totalni psihopati i sociopati, baš kao i oni klišeji iz horor filmova, o umbolnim psihopatskim serijskim ubojicama, koji u svakodnevnici u društvu i okoloni izgledaju kao obični ljudi… a istovremeno ubijaju…
međutim, problem je taj da je velika mas ovcoida još dhebilnija i ne misli ništa.
Inače, Lagarde, Gates i gatesova bivša žena, Melinda ( također izgleda psihopatski i dhebilno) su osobni prijatelji Merkelice. Kao i njena velika prijateljica, Ursulica. Ta nema blage veze ni o čemu, isto tako je primjer “gospođe Vrtlarić”, trabunja ydiotarije, ali je bila 3x ministrica u 3 mandata mErkeličine vlade; “stručnjakinja” za sve: obitelj, rad, obranu. pa su je onmda vrhovne gazde stavile na čelo Euroopske komisije..

Emiliano Zapata
1 godina prije

Svakim danom sve blize velikom resetu i kad dignete pogled s mobitela vidjet cete red ispred sebe.
Naravno red za giljotinu!

1441
1 godina prije

Luđačko društvo s poluludim i poludjelim “ljudima” i nenormalnim pravilima.Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi.Indijanci plemena Cree su smatrali kako ljudi postaju zaraženi psiho-spiritualnim ljudožderskim virusom koji su oni nazivali wetiko.Danas se ti predatori zovu psihopate.Godine 1790 M.A Rothschild objavljuje”Dajte mi kontrolu nad državnim novcem i ne morate se brinuti tko stvara zakone u toj državi”.Paraziti koriste 99% posto populacije kao svoju “stoku”koja se treba držati u neznanju i strahu kako bi održavali svoj truli sustav i koji vas pokušava odvuci u grob.

Max
1 godina prije

Jasan i točan.

ad astra
1 godina prije

Slušao sam čovjeka i ne mogu kazati da me impresionirao znanjem. Kao prvo odakle on zna zašto je otišao Marić? To su obična naklapanja i to zna samo osobno gospodin Marić. Već samim tim se gospodin Vidaković diskvalificirao kao analitičar. Drugo, odnos Dolara i Eura. Nije Dolar ojačao zbog one njegove teorije. To je puno ozbiljnija analiza za koju nemam ni vremena ni prostora ali u svakom slučaju još jedan promašaj. Uvođenje Eura, ej čovječe mi smo turistička zemlja, krediti, konverzije valuta kod kupovine u eurozoni… U svakom slučaju čovjek ostavlja dojam da mu je krivo što ga nitko iz vlasti ne zove k sebi.

Mat
1 godina prije

Sva njhova (NE)djela stanu u dvije rijeci….Domaci terorizam,a to je kaznjivo po svakom zakonu I Bozjem I ovozemaljskom.

Herc
1 godina prije

Ovijeh Vidakovića ima kod mene u Popovu polju pravoslavnih i katolika. Ne znam koji je ali po obliku glave vidim da mi je zemo.

eks
1 godina prije

Opet si smešan. Ustvari nisi smešan, jadan si .

eks
1 godina prije

Pravi si klovn.

držnedaj
1 godina prije

2023. će biti godina pakla” – Martin Armstrong upozorava na građanske nemire povezane s inflacijom “Legendarni finansijski i geopolitički analitičar Martin Armstrong kaže da je sada vrijeme da se pripremimo za ono što dolazi 2023. godine. Armstrongov kompjuterski program Socrates predviđa: “2023. će biti godina pakla”. Armstrong objašnjava: “Naš kompjuter predviđa ‘ratni ciklus’ 2023., ali i građanske nemire…” …pa se očekuju revolucije itd zbog inflacije. Naša prognoza za naftu je da će dramatično rasti do 2023. Isto vrijedi, vjerujem, i za cijene benzina. Samo još nije gotovo. Euro izgleda kao podgrijani mrtavac.. Naš kompjuter predviđa dalji pad eura i rast cijena roba. S obzirom na sankcije Rusiji, šef mađarske vlade je upravo rekao da Evropa vrši samoubistvo. Sankcije su više štetile Evropi nego Rusiji. To je kao pucanj u pluća. U ovoj fazi ne mogu ni da dišu. Armstrong kaže da ne morate čekati do sljedeće godine da biste vidjeli… Čitaj više »

nessy
1 godina prije

Ovaj tip je ocito, pametan, informiran i dobro obrazovan. Ali ima jednu veliku manu; nije socijalno prilagodjen. Treba se uclaniti u Zlocinacku, mozda i postane Guverner. Ovoj drzavi ni Sveti Petar, ne moze pomoci, uz miljarde koje se kradu na dnevnoj bazi. Jedino rjesenje bi bio Kineski recept protiv korupcije, ali gdje su tu ‘ljudska prava’?

Bosanac
1 godina prije

Dok još malo zagusti treba oformit manje gerilske grupe sa zadatkom da pljačkaju ove što su nas opljačkali.

Samuraj
1 godina prije

Bravo za čovjeka. Bravo za ovaj portal koji nam daje uvid u sve ono što “meanstream” skriva.

Rimtutituki
1 godina prije

Ceka se jesen,eu ce da gori,mi ovde smo spremni, mnogi ce da vise na trgovima. Ko bi rwkao u Rumunjskoj u 8om mjesecu 1989,nitko,za 4 mjeseca streljani na ulici ko psi,nekad nas 4 mjeseca sjele od pakla.

Bauštelac
1 godina prije

Temelji EU-a i NATO-a su jako slabi napravljeni za niže katnicu naj više 3 kata a oni grade neboder nebu išlo kad se počne rušiti biti će puno koletarlnih žrtava vjerujući da je sigurno živiti na 17 katu

Partizan
1 godina prije

Ladišić je 30 godina gradio karijeru na repeticiji laži i obmana. Ovo je šaka u glavu. Bravo Vidakoviu!!!

Partizan
1 godina prije

Ovog čovjeka za premijera! Hitno.

RozaKravica
9 mjeseci prije

Evo ja se javljam iz budućnosti, iz Juna 2023 i još ne vidim ništa od tih prognoza koje je dao analitičar. Đe je zapelo?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI